ΦΠΑ: Στον "πάγο" βάζει το ΥΠΟΙΚ τις προτάσεις -κατόπιν εορτής- του Ευ. Βενιζέλου

12:36 24/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Στον «πάγο» βάζει το υπουργείο Οικονομικών την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (μετά, μάλιστα, από προσωπική παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου) για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, με τα στελέχη του υπουργείου να αναφέρουν χαρακτηριστικά: «ας μη δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει».

Παράλληλα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλογίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ,
επισημαίνοντας ότι «τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο».

ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΦΠΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΚ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Παιχνίδι εντυπώσεων από Βενιζέλο κατόπιν εορτής

Με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα», όπως η απαίτηση για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, προσήλθε το ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής. Σε μια προσπάθεια να «καπελώσει» το επίτευγμα του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που άνοιξαν τον δρόμο για να εξεταστεί η μείωση του ΦΠΑ τον Ιούνιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησε χθες στους εκπροσώπους του κόμματος στη διακομματική και ζήτησε να ισχύσει άμεσα η μείωση του συντελεστή στο 13%. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κλείσει το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τον Ιούνιο.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους, σχολιάζοντας χθες το βράδυ: «Ας μη δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23% και, για πρώτη φορά, και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση, ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο».
Κατά τα λοιπά, στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής εκφράστηκαν ενστάσεις για επιμέρους θέματα που σχετίζονται με το «χαράτσι» στα ακίνητα και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξήγησε ότι «είναι δύσκολο να αλλάξουμε τώρα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου», καθώς υπάρχει η συμφωνία με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. πρότεινε να μειωθεί πάνω από 15% το ΕΕΤΗΔΕ του 2013 σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. ζήτησε να απαλλαγούν από το «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο. Οσον αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να επεκταθεί το δικαίωμα εξόφλησης σε 48 δόσεις.

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα