Φόβοι για νέο κύκλο βίας: Το φάντασμα της τρομοκρατίας επέστρεψε για να σκοτώσει

18:00 2/11/2013 - Πηγή: E-Typos



Η ανατίναξη του αυτοκινήτου της διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού στη Δάφνη, στις 7 Ιουνίου, το περασμένο καλοκαίρι, και οι ληστείες στην επαρχία, που γέμισαν το ταμείο των τρομοκρατών





Η δολοφονία τον περασμένο Σεπτέμβρη του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι ήταν η θρυαλλίδα του
νέου γύρου των ανταρτών

πόλης



«Είναι οι πρώτες σταγόνες πριν από την καταιγίδα. Ερχόμαστε πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμένετε», ήταν το σαφές μήνυμα της εγχώριας τρομοκρατίας προς το κράτος διά της υπογραφής της «Συνωμοσίας της Φωτιάς» και της «Σέχτας Επαναστατών», με αφορμή την ανατίναξη του αυτοκινήτου της διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού στη Δάφνη, στις 7 Ιουνίου, το περασμένο καλοκαίρι. Δύο οργανώσεις, η μία «εξαρθρωθείσα», η δεύτερη «σιωπούσα», οι οποίες αποφάσισαν να ενώσουν τις υπολειπόμενες δυνάμεις τους, όχι μόνο τις ημέτερες, και να θέσουν το «Σχέδιο Φοίνικας», όπως οι ίδιοι ονομάτισαν την εκ της τέφρας αναγέννηση της δράσης τους.

Το μήνυμα… ελήφθη για τα καλά στο 12ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και στην Κατεχάκη. Αλλωστε, ο «νέος ανένδοτος» της τρομοκρατίας είχε ένα σημαδιακό σημείο εκκίνησης, τη περιοχή της Δάφνης, όπου τον Μάρτιο του ’10 σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών ο εκ των ηγετικών στελεχών του «Επαναστατικού Αγώνα», Λάμπρος Φούντας. Ηδη, ο αρχηγός της οργάνωσης, Νίκος Μαζιώτης, ήταν φυγόποινος και η ΕΛ.ΑΣ. είχε ανοιχτό λογαριασμό με μία άλλη οργάνωση, την «ΟΛΑ», την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που το μήνα του μηνύματος (Ιούνιος) με ύφος «Επαναστατικού Αγώνα» αναλάμβανε την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στη Λεωφόρο Συγγρού, στις αρχές του έτους.

Το «φάντασμα της τρομοκρατίας» επλανάτο για τα καλά στους διώκτες του αντάρτικου και τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν όταν οι αξιωματικοί άρχισαν να «αποκωδικοποιούν» ληστείες της επαρχίας, μεσούντος του θέρους, βλέποντας ότι πίσω από αυτές είναι δεδηλωμένοι εχθροί της εξουσίας. Το «ταμείο» τους από ληστείες είχε συγκεντρώσει πάνω από 1.000.000 ευρώ και «ταμείο» στην ορολογία των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά πηγή χρηματοδότησης τρομοκρατικών ενεργειών. Η δολοφονία τον περασμένο Σεπτέμβρη του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι ήταν η θρυαλλίδα του νέου γύρου των ανταρτών πόλης. Το αντιμήνυμα της Αστυνομίας «σας ξέρουμε», με γνωστοποίηση φωτογραφιών του Μαζιώτη και του Παλαιοκώστα από τις ληστείες του καλοκαιριού, δεν απέτρεψε το… αναπότρεπτο της νέας τρομοκρατικής δράσης, ίσως πιο άγριας από κάθε άλλη φορά, με τη δολοφονία των χρυσαυγιτών το βράδυ της Παρασκευής στο Νέο Ηράκλειο.

Τώρα η ΕΛ.ΑΣ. καλείται μέσα από το τρομοκρατικό κοκτέιλ να βρει την άκρη του νήματος, την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από τη διπλή δολοφονία. Μια «έναρξη» που πιστεύεται ότι θα έχει συνέχεια και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι επί σκηνής το «προσεχώς». Το επόμενο τρομοκρατικό βήμα. Το επόμενο θύμα. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μπαίνει για πολλοστή φορά σε μια τρομοκρατική δίνη, επιδεινώνοντας τις ήδη οικτρές οικονομικές συγκυρίες της.

Προκήρυξη

Η ΕΛ.ΑΣ. αναμένει εναγωνιωδώς την προκήρυξη για τη διπλή δολοφονία για να ξέρει με ποιους έχει να κάνει, στα χαρτιά τουλάχιστον. Στην ονοματολογία, τουλάχιστον. Εκτός κι αν από τις βαλλιστικές εξετάσεις προκύψει ταυτοποίηση των όπλων του Νέου Ηρακλείου με άλλες ενέργειες του παρελθόντος που ανελήφθησαν από γνωστές πλέον τρομοκρατικές οργανώσεις. Η πιο αιματηρή από όλες τις οργανώσεις υπήρξε η «Σέχτα Επαναστατών», η οποία βαρύνεται με τις δολοφονίες του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα (17 Ιουνίου 2009) και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια (19 Ιουλίου 2010). Και οι δύο δολοφονήθηκαν με 9άρια πιστόλια Glock και Zastava. Με ιδίου διαμετρήματος πιστόλια πυροβολήθηκαν και το βράδυ της Παρασκευής ο 27χρονος Γεώργιος Φουντούλης και ο 22χρονος Εμμανουήλ Καπελώνης.
Είναι δυνατόν, που έκτοτε σιώπησε, να επανεμφανίστηκε; Δεν το αποκλείουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, εάν και πολλοί πιστεύουν ότι στην πορεία «μεταστεγάστηκε» σε άλλα σχήματα. Και δεν αποκλείεται κάποιος άλλος σχηματισμός, με τρόπο και ύφος από τα παλιά, και υπό τη σκέπη «εμπειροπόλεμων», να αναλάβει την ευθύνη για την άνανδρη σε κάθε περίπτωση δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. και η ύποπτη χρονική συγκυρία

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «πολιτικής αντεκδίκησης» ακραίων στοιχείων, αλλά και την πιθανότητα καραμπινάτης προβοκάτσιας που στόχο έχει να βγάλει τη Χρυσή Αυγή από το αδιέξοδο

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής εκμεταλλεύεται τη δολοφονική επίθεση κατά των μελών της προκειμένου να πετύχει «συμψηφισμούς» και να αποσείσει από πάνω της την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης



Εντονη οσμή επιχείρησης δημιουργίας κλίματος πολιτικής και κοινωνικής ανωμαλίας αναδύει η δολοφονική επίθεση, προχθές, στο Νέο Ηράκλειο, με θύματα μέλη της Χρυσής Αυγής. Αν και ακόμα οι δράστες παραμένουν άγνωστοι, και οι διωκτικές Αρχές εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, με βάση και τα επιτόπου ευρήματα, οι προσπάθειες σύσσωμου του πολιτικού κόσμου είναι να αποτρέψουν την ατμόσφαιρα έντασης και πιθανών αντεκδικήσεων, με ενδεχόμενη συνέπεια να θρηνήσει η χώρα και άλλους νεκρούς. Κοινή πεποίθηση είναι ότι με κάθε τρόπο πρέπει να αποτραπεί η δημιουργία «εμφυλιοπολεμικού» κλίματος, ειδικά στις δύσκολες ώρες της κρίσης που περνάει η χώρα. Ωστόσο, στο αντίθετο μήκος κύματος κινούνται στελέχη και βουλευτές της Χ.Α., που, αμέσως μετά το γεγονός, έσπευσαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά την τραγωδία.

Το «χτύπημα» στο Νέο Ηράκλειο, στη διασταύρωση της Λεωφόρου Ηρακλείου 426 με τη Μεγάλου Κωνσταντίνου, μπροστά από τα τοπικά γραφεία της Χ.Α., προκαλεί μεγάλα ερωτήματα, ιδιαιτέρως για τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία έγινε. Πόσο μάλλον τη στιγμή που η Πολιτεία έχει ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα κάθε λογής παρακρατικών κύκλων, ενώ, ειδικότερα στην περίπτωση της Χ.Α., επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της να πατάξει κάθε εγκληματικό στοιχείο που δρα υπό πολιτική -και μη- ταμπέλα.

Εξάλλου, γι’ αυτούς τους λόγους, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στον Κορυδαλλό, πριν από σαράντα ημέρες, οι θεσμικοί φορείς του κράτους, με πρώτη τη Δικαιοσύνη, ξεκίνησαν έρευνες, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της Χ.Α., Μιχαλολιάκος, και σειρά στελεχών της να είναι σήμερα προφυλακισμένοι, με βαριές κατηγορίες. Την επίθεση κατά μελών της Χ.Α. η ηγεσία της την εκμεταλλεύεται προκειμένου να πετύχει «συμψηφισμούς» και να αποσείσει από πάνω της την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Γι’ αυτό επιμένουν να επιτίθενται κατά του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Διένδια, «στοχοποιώντας» τον ότι δήθεν αυτός είναι υπεύθυνος για τις «διώξεις» εναντίον της, και κατ’ επέκταση για την τελευταία επίθεση. Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο, η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την τρόικα για λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εκδηλώνει την εντονότατη δυσαρέσκειά της για όλα αυτά.

Από την άλλη μεριά, η δολοφονική ενέργεια έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τόσο την κυβέρνηση και τις πολιτικές ηγεσίες όσο και υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι, αν και ακόμα είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί ως προς την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «πολιτικής αντεκδίκησης» ακραίων στοιχείων, αντιπάλων της Χρυσής Αυγής. Πάντως, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο καραμπινάτης προβοκάτσιας, με άγνωστους, προς το παρόν, «εντολοδόχους», που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στο πολιτικό σκηνικό και να βγάλουν τη Χ.Α. από το αδιέξοδο.
Ειδικά, μερίδα έμπειρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείει την πιθανότητα πίσω από το χτύπημα να βρίσκονται μέλη του ονομαζόμενου «αντάρτικου πόλης». Δηλαδή, τρομοκρατικών οργανώσεων ή ομάδων που είτε είναι νέες είτε είναι εναπομείναντα κομμάτια οργανώσεων που στο παρελθόν έχουν συλληφθεί μέλη τους και έχουν εξαρθρωθεί κάποιοι πυρήνες τους. Θυμίζει, μάλιστα, ότι και το 2007 είχε γίνει παρόμοια με την προχθεσινή επίθεση, με αυτόματα και χειροβομβίδες, στο γειτονικό στα γραφεία της Χ.Α. Ν. Ηρακλείου Αστυνομικό Τμήμα.

Τέλος, τον Οκτώβριο του 2009, άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες γάζωσαν το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής και τραυμάτισαν αρκετούς αστυνομικούς.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. είχαν διαρρεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι διωκτικές αρχές ανέμεναν κάποια τρομοκρατική επίθεση, αλλά εκτιμούσαν ότι αυτή θα γίνει κατά πολιτικού ή οικονομικού παράγοντα. Τώρα εκτιμούν ότι, μετά τη δολοφονία στον Κορυδαλλό, το πιθανότερο -εφόσον ευσταθεί αυτό το σενάριο- είναι ότι άλλαξαν τα σχέδιά τους και εστράφησαν κατά της Χ.Α., μέλος της οποίας δολοφόνησε τον Π. Φύσσα.

Οι οργανώσεις και τα πρόσωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αστυνομικών ερευνών

Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., στο μικροσκόπιο των ερευνών έχουν τεθεί:

1. Η αυτοχαρακτηριζόμενη ως «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»
Η οργάνωση αυτή πρωτοεμφανίστηκε προ μηνών, όταν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, στη Λεωφόρο Συγγρού. Τότε, όπως αναφερόταν στην «προκήρυξή» της, σχεδίαζαν να πλήξουν το κτίριο με αντιαρματική ρουκέτα αλλά σημειώθηκε «αστοχία» και τελικά γάζωσαν το κτίριο με πολυβόλο τύπου Καλάσνικοφ. Να σημειωθεί πως η «προκήρυξή» τους χαρακτηριζόταν από ιδιαιτέρως «μιλιταριστικό» ύφος και από ασυνήθιστες για τέτοιου είδους οργανώσεις εκφράσεις και διατυπώσεις.

2. Οι οργανώσεις «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και «Σέχτα Επαναστατών»
Και οι δύο οργανώσεις τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί μεγάλα πλήγματα, ενώ έχουν συλληφθεί πολλά μέλη τους και έχουν βρεθεί οπλοστάσιά τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι μόλις προ μηνών οι δύο οργανώσεις ανακοίνωσαν την ενοποίησή τους. Ειδικότερα, λίγες ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, φέτος τον Ιούνιο, σε «προκήρυξή» τους ανήγγειλαν ότι θέτουν σε εφαρμογή το «Σχέδιο Φοίνικας» (!), δηλαδή την αναγέννηση των οργανώσεων που είχαν καιρό να εμφανιστούν, εξαιτίας των πληγμάτων που είχαν δεχθεί και την κοινή δράση τους. Να σημειωθεί ότι η «Συνωμοσία» είχε μέχρι τότε να εμφανιστεί δύο χρόνια. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία της Χ.Α. στο κέντρο της Αθήνας και τον Ασπρόπυργο φέρεται να είχε κάνει η «Συνωμοσία».

3. Ο ηλικίας 42 ετών Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος είναι φυγόποινος, όπως και η γυναίκα του, Πόλα Ρούπα
Το ενδιαφέρον, λέγουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι ότι μόλις πρόσφατα ο Ν. Μαζιώτης με κείμενό του σε γνωστή «αντιεξουσιαστική» ιστοσελίδα αναφέρθηκε στη δολοφονία του Π. Φύσσα και την εγκληματική δράση της Χ.Α. Ο ίδιος, μάλιστα, πρότεινε ως απάντηση σε όλα αυτά τον ένοπλο αγώνα (!). Κατά την άποψη μερίδας αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., δεν αποκλείεται ο ίδιος να είναι μέλος της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών». Ως γνωστόν, προ ετών είχε συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής στον «Επαναστατικό Αγώνα». Οργάνωση η οποία είχε εξαρθρωθεί. Πρόσφατα, κατηγορήθηκε ότι ενεπλάκη σε ληστείες τραπεζών. Κάτι, όμως, που ο ίδιος αρνείται. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, σημειώνουν ότι προ τριμήνου είχε βρεθεί αποτύπωμα του Ν. Μαζιώτη σε ληστεία τράπεζας στα Μέθανα στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Θυμίζουν ακόμα ότι παρόμοιας «λογικής» επίθεση με την προχθεσινή είχε γίνει το 2009 από τον «Επαναστατικό Αγώνα» κατά μονάδας των ΜΑΤ, στο υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
σωκρατης γκιολιας, χρυση αυγη, ιουνίου, καλοκαιρι, θρυαλλίδα, γαδα, σημαίνει, ηρακλειο, glock, zastava, μιχαλολιάκος, ελλαδα, τροικα, δραση, αθηνα, τραπεζες, ματ, γιωργος φουντας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, φωτια, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, μαζιωτης, αστυνομικο τμημα, μιχαλολιάκος, βουλευτες, αυγη, αυτοκινητο, βημα, γυναικα, δαφνης, δαφνη, ηγεσια, υπουργειο πολιτισμου, glock, αναγεννηση, ατμοσφαιρα, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γραφεια, διαστημα, δινη, δολοφονιες, εγινε, ευρω, εκφρασεις, εμμανουηλ, ενεργεια, εξετασεις, ερευνες, ετων, ευθυνη, εχθροι, ιδια, υφος, θυμιζει, θρυαλλίδα, κυβερνηση, κειμενο, κοκτειλ, κτιριο, λαδι, ληστειες, ληψη, ματ, μεθανα, μηκος, μηκος κυματος, παντα, ονοματολογια, πηγη, πιστολια, πολιτεια, σεναριο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σχεδια, σχηματα, ταυτοτητα, τμημα, συγγρου, φορα, χρυση, ωρες, οσμη, εφαρμογη, ερχομαστε, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κωνσταντινου, μπροστα, πληροφοριες, σημαίνει, ξεκαθαρισμα, zastava
Τυχαία Θέματα