"Φουντώνει" η κόντρα του υπ. Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια με τον ΣΥΡΙΖΑ

15:32 22/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Νομοθέτημα πραγματικής αναβάθμισης της Ελληνικής Αστυνομίας ύστερα από ανοικτή διαδικασία διαλόγου, «ακόμη κι αν είναι χρονοβόρα», προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο οποίος τόνισε πως θα λειτουργήσει και ως η θεμέλια λίθος της ύπαρξής της τις επόμενες δεκαετίες. Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ,
ο υπουργός τόνισε ότι θα εξυγιανθεί το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιό της, καθώς οι διατάξεις, που τη διέπουν, σήμερα φτάνουν τις 2.000 και την καθιστούν δυσλειτουργική.Σχολιάζοντας δε την τοποθέτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, σχετικά με συγχώνευση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ενώ όταν το πρωτάκουσε του φάνηκε «ξένο», διαπιστώνει ότι έγινε στην Ολλανδία, την Κύπρο και τις ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό. «Νομίζω ότι και η ελληνική Πολιτεία θα οδηγηθεί σε συγχώνευση των δύο υπουργείων, με τόσες συνέργιες που υπάρχουν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εγώ δεν έχω φτάσει στο επίπεδο να πω τη σκέψη μου, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική ιδέα».Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε πως στην Ελλάδα σήμερα και τα τελευταία χρόνια υφίσταται μείζον θέμα δημόσιας ασφάλειας, το ζήτημα της τρομοκρατίας, ενώ υπάρχει και το μέγα ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο έχει ανατεθεί στην ΕΛΑΣ. Δεδομένου πως δεν αρμόζει να χειρίζεται η ΕΛΑΣ τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει μια «από - αστυνομικοποιημένη» σύγχρονη πολιτική υπηρεσίας ασύλου και μια πολιτική υπηρεσία πρώτης υποδοχής για έλεγχο των παράνομων μεταναστών ενημέρωσης κ.λπ. Τόνισε πως απαιτούνται μεγάλες μεταβολές στο υπάρχον οργανόγραμμα, ενώ συνιστά θεσμική ανάγκη να απομονωθεί το υπουργείο από την καθημερινή όσμωση των υπηρεσιών του από υπηρεσίες που υπηρετούν το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και ο υπουργός να αποκτήσει τον ρόλο του πολιτικού προϊστάμενου. «Αυτό δεν σημαίνει αύξηση του προσωπικού και πολυπλοκότερο οργανόγραμμα, αντιθέτως σημαίνει μικρότερο οργανόγραμμα και ελαχιστοποίηση προσωπικού» εξήγησε.
Ένταση και αντεγκλήσεις Ν. Δένδια - Π. Λαφαζάνη
Μετά την ενημέρωση του υπουργού για το θέμα, ακολούθησε ένταση στην Επιτροπή, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, με αφορμή τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Δένδια ζήτησε να ανακαλέσει ή να παραιτηθεί. «Να ακολουθήσετε τη θεσμική διαδικασία της πρότασης μομφής» προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός και αντιγύρισε τα «πυρά» προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.«Να ανακαλέσετε όλα όσα είπατε ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μετάβαση προς τη δημοκρατική νομιμότητα. Δεν θα μας δώσετε εσείς πιστοποιητικά δημοκρατικής νομιμότητας […]. Αν ο υπουργός δεν ανακαλέσει απαιτούμε την παραίτησή του. Δεν μπορεί να παραμένει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκείνος που χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση την τρομοκρατία» είπε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο κ. Λαφαζάνης. Κατηγόρησε δε τον υπουργό ότι «παίζει τον ρόλο προβοκάτορα εναντίον του δικαστικού σώματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης».Απαντώντας ο υπουργός, αφού είπε ότι ορισμένες από τις αναφορές Λαφαζάνη «στερούνται πλήρους λογικού συνειρμού» αναφορικά με τους δικαστές, επανέλαβε τα όσα είπε σε συνέντευξή του χαρακτηρίζοντας «εθελοτυφλία τη στάση ελάχιστων δικαστών απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας» ενώ ανέγνωσε στην Επιτροπή ανακοινώσεις και σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ με «οξείς και απρεπείς χαρακτηρισμούς» που ουδεμία σχέση έχουν με τη δική του έκφραση περί «εθελοτυφλίας».Έκανε δε λόγο για «βαθύτατα υβριστική» έκφραση (σσ. αυτή που χρησιμοποίησε ο κ. Λαφαζάνης ότι παίζει ο υπουργός τον ρόλο του προβοκάτορα) και επανέλαβε τα όσα ανέφερε στην τηλεοπτική συνέντευξη.Η αντιπαράθεση έγινε ακόμη πιο έντονη όταν ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Δένδια ότι δεν δέχτηκε να δει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, όταν ο τελευταίος του ζήτησε ραντεβού. «Όποιος λέει ότι θα ευχόμαστε να έχουμε την τύχη του Καντάφι, δεν θα έχει από εμένα σημείο προσωπικής επαφής. Θα δεχτώ να δω τον κ. Παναγούλη όταν ζητήσει συγγνώμη για τη διατύπωσή του τότε», είπε ο υπουργός, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ίδιου του κ. Παναγούλη: «Δεν θα σχολιάσω τα όσα λέει ένας υπουργός που δεν θα έκανε ούτε για αγροφύλακας στους Οθωνούς!».Η ένταση πήρε τέλος όταν αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πάντως αφού στην αντιπαράθεση ενεπλάκησαν οι βουλευτές Ανδρέας Ψυχάρης και Στάθης Παναγούλης, οι οποίοι αντάλλαξαν βαρείς προσωπικούς υπαινιγμούς.Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση «με δικαιολογίες τελείως έωλες» του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι η δική του προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο των κομμάτων του συνταγματικού τόξου απέναντι στη τρομοκρατία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα εσωτερικά πριν διατυπώνει κατηγορίες όπως αυτές» είπε, σημειώνοντας ότι τον λύπησε η υιοθέτηση εκ μέρους του κ. Λαφαζάνη της αντίληψης στελέχους του κόμματός του ότι ο νόμος του Λίντς είναι κάτι λογικό.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα