Ευρωμπάσκετ 2013: Πολύ σκληρή για να πεθάνει η Εθνική, νίκησε με 79-75 την Ισπανία!

10:05 13/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Με την υπογραφή του Βασίλη Σπανούλη σε δημιουργία και εκτέλεση και τον Μάικλ Μπράμος να πετυχαίνει καθοριστικό τρίποντο 1,5 λεπτό πριν τη λήξη, η εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών «έσπασε» την εξαιρετικά δυσμενή παράδοση απέναντι στην Ισπανία, μπήκε «με το δεξί» στη Β΄ φάση του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση της στα προημιτελικά. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 79-75 των «φούριας ρόχας» στη Λιουμπλιάνα και τους υποχρέωσε
στη 2η ήττα τους (μετέφεραν 1 νίκη και 1 ήττα από την Α' φάση), με την οποία τους «έπιασε» στη βαθμολογία του Α' ομίλου. Επόμενη αναμέτρηση για την εθνική αυτή του Σαββάτου με τους «οικοδεσπότες» Σλοβένους (22:00).

Η εθνική «φόρτωσε» με 79 πόντους την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (η Iσπανία δεχόταν 53.8 πόντους μέσο όρο), ενώ η ελληνική άμυνα υποχρέωσε τους Ίβηρες σε 17 λάθη! Κορυφαίος της ομάδας του Αντρέα Τρινκιέρι ο Βασίλης Σπανούλης με 20 πόντους, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι Καϊμακόγλου (11π.), Μπουρούσης και Πρίντεζης, οι οποίοι σημείωσαν από 10. Καθοριστική ήταν η συμβολή του Μάικ Μπράμου με το δεύτερο εύστοχο τρίποντό του περίπου 1,5 λεπτό πριν τη λήξη, όταν διαμόρφωσε το 75-68. Οι διεθνείς, παράλληλα, υπέπεσαν σε μόλις 6 λάθη, τη στιγμή που είχαν μέσο όρο στη διοργάνωση 14.8!

Από τους Ίβηρες, που έχασαν από την Ελλάδα μετά από 8 χρόνια (τελευταία φορά ήταν σε φιλικό το 2005, όταν είχαν ηττηθεί με 88-80) και 11 σε επίσημο αγώνα (από την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ το 2002, 86-73), ξεχώρισαν οι Ρούντι Φερνάντεθ και Μαρκ Γκασόλ με 20 πόντους αντίστοιχα.

Τα δεκάλεπτα: 16-26, 41-38, 52-57, 79-75

Η έκπληξη που επεφύλασσε ο Αντρέα Τρινκιέρι στο Μαρκ Γκασόλ, επιλέγοντας τον Καββαδά να μαρκάρει τον Ισπανό σέντερ, δικαίωσε τον Ιταλό τεχνικό, αλλά η προβληματική άμυνα της Ελλάδας δεν απέδωσε ανάλογα. Ο Καββαδάς κατάφερε να οδηγήσει σε 3 φάουλ τον ΝΒΑερ μέχρι το 8', αλλά η εθνική δεν μπόρεσε να το «εξαργυρώσει.» Η χαλαρή περιφερειακή άμυνα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, σε συνδυασμό με την κυριαρχία των «φούριας ρόχας» στα ριμπάουντ, έφεραν γρήγορα την Ισπανία στο +12 (14-26) στα 46΄΄ πριν τη λήξη του δεκαλέπτου.

Η διαφορά όμως μόνο μη αναστρέψιμη δεν ήταν για τους ψυχωμένους Έλληνες διεθνείς. Με το τρίποντο του Μπράμος στην έναρξη της δεύτερης περιόδου δόθηκε το έναυσμα της ελληνικής αντεπίθεσης. Η «γαλανόλευκη» έσφιξε την άμυνά της, ο Μπουρούσης κυριάρχησε κάτω από ισπανικό καλάθι, ο Ζήσης εκτέλεσε από την περιφέρεια και η εθνική με επιμέρους σκορ 13-4 μείωσε στο 16' σε (29-30). Φερνάντεθ και Ρούμπιο επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώριο για τους Ισπανούς, ο Μπουρούσης αντικαταστάθηκε από τον Μαυροκεφαλίδη για να πάρει ανάσες και προς στιγμή οι Ιβηρες έδειξαν να ανακάμπτουν (29-34 στο 17').

Ωστόσο, υπολόγιζαν χωρίς τον Σπανούλη. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού ανέλαβε δράση και «φόρτωσε» το αντίπαλο καλάθι με 8 διαδοχικούς πόντους (2 τρίποντα), δίνοντας το προβάδισμα στην Ελλάδα στο 18' (37-34). Με ασίστ του Λαρισαίου γκαρντ, μάλιστα, ο Καϊμακόγλου τον μιμήθηκε από τα 6.75 και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ξέφυγε με +6 (40-34), παίρνοντας το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +3 (41-38). Στο διάστημα αυτό η ελληνική άμυνα οδήγησε τους Ισπανούς σε 10 λάθη, τη στιγμή που μπήκαν τα τρίποντα των διεθνών (7/14), οι οποίοι κυκλοφόρησαν καλύτερα την μπάλα (9 ασίστ). Μελανό σημείο του δευτέρου δεκαλέπτου ο τραυματισμός του Ζήση στο 17', με τον Έλληνα γκαρντ πάντως να σφίγγει τα δόντια και να επιστρέφει στην τρίτη περίοδο.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, ήταν η σειρά της ισπανικής άμυνας να διακριθεί, καθώς κράτησε τους Έλληνες διεθνείς στους 9 πόντους στα πρώτα εννέα λεπτά. Την ίδια στιγμή, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Γιώργου Πρίντεζη (σημείωσε 7 πόντους στο 3ο δεκ.) και συνεργάστηκε υποδειγματικά με τον Σπανούλη, ο Μαρκ Γκασόλ κέρδισε κατά κράτος τον Καββαδά και με 11 διαδοχικούς πόντους του οι Ισπανοί ξέφυγαν με 50-57 στο 29', ενώ μπήκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο στο +5 (52-57).

Με τον Ρούντι Φερνάντεθ να εκτελεί από τα 6.75 με το... καλημέρα της τέταρτης περιόδου, οι Ισπανοί έδειξαν να ελέγχουν τον αγώνα. Σλούκας και Καϊμακόγλου κράτησαν στην επίθεση την εθνική, η οποία όμως βρέθηκε στο 34' στο -4 (57-61). Νέο ξέσπασμα, όμως, του Σπανούλη (5 διαδοχικοί πόντο, 1 τρίποντο) και στο 35' το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πέρασε και πάλι μπροστά με 62-61, ενώ με τον Έλληνα γκαρντ να τροφοδοτεί τον Μπουρούση ο έμπειρος σέντερ κράτησε το προβάδισμα. Ο Μαρκ Γκασόλ προσπάθησε για την ανατροπή, αλλά το «κρύο αίμα» του Μπράμος από τα 6.75 στο τελευταίο 1,5 λεπτό (75-68) ουσιαστικά σφράγισε την ελληνική επιτυχία, με τον Σπανούλη φτάνει από τη γραμμή των βολών τους 20 πόντους και να γράφει το τελικό 79-75.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία), Άντεμιρ Ζουράποβιτς (Βοσνία Ερζεγοβίνη), Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία)

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Αντρέα Τρινκιέρι): Σλούκας 7, Μπουρούσης 10, Ζήσης 4 (1), Σπανούλης 20 (3), Περπέρογλου, Παπανικολάου 5 (1), Καββαδάς 3, Μαυροκεφαλίδης 1, Καϊμακόγλου 11 (2), Μπράμος 8 (2), Πρίντεζης 10.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Χουάν Ορένγκα): Αγκιλάρ 3 (1), Φερνάντεθ 20 (2), Ροντρίγκεθ 3 (1), Ρέι, Καλντερόν 5 (1), Ρούμπιο 6, Κλαβέρ 9 (1), Σαν Εμετέριο 4, Γιουγ 2, Μ.Γκασόλ 20 (1), Μουμπρού 3 (1).

ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ: «Είναι ακόμα μεγαλύτερη νίκη για εμάς που έχουμε φάει... πίκρα πολλά χρόνια με τους Ισπανούς. Από κει και πέρα για όσους ήμασταν για χρυσό μετάλλιο το Σάββατο το βράδυ, για όσους ήμασταν τη Δευτέρα το απόγευμα... δεν χρειάζεται να πω τι ήμασταν. Εμείς συνεχίζουμε. Όπως έχω πει από την αρχή, πιστεύω σε αυτή την ομάδα. Όμως, δεν πανηγυρίζουμε χρειαζόμαστε ακόμα μία νίκη τουλάχιστον. Θα προσπαθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο να φτάσουμε στην οχτάδα. Είχαμε να ξοδέψουμε πολύ ενέργεια. H αλήθεια είναι ότι ντροπιαστήκαμε και πιστεύω ότι δείξαμε τον αθλητικό μας εγωισμό με τον σωστό τρόπο. Με τη δουλειά που έχουμε κάνει και με την αξία που έχουμε πιστεύω ότι αξίζαμε αυτή τη νίκη. Γύρισα λίγο το πόδι, αλλά όπως είπα και πριν όταν παίζεις κόντρα στην Ισπανία, μία ομάδα που έχουμε χρόνια να νικήσουμε... Είχα μεγάλο πείσμα. Μπράβο σε όλα τα παιδιά. Συνεχίζουμε!».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά. Η Ισπανία είναι πολύ καλή ομάδα. Παίξαμε πολύ καλή άμυνα. κάναμε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι, το οποίο μας κρατάει ζωντανους. Δεν είναι αρκετό. Εχουμε άλλους δύο αγώνες να παλέψουμε και να πάρουμε την πρόκριση. Είχαμε το πνεύμα νίκης. Τα μικρά πράγματα έφεραν τη νίκη».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΜΑΚΟΓΛΟΥ: «Κάναμε μεγάλη νίκη. Αδικήσαμε τους εαυτούς μας με τη Φινλανδία, αλλά συγκεντρωθήκαμε αυτές τις μέρες και είδαμε τι δεν πήγαινε καλά. Παίξαμε πολύ δυνατά και με ενέργεια, Μπήκαμε στο παιχνίδι της πρόκρισης. Πρέπει να μπούμε με το ίδιο σκεπτικό και στα υπόλοιπα ματς. Είχαμε καταλάβει ότι ήταν στα.. μέτρα μας οι Ισπανοί. Με παλικαρίσια άμυνα και ελληνικό τσαμπουκά τα καταφέραμε. Δεν κοιτάμε με ποια ομάδα παίζουμε, αλλά τη δική μας ομάδα. Πάμε να χτυπήσουμε όλα τα ματς».

ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ: «Σε τέτοια παιχνίδια πρέπει να βάζεις το κορμί σου σε κάθε φάσεις. Εμείς βάλαμε τα κορμιά μας καλύτερα κόντρα στους Ισπανούς σε σχέση με τα προηγούμενα ματς. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα αυτό. Όταν χάνεις είσαι ο χειρότερος, όταν κερδίζεις ο καλύτερος. Εμείς βλέπαμε πως χάναμε το τρένο της πρόκρισης και έπρεπε να το κυνηγήσουμε, να αντιδράσουμε. Και αυτό καναμε. Τώρα, μετά από αυτή τη μεγάλη νίκη, κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε μόνο το ματς με τη Σλοβενία. Κυνηγάμε το τρένο της πρόκρισης, κυνηγάμε την πρόκριση, δεν μας ενδιαφέρει η θέση, απλά να κερδίσουμε τα άλλα δύο ματς και να περάσουμε. Πλέον κοιτάμε μόνο το ματς με τη Σλοβενία, τίποτα άλλο. Θα τους δούμε στο βίντεο, θα κάνουμε το πλάνο μας και θα δώσουμε τα πάντα για να πάρουμε τη νίκη».
Keywords
Τυχαία Θέματα