Ενρ. Λέττα: Η κατάσταση με τους μετανάστες στη Μεσόγειο, θυμίζει πλέον πόλεμο



Ανανέωση Σάββατο, 12/10, 13.45

Την πεποίθησή του ότι το νέο ναυάγιο, νότια της Λαμπεντούζα, δείχνει με σαφήνεια ότι υπάρχει μια διαρκής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα.

«Είναι η επιβεβαίωση μιας διαρκούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και του ότι πρέπει να αναληφθούν οπωσδήποτε δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.
Ο κ. Λέττα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ, και συμφώνησαν να τεθεί δυναμικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 24ης και 25ης
Οκτωβρίου. Ως γνωστόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει αναφερθεί και στη στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά μια πιο αλληλέγγυα και ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από όλη την Ευρώπη.

«Οι διαφορές με τη Μάλτα στο θέμα της διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης αποτελούν παρελθόν» μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η οποία ταυτόχρονα προσθέτει ότι «είναι παράλογο, η έδρα της Frontex, του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου για τον Έλεγχο των Συνόρων, να βρίσκεται στη Βαρσοβία».
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, διαβεβαίωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η από κοινού αντιμετώπιση της μετανάστευσης θα συζητηθεί, πράγματι εκτενώς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η Λαμπεντούζα είναι ένα μικρό νησί και δεν μπορεί να μετατραπεί σε κύριο σύνορο και να σηκώσει όλο το βάρος αυτής της τεράστιας τραγωδίας. Μπορεί να είναι η πύλη της Ευρώπης, ένας από τους προορισμούς, όχι το μόνο σύνορο. Ο αριθμός των θυμάτων θυμίζει, πλέον, πόλεμο και επείγει όσο ποτέ να ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις» δήλωσε, τέλος, η δήμαρχος του νησιού, Τζούζι Νικολίνι, η οποία ζήτησε να ανοίξουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», για την έλευση των προσφύγων, με συγκεκριμένες διαδρομές, πρόταση που στηρίζεται και από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.

Ανανέωση 22.23

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από το ναυάγιο που σημειώθηκε νότια της Σικελίας, σε μια περιοχή στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή και μέσα ενημέρωσης.

Για τουλάχιστον 50 νεκρούς έκανε λόγο η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα στο Διαδίκτυο. Τον ίδιο αριθμό είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA χωρίς να διευκρινίσει τις πηγές του.

Οι διασωθέντες χάρη στην κινητοποίηση δυο ιταλικών πολεμικών πλοίων που έριξαν στην θάλασσα σωσίβιες λέμβους και ενός εμπορικού πλοίου της Μάλτας είναι έως τώρα 206.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετείχε επίσης ένα αλιευτικό το οποίο βρισκόταν κοντά στο σημείο του ναυαγίου, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ADN Kronos.
Δέκα παιδιά ήσαν ανάμεσα στους διασωθέντες και μεταφέρονται με ελικόπτερο στην Λαμπεντούζα. Κατά πληροφορίες ωστόσο άλλα 10 παιδιά φέρονται να είναι μεταξύ των νεκρών του ναυαγίου.

Στο πλεούμενο πιστεύεται πως επέβαιναν τουλάχιστον 250 επίδοξοι μετανάστες.

Ανανέωση 21.55

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νέο ναυάγιο στα όρια των χωρικών υδάτων της Μάλτας και της Λιβύης, ενώ 206 διασώθηκαν, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Το πρακτορείο ειδήσεων ANSA έκανε λόγο για «περίπου 50» νεκρούς.

Το πλεούμενο φέρεται ότι ανατράπηκε λόγω του υπερβολικού αριθμού των επιβατών που μετέφερε.

Οι μετανάστες μετακινήθηκαν για να καλέσουν βοήθεια όταν διέκριναν στον ορίζοντα ένα πλοίο. Το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε ξαφνικά και το πλεούμενο ανατράπηκε.

Στο σημείο του ναυαγίου, μετά από σχετικό αίτημα των αρχών της Μάλτας, έσπευσαν δυο πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και ένα εμπορικό πλοίο.

Σχεδόν 150 μετανάστες φέρονται να επιβιβάστηκαν στο μαλτέζικο πλοίο και άλλοι 56, περίπου, σε σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Νωρίτερα απόψε

Πτώματα ανθρώπων εντοπίστηκαν να πλέουν στη θάλασσα, κοντά στο σημείο όπου βυθίστηκε νωρίτερα σήμερα ένα πλοιάριο το οποίο μετέφερε περίπου 250 παράνομους μετανάστες στην Ιταλία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa επικαλούμενο πηγές του πολεμικού ναυτικού.

Το πλοίο αυτό βυθίστηκε σε απόσταση 70 μιλίων βορείως της Μάλτας, κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο ενός άλλου πλοίου με παράνομους μετανάστες από την Ερυθραία και τη Σομαλία, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 328 άνθρωποι.

"Έχουμε στείλει σωστικά σκάφη και ελικόπτερα στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε το πλοίο βυθίστηκε και υπάρχουν άνθρωποι στη θάλασσα", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας.

"Πρόκειται για ένα ναυάγιο στα χωρικά ύδατα της Μάλτας. Παρέχουμε βοήθεια στις αρχές της Μάλτας. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν υπάρχουν νεκροί", δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής της ιταλικής ακτοφυλακής Φιλίπο Μαρίνι.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μάλτας Κουρτ Φαρούτζια είπε ότι γύρω στις 5 το πρωί έλαβαν την πληροφορία για ένα "σημαντικό ατύχημα". Στην περιοχή έφτασε πρώτο ένα μαλτέζικο πλοίο. "Μας είπαν αρχικά ότι το σκάφος (με τους παράνομους μετανάστες) έδειχνε ασταθές και κατόπιν ότι αναποδογύρισε. Ενημερωθήκαμε ότι πολλοί άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα. Ορισμένοι φορούν σωσίβια, άλλοι όμως όχι. Λαμβάνουμε βοήθεια από ιταλικά πλοία", πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα