Ενισχύστε τη ρευστότητα!

00:40 6/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Η ρητή εντολή του πρωθυπουργού προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού προς τους προμηθευτές, τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς αποτυπώνει την αγωνία της κυβέρνησης για τις συνθήκες ρευστότητας που έχουν επικρατήσει στην αγορά.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι να προκληθεί μία «άτυπη» στάση πληρωμών στον ιδιωτικό
τομέα λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησής του από το πιστωτικό σύστημα και το Δημόσιο.

Επιπλέον, διαπιστώνει ότι η κρατική γραφειοκρατία έχει μπλοκάρει την εκταμίευση κονδυλίων, που ήδη έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν έχουν δοθεί στους δικαιούχους. Αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων είναι να αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου εκατοντάδες φαρμακοποιοί, οι οποίοι μάλιστα πρέπει να εξοφλούν τους χονδρέμπορους φαρμάκων σε ασφυκτικές προθεσμίες 20-30 ημερών.

Εάν δεν ενισχυθεί στην πράξη η ρευστότητα, με αφετηρία τη διάθεση κονδυλίων που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία και βέβαια την απορρόφηση κοινοτικών πόρων που σήμερα λιμνάζουν, τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Ακόμη και η σημαντική δημοσιονομική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου θα τεθεί σε κίνδυνο εάν το κράτος δεν προχωρήσει στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, ώστε η αγορά να πάρει ανάσες και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για εξομάλυνση των πληρωμών στο σύνολο της οικονομίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, ορθώς ο πρωθυπουργός έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα την τμηματική καταβολή των χρεών του ΕΟΠΥΥ, ενώ η επισήμανσή του ότι στο τέλος του μήνα θα επανέλθει προκειμένου να δει εάν έχουν επιλυθεί τα γραφειοκρατικά προβλήματα δίνει το μήνυμα στους κρατικούς λειτουργούς ότι σε αυτή την οικονομική συγκυρία δεν χωρούν εφησυχασμοί.
Keywords
Τυχαία Θέματα