Εκτός Final Four ο Παναθηναϊκός, έχασε από τη Μπαρτσελόνα: 64-53

14:36 26/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο μαχητικός Παναθηναϊκός γύρισε από το εις βάρος του -19, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το ξέσπασμα του Ναβάρο, με το οποίο η Μπαρτσελόνα μπήκε και πάλι σε τροχιά νίκης και τελικά πρόκρισης στο 13ο φάιναλ φορ Ευρωλίγκας της Ιστορίας της. Οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν 64-53 των «πρασίνων» στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» στον 5ο προημιτελικό έκαναν το 3-2 στη σειρά και στέρησαν από τον Παναθηναϊκό την πρόκριση του στο Λονδίνο και τη διεκδίκηση του 7ου ευρωπαϊκού τίτλου. Στα ημιτελικά του φάιναλ φορ η Μπαρτσελόνα θα αντιμετωπίσει τη «συμπατριώτισσα» της Ρεάλ Μαδρίτης.
Η εξαιρετική άμυνα του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο (δέχθηκε 20 πόντους εν αντιθέσει με τους 44 του πρώτου εικοσαλέπτου), δεν εξαργυρώθηκε λόγω της αστοχίας του, κυρίως από τα 6.75 (1/16), και της αδυναμίας του να ελέγξει τα ριμπάουντ. Για την Μπαρτσελόνα λειτούργησε πάλι η άμυνα ζώνης.
Κορυφαίος των «πρασίνων», που είδαν τον Διαμαντίδη να φορτώνεται στο πρώτο δεκάλεπτο με 3 φάουλ, ο Λάσμε με 16 πόντους. Από τους νικητές ξεχώρισε και πάλι ο Ναβάρο με 15.

Τα δεκάλεπτα: 28-14, 44-33, 51-43, 64-53

Η άμυνα ζώνης της Μπαρτσελόνα δημιούργησε με το... καλημέρα πρόβλημα στον Παναθηναϊκό, οι «πράσινοι» τα... εσπασαν από τη γραμμή των βολών, δεν μπορούσαν να μαζέψουν ριμπάουντ, οι διαιτητές χρέωσαν με ανύπαρκτο τρίτο φάουλ τον Διαμαντίδη στο 5' που έκατσε στον πάγκο και οι «μπλαουγκράνα» με τους Ουέρτας, Ναβάρο και Ινγκλς να εκτελούν από τα 6.75 δεν δυσκολεύτηκαν να κλείσουν το πρώτο δεκάλεπτο με νταμπλ-σκορ (28-14). Με τον Παναθηναϊκό να έχει πρόβλημα στην εκτέλεση, τη δημιουργία και την οργάνωση, ελέω απουσίας Διαμαντίδη, οι «μπλαουγκράνα» εκτόξευσαν τη διαφορά στο 14' στους +19 πόντους (37-18). Ωστόσο, με την είσοδο του Διαμαντίδη στον αγωνιστικό χώρο, οι «πράσινοι» μάζεψαν τα κομμάτια τους και με πρωταγωνιστή τον Λάσμε κοντά στο καλάθι έτρεξαν από το εις βάρος τους 39-22 επιμέρους σκορ 11-5 και πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο -11 (44-33).

Στην τρίτη περίοδο, οι άμυνες, η αστοχία και οι κακές επιλογές στην επίθεση και για τις δύο ομάδες είχαν την τιμητική τους. Οι «πράσινοι» μείωσαν σε μονοψήφιο αριθμό τη διαφορά (48-39 στο 24'), αλλά στα περίπου τέσσερα τελευταία λεπτά το σκορ κόλλησε στο 51-41, υπέρ της Μπαρτσελόνα, για να σπάσει το ρεσιτάλ αστοχίας ο Διαμαντίδης (έπαιζε με 4 φάουλ) με λέι απ στην εκπνοή, με το οποίο διαμορφώθηκε το 51-43 της τρίτης περιόδου.

Ο Διαμαντίδης συνέχισε να πιέζει και στο 31' μείωσε στους -6 (51-45). Ωστόσο, η Μπαρτσελόνα μετά από επτά λεπτά χωρίς πόντο βρήκε λύσεις από τον Ναβάρο, ο οποίος με πέντε διαδοχικούς πόντους (1 τρίποντο) διαμόρφωσε το 56-45 στο 34'. Ο Ουέρτας εκτέλεσε από τα 6.75 περίπου 1,5' πριν τη λήξη (62-53) και οι Καταλανοί δεν απειλήθηκαν μέχρι τη λήξη...

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα (Ιταλία), Ζαμοϊσκι (Πολωνία), Λάτισεφς (Λετονία)

Οι συνθέσεις:

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Τσάβι Πασκουάλ): Σάδα, Ουέρτας 10 (2), Αμπρίνες 2, Ναβάρο 15 (3), Γιασικεβίτσιους 6, Τοντόροβιτς 3, Ουάλας, Ινγκλς 8 (2), Λόρμπεκ 6 (1), Τζαγουέι 9, Τόμιτς 5.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Μπραμός 3, Ματσιούλις 9, Ούκιτς 7 (1), Λάσμε 16, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 6, Μπανκς 2, Σχορτσανίτης.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ (προπονητής Παναθηναϊκού): «Νομίζω ότι ήταν ένα παιχνίδι με μεγάλη ένταση και έμφαση στο αμυντικό κομμάτι. Αποσυντονιστήκαμε από το τρίτο φάουλ του Διαμαντίδη και δεχθήκαμε 28 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και το παιχνίδι πήγε να ξεφύγει. Στο δεύτερο δεκάλεπτο καθένα από τα παιδιά προσπάθησε, αλλά από το «θέλω» πήγαμε σε βιαστικές επιλογές. Στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε καλύτερη άμυνα, προσπαθήσαμε να βγάλουμε το Ναβάρο εκτός παιχνιδιού, ο οποίος έχει την προσωπικότητα για τέτοιους αγώνε. Στα σκριν μακριά από την μπάλα και κοντά τον αλλάζαμε. Θεωρούμε ότι κομβικό κομμάτι είναι το 1/16 τρίποντα από τα οποία τα περισσότερα ήταν ελεύθερα, όπως και τα 19 ριμπάουντ. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν την εμπειρία. Ενώ βγάζαμε καλές άμυνες, έπαιρναν δεύτερες επιθέσεις και αυτό σε καταπονεί. Συγχαρητήρια στην Μπαρτσελόνα. Είμαστε περήφανοι για την πορεία της ομάδας. Τίμησε την ιστορία του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα σε μια καινούρια χρονιά και του χρόνου θεωρούμε ότι θα είμαστε καλύτεροι».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (πρόεδρος Παναθηναϊκού): «Συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθεια. Ο Παναθηναϊκός είναι, ήταν και θα είναι μεγάλη ομάδα».

ΡΟΚΟ ΛΕΝΙ ΟΥΚΙΤΣ: «Στο πρώτο δεκάλεπτο ήμασταν κακοί, στο δεύτερο προσπαθήσαμε να επιστρέψουμε από την άμυνα, αλλά δεν βάλαμε τα σουτ που έπρεπε. Σίγουρα μας επηρέασαν τα φάουλ του Διαμαντίδη, δεν είναι το ίδιο να παίζεις χωρίς τον Δημήτρη. Μέσα σε όλα η Μπαρτσελόνα σκόραρε 28 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο. Η Μπαρτσελόνα είναι ταλαντούχα ομάδα. Αποδείχθηκε καλύτερη στα πέντε παιχνίδια. Μετά το 2-1 της σειράς, δεν καταφέραμε να προηγηθούμε στο σκορ. Αλλά και πάλι αν στο τέταρτο δεκάλεπτο απόψε βάζαμε κάποιο σουτ, θα είχαμε καλύτερες πιθανότητες να διεκδικήσουμε τη νίκη».

ΜΑΙΚ ΜΠΡΑΜΟΣ: «Κάναμε ένα πολύ άσχημο ξεκίνημα. Δώσαμε 28 πόντους στην Μπαρτσελόνα στο πρώτο δεκάλεπτο. Δεν βάλαμε τα σουτ και οδηγηθήκαμε στην ήττα. Ο Διαμαντίδης είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού μας έλειψε σε κρίσιμα σημεία με τα γρήγορα φάουλ που χρεώθηκε. Όσο περνούσε ο χρόνος γινόμασταν καλύτεροι και παίζαμε καλύτερα. Μπροστά μας έχουμε το πρωτάθλημα που πλέον είναι ο μόνος στόχος που μας έμεινε".
Keywords