Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

22:56 19/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού πραγματοποίησαν απόψε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα Ποντιακά σωματεία και Ομοσπονδίες, με αφορμή την συμπλήρωση 95 ετών από την 19η Μαΐου του 1919.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία προς την τουρκική πρεσβεία αλλά σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την πρεσβεία, στη συμβολή Ρηγίλλης και Β. Σοφίας, αυτή ανεκόπη από δυνάμεις
της αστυνομίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε σε αυτό το σημείο με παραδοσιακούς χορούς και ομιλίες αλλά και την συμμετοχή της νεολαίας των Αρμενίων.

Νωρίτερα στο Σύνταγμα σε μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση των μελών των ποντιακών συλλόγων, με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, τις σημαίες , τα λάβαρα και μουσικά συγκροτήματα, εκπρόσωποι των συλλόγων προέβησαν σε ομιλίες, και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Εκπρόσωποι των Οργανώσεων κατέθεσαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στεφάνια σχηματίζοντας το νούμερο «353.000» αριθμό που αντιστοιχεί με αυτόν των θυμάτων.

Ο πρόεδρος του τομέα της νότιας Ελλάδας και νησιών, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γ. Βαρυθυμιάδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της γενοκτονίας ενώ ο ιστορικός Χαικ Τεμογιάν διευθυντής του μουσείου γενοκτονίας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας στο Ερεβάν ο οποίος ήταν και κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε στην «αναγκαιότητα του συντονισμού των ενεργειών ανάμεσα σε Αρμένιους, τους Έλληνες και τους Ασσύριους , δηλαδή , τους χριστιανικούς πληθυσμούς που εκδιώχθηκαν και σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Τουρκία», για να συντηρηθεί η συλλογική μνήμη. Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα των συνεργασιών και των εκδηλώσεων για τη διατήρηση της μνήμης, ο κ Τεμογιάν τόνισε ότι είναι απαραίτητη «πέρα από τη διατήρηση της μνήμης , πέρα από την ανάγκη του πένθους, την ανάγκη της επιβίωσης, κυρίως γιατί με την καταδίκη της γενοκτονίας επιζητούμε να έχουμε θετικό ρόλο στη πρόληψη άλλων γενοκτονιών, έχοντας μάλιστα , υπόψη την επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των Ελλήνων και των Αρμενίων. Επιπλέον η διατήρηση της μνήμης είναι άμεσα συνυφασμένη με το ζήτημα της ασφάλειας των χωρών μας που είναι και το κυρίαρχο ζητούμενο για τις χώρες μας».
Keywords
Τυχαία Θέματα