Εφορία: Έως τις 10 Μαρτίου τα ραβασάκια σε όσους χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ

01:55 12/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Σοκ και δέος επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν στην εφορία μικροποσά μέχρι 3.000 ευρώ, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ!Σε ευρεία σύσκεψη του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη με ανώτατα στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφασίστηκε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο που αποκάλυψε
ο «Ε.Τ.» από τις 30-1-2013 και το οποίο προβλέπει την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών προς 1.000.000 και πλέον μικροοφειλέτες του Δημοσίου, για την άμεση τακτοποίηση των χρεών τους υπό την απειλή κατασχέσεων στα εισοδήματα, στις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία τους. Το κυνηγητό των μικροοφειλετών αποφασίστηκε να ξεκινήσει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας του υπουργείου Οικονομικών να επιτύχει τον υπερφιλόδοξο στόχο που έχει θέσει φέτος, με το πρόσφατα συμφωνηθέν νέο Μνημόνιο, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικού ύψους τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ!

Το σχέδιο
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων μικροοφειλών προς το Δημόσιο προβλέπει ότι:
1 Εως τις 10 Μαρτίου θα έχουν αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ειδοποιητήρια σε τουλάχιστον 1.000.000 μικροοφειλέτες, οι περισσότεροι από τους οποίους οφείλουν στην εφορία ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα ζητείται από τους οφειλέτες σε ευγενικό τόνο να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ για τη διευθέτηση των οφειλών τους είτε με την εφάπαξ εξόφλησή τους είτε με την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης (σε μηνιαίες δόσεις). Στην πρώτη αυτή ειδοποίηση θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό, καθώς και ένας 30ψήφιος, μοναδικός για κάθε φορολογούμενο, ειδικός κωδικός, με τον οποίο αυτός θα μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του, μέσω τράπεζας, με την εφορία του.
2 Σε όσους οφειλέτες δεν ανταποκριθούν θα σταλεί μια δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο αυστηρό ύφος. Στην ειδοποίηση αυτή θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.
3 Εάν και τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε οι εφορίες θα προχωρούν άμεσα στις κατασχέσεις.
Μείωση ορίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης του γενικού γραμματέα Εσόδων με τα ανώτατα στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έγινε γνωστό ότι η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών έχει καταθέσει πρόταση προς την ηγεσία του υπουργείου να μειωθεί από τα 1.000 στα 600 ευρώ το όριο του μηνιαίου ποσού μισθού ή σύνταξης πάνω από το οποίο επιτρέπεται να επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές το μέτρο της κατάσχεσης, σε περίπτωση που ο δικαιούχος του μισθού ή της σύνταξης είναι οφειλέτης του Δημοσίου! Η λογική πάνω στην οποία στηρίχτηκε η συγκεκριμένη πρόταση-σοκ είναι ότι οι περισσότεροι μισθοί και οι περισσότερες συντάξεις, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές που έχουν υποστεί την περίοδο 2010-2012 με τα μέτρα του Μνημονίου, έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 1.000 ευρώ το μήνα «καθαρά», με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο πλέον στις εφορίες να προχωρούν στην εφαρμογή του μέτρου των κατασχέσεων μισθών και συντάξεων σε περιπτώσεις που οι δικαιούχοι των αποδοχών είναι οφειλέτες του Δημοσίου!
Διάψευση
Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση του μείζονος αυτού θέματος από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στα βραδινά δελτία ειδήσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κρίνοντας ότι θα δημιουργείτο πλέον μέγα πολιτικό θέμα και οι περισσότεροι βουλευτές θα στρέφονταν εναντίον της, αποφάσισε οριστικά να μην αποδεχτεί την πρόταση αυτή! Φρόντισε δε να γνωστοποιήσει άμεσα την άρνησή της να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη πρόταση, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται κανένα ενδεχόμενο μείωσης του «ακατάσχετου» των μισθών και των συντάξεων από τα 1.000 στα 600 ευρώ το μήνα! Εφθασε δε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν αντικείμενο φαντασίας και μόνο».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα