Ε. Μ. Άιντε:Η Κύπρος να λάβει υπόψη τις εξελίξεις στη περιοχή

12:29 19/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Οι Κύπριοι στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ευρύτερη εικόνα για τις εξελίξεις στην περιοχή, για κατάργηση συνόρων, για την άνοδο του ισλαμικού κράτους.

Αυτήν τη χρονική περίοδο δεν είναι προς όφελος κανενός να παραμένουν άλυτα τα όποια θέματα, σημείωσε και πρόσθεσε: «είναι πιο επικίνδυνο για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ζουν σε ασταθείς συνθήκες, γιατί δεν μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα εξαιρεθεί από τα όσα διαδραματίζονται γύρω του στον κόσμο».

Ο κ. 'Αιντε
έκανε έκκληση στους Κυπρίους να κοιτάζουν προς το μέλλον και όχι στο παρελθόν και διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να υποβοηθήσει ενεργώς τη διαδικασία των συνομιλιών (active facilitator) -και όχι για να ασκήσει την όποια επιδιαιτησία (arbitrator)- με στόχο να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη λύση, όπως αυτή προνοείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. 'Αιντε είπε ότι οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Έρογλου, παραμένουν οπωσδήποτε δεσμευμένοι στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα σημείο εκκίνησης, το οποίο είναι ξεκάθαρο και καθόλου αντιφατικό, όπως υποστηρίζεται από κάποιους».

Σχολιάζοντας τις διαφορές μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, σημείωσε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε που δεν μπορεί να επιλυθεί, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα