Ε. Μπάρακ: Το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο

14:26 4/5/2012 - Πηγή: E-Typos
Η στρατηγική του Ιράν στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει στη χώρα να κατασκευάσει ένα ατομικό όπλο μέσα σε 60 ημέρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ.
Η τοποθέτησή του αποσαφηνίζει ορισμένες από τις ανησυχίες της κυβέρνησης του Ισραήλ περί του ότι η Ισλαμική Δημοκρατία κερδίζει χρόνο καθώς προχωρά σε διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναστολή ή την μείωση της κλίμακας του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου το οποίο διαθέτει.
Οι διεθνείς συνομιλίες πρόκειται να ξαναρχίσουν στη Βαγδάτη την 23η Μαΐου.

"Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να επιτύχουν ατιμωρησία για το πυρηνικό τους πρόγραμμα", δήλωσε ο Μπαράκ στην εφημερίδα Israel Hayom.
"Εάν αποκτήσουν μια στρατιωτική πυρηνική δυνατότητα, ένα όπλο, ή μια αποδεδειγμένη δυνατότητα, ή βρεθούν σε μια κατάσταση στην οποία μπορούν να κατασκευάσουν μια βόμβα μέσα σε 60 ημέρες -θα μπορούσαν να επιτύχουν ένα διαφορετικό είδος ατιμωρησίας, ατιμωρησίας του καθεστώτος", είπε ο Μπαράκ αναφερόμενος στους ηγέτες του Ιράν.
Η Ισλαμική Δημοκρατία εμμένει ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου έχει ειρηνικούς σκοπούς, δηλαδή αφορά την παραγωγή ενέργειας και την κάλυψη ιατρικών αναγκών. Εάν φθάσει υψηλότερα επίπεδα εμπλουτισμού, θα μπορούσε να παραγάγει ουράνιο κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών, αλλά και το ίδιο και Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν ότι το Ιράν δεν έχει κάνει αυτό το βήμα.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πέρυσι είχε εκδώσει μια έκθεση με την οποία αναφερόταν λεπτομερειακά στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που σχετίζονται με την πιθανή παραγωγή πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
Ο Μπαράκ έχει δηλώσει πως θεωρεί ότι το Ιράν έχει υιοθετήσει μια αναβλητική τακτική έως ότου να αναπτύξει αμυντικά συστήματα ικανά να αντιμετωπίσουν αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ ή των ΗΠΑ εναντίον των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.
Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας μοιάζουν να αποτελούν μια απάντηση σε εκείνους που αμφισβητούν τον κώδωνα του κινδύνου που κρούει η κυβέρνηση του Ισραήλ στο εσωτερικό της χώρας. Οι Ισραηλινοί ηγέτες θεωρούν την προσπάθεια να επιλυθεί το ζήτημα μέσω της διπλωματίας, στην οποία συμμετέχουν οι πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας και υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου για να προστατευτούν από ξένη επέμβαση.
Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ Γιουβάλ Ντίσκιν αμφισβήτησε τη στρατηγική αξία μιας προληπτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν και κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι προσπαθεί να δώσει την "ψευδή εντύπωση" πως έχει τα μέσα να σταματήσει τις προσπάθειες της Τεχεράνης.
"Δεν είναι έτσι. Μιλάμε συνεχώς περί καθυστέρησης", είπε ο Μπαράκ, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να εξαλείψει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά θεωρεί ότι έχει αξία το να το καθυστερήσει.
Το Ισραήλ θεωρείται η μόνη χώρα στην περιφέρεια της
Keywords
Τυχαία Θέματα