Διπλό πέναλτι Σαμαρά για χρέος και ελαφρύνσεις - Δυσφορία για τις διαρροές από το ΥΠ.ΟΙΚ.

19:11 28/6/2014 - Πηγή: E-Typos

Εμφαση στη διατήρηση του κλίματος σταθερότητας στο εσωτερικό της κυβέρνησης δίνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φαίνεται προβληματισμένος, κυρίως από την γκρίνια που υπάρχει μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός δεν ανησυχεί τόσο για πιθανές αρνητικές εξελίξεις από το εξωτερικό όσον αφορά στο χρέος ή για νέες πιέσεις από την πλευρά της τρόικας όσο για τη
διαμόρφωση ενός κλίματος στο εσωτερικό, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει την εσωστρέφεια και να δυναμιτίσει τη συγκυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως οι συνεχιζόμενες πιέσεις από την πλευρά βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για επιμέρους αλλαγές στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα δημιουργούν εντάσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς οι βουλευτές της διαμαρτύρονται έντονα στα κομματικά όργανα τονίζοντας πως δεν μπορεί συνεχώς να είναι αυτοί οι κακοί.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, μιλώντας σε συνεργάτες του, ο Αντ. Σαμαράς δεν είχε κρύψει την αγωνία του για τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει, για παράδειγμα, η στάση που είχε κρατήσει τις πρώτες ημέρες του νέου κυβερνητικού σχήματος ο Ανδρέας Λοβέρδος στο θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει το θέμα αυτό στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τη θέση του οποίου πάντως κατανοεί και είναι σαφές πως δεν θα επιδιώξει να του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έχει.

Σε περίπτωση όμως που αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, είναι σαφές πως ο Αντ. Σαμαράς δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Τις επόμενες ημέρες, πάντως, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τον Αντ. Σαμαρά να ζητά να σταματήσουν οι παραφωνίες μέσα στην κυβέρνηση και να περιοριστούν οι φωνές των βουλευτών που ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα ζητήματα. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός θεωρεί πως έχει έρθει η ώρα για να ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών και πως τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία θα αρχίσουν να περνούν και σε επίπεδο κοινωνίας.

Το θέμα της χαλάρωσης της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής το είχε θέσει, εξάλλου, πρώτος ο Αντ. Σαμαράς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας εδώ και καιρό πως από τη στιγμή που μια χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και το πρόγραμμα στο οποίο έχει μπει αποδίδει, τότε θα πρέπει να υπάρξει και η πρόβλεψη για μέτρα που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

Η συζήτηση αυτή έχει πλέον ξεκινήσει στις Βρυξέλλες έπειτα από την κατάθεση της κοινής πρότασης της Γαλλίας και της Ιταλίας για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Μπορεί η Γερμανία διά στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως είναι αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική, όμως με την πρότασή του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ουσιαστικά φωτογραφίζει και την Αθήνα, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει μια ευελιξία στην εφαρμογή της πολιτικής της δημοσιονομικής σταθερότητας για τις χώρες που εφαρμόζουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους.

Αν και ο Αντ. Σαμαράς δεν θα επιδιώξει πολιτική αντιπαράθεση με τη Γερμανία για το θέμα αυτό, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ακόμα ζητήματα που εκκρεμούν, το σίγουρο είναι ότι, όπως έκανε και στις παρεμβάσεις του στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής, θα συνεχίσει να υπενθυμίζει πως η Αθήνα έχει πολύ υψηλούς στόχους όσον αφορά στα πλεονάσματα για τα επόμενα έτη την ώρα που μέρος αυτών των πλεονασμάτων θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια πιο κοινωνική πολιτική που έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Τα ατού που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η μικρή, έστω, μείωση της ανεργίας, περιορίζονται από το γεγονός ότι από το εξωτερικό πληθαίνουν εκείνοι που θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει περιορίσει τη μάχη που δίνει υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Ως επιχείρημα, μάλιστα, φέρνουν το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην υλοποίηση των έξι μέτρων που είχαν προβλεφθεί για τον Μάιο και προφανώς θα καθυστερήσουν και οι άλλες έξι δράσεις του Ιουνίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, έχει σημάνει συναγερμός και ο Αντ. Σαμαράς θέλει να έχει κλείσει τουλάχιστον το πρώτο πακέτο μέχρι τις 7 Ιουλίου, όταν θα συνεδριάσει το Euroworking Group. Λίγες ημέρες αργότερα θα έρθει στην Αθήνα η τρόικα και στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχουν περάσει από τη Βουλή και μερικά από τα μέτρα του δεύτερου πακέτου.

Πάντως, η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, σε αυτή τη φάση, δεν προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία αναμένει την ουσιαστική και σκληρή αξιολόγηση στις αρχές του φθινοπώρου. Οπως φαίνεται, μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει πιστοποιηθεί και επίσημα από τους εταίρους η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που για τον πρωθυπουργό θα δημιουργήσει ακόμα καλύτερα δεδομένα για τη χώρα στη μάχη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Κάπου εκεί χρονικά, μπορεί και νωρίτερα, η Αθήνα ενδέχεται να βγει και πάλι στις αγορές, καθώς στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως διαμορφώνονται οι συνθήκες εκείνες για ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα ελληνικά ομόλογα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως την Τετάρτη ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Δυσφορία Μαξίμου για διαρροές του ΥΠΟΙΚ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της βιωσιμότητας του χρέους, η θετική αξιολόγηση της τρόικας, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η πτώση της ανεργίας και, κυρίως, η σταδιακή εφαρμογή του προγράμματος για την αποκατάσταση των αδικιών με μέτρα -μεταξύ άλλων- υπέρ των αγροτών, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων, είναι στοιχεία που θα αλλάξουν, όπως θεωρούν στο Μαξίμου, το κλίμα στην ελληνική κοινωνία.

Πάντως, η αλήθεια είναι πως οι διαρροές που υπήρξαν την περασμένη Πέμπτη από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για ουσιαστικές αλλαγές στη φορολογική πολιτική που ακολουθείται, προκάλεσαν -κυρίως για τον τρόπο που έγιναν- δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό ακολούθησε προσπάθεια ανασκευής λίγη ώρα μετά.

Ο Αντ. Σαμαράς δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση ν’ ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του και να δημιουργήσει προσδοκίες στην κοινωνία, καθώς, όπως λέει σε συνεργάτες του, η ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων και η αποκατάσταση των αδικιών συνδέονται άμεσα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής παρουσίας της συγκυβέρνησης με στόχο την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Αν και το εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ο Αντ. Σαμαράς δηλώνει αισιόδοξος, επισημαίνοντας σε συνεργάτες του πως προσφυγή στις κάλπες τον επόμενο Μάρτιο μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην πολιτική αστάθεια, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα