Διαβάστε στον Τύπο της Κυριακής: Η Χρυσή Αυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ και η "καυτή" θεωρία των δύο άκρων

18:44 21/9/2013 - Πηγή: E-Typos



Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως με την ακραία πόλωση ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμιτίζει την κοινωνία, κάτι που κάνει και η Χρυσή Αυγή με το δικό της τρόπο



Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες για τον αυστηρό περιορισμό της εγκληματικής βίας των στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής προωθεί η κυβέρνηση, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές στους υπουργούς του να μην υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε έκνομες ενέργειες. Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να καταστεί σαφές σε όλη την κοινωνία πως η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το εάν τελικά θα καταβληθούν προσπάθειες να τεθεί το ακροδεξιό κόμμα εκτός νόμου.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η δράση της Χρυσής Αυγής δυναμιτίζει το κλίμα στην κοινωνία, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή και κατά συνέπεια στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την έξοδο από την κρίση, και δηλώνει αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Ο ίδιος αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της εγκληματικής βίας, των προκλήσεων και της αυθαιρεσίας των νεοναζί, πάντα, όπως τονίζει, μέσα στα όρια του Συντάγματος και των νόμων.
Δεν είναι τυχαίο πως ήδη εδώ και καιρό ο Αντ. Σαμαράς είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τη δράση των άκρων που επενδύουν στο λαϊκισμό πατώντας πάνω στην αγωνία και την απόγνωση μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Ηταν σαφές πως ο πρωθυπουργός θέλησε να βάλει στο «κάδρο» του εξτρεμισμού και της ακραίας ρητορικής και τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας τις φωνές που υπάρχουν στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και φτάνουν να στηρίζουν ακόμα και τρομοκρατικές ενέργειες.
Σαφές όμως ήταν και το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί πως με την ακραία πόλωση ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμιτίζει την κοινωνία, κάτι που κάνει και η Χρυσή Αυγή με το δικό της τρόπο. Η θέση του πρωθυπουργού είχε προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ., η δημόσια όμως τοποθέτηση του στενού συμβούλου του, Χρύσανθου Λαζαρίδη, για τη θεωρία των δύο άκρων ήταν αυτή που προκάλεσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και σε εσωκομματικό επίπεδο στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Την ώρα που η χώρα… έβραζε κατά της Χρυσής Αυγής, ο Χρ. Λαζαρίδης επέλεξε να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μάλιστα πως το κόμμα του Αλ. Τσίπρα δεν εντάσσεται σε αυτά το λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Ουσιαστικά, ο συνεργάτης του πρωθυπουργού πήγε ένα βήμα παραπέρα, βήμα όμως το οποίο, προφανώς, δημιούργησε εντάσεις, καθώς πρακτικά αποδυνάμωνε την όποια προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει για να υπάρξει ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, έδωσε τροφή σε όσους εδώ και καιρό από την Αριστερά δήλωναν πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με την Ακρα Δεξιά.
Στο εσωτερικό της Ν.Δ., αλλά και της κυβέρνησης, δεν είναι λίγα τα στελέχη που θεωρούν πως η κίνηση του Χρ. Λαζαρίδη δημιούργησε τεράστιο θέμα στην εικόνα του Μεγάρου Μαξίμου. Χαρακτηρίζουν τελείως άτυχη την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ταυτίζοντας τη συμπεριφορά της με αυτή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Με το πολιτικό θερμόμετρο, πάντως, να βρίσκεται στα ύψη, στην κυβέρνηση επιθυμούν να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα εμπλοκής με την τρόικα, η οποία ξεκινά σήμερα Κυριακή τις επαφές της με το οικονομικό επιτελείο. Στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα και από την οριστικοποίηση της απόφασης για τους 1.349 δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν στο θεσμό της κινητικότητας από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, θεωρούν πως πλέον υλοποιείται η δέσμευση της χώρας για την παρούσα φάση και δεν θα υπάρχουν προβλήματα με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Η εξίσωση Λαζαρίδη… άναψε φωτιές στη Ν.Δ.

ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ από τη θεωρία πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου έσπευσε να πάρει το καραμανλικό στρατόπεδο, με τον Ευάγγελο Αντώναρο και τον Προκόπη Παυλόπουλο να εξαπολύουν μύδρους κατά του Χρ. Λαζαρίδη. Ακολούθησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έκανε ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας ουσιαστικά την απομάκρυνσή του από τη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού, ενώ με ένα ιδιαίτερα καυστικό «όχι» ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε αν ενστερνίζεται την άποψη Λαζαρίδη. Μιλώντας σε συνεργάτες του, μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας ξεκαθάριζε πως δεν μπορεί ν’ αναφέρεται κανείς με αυτόν τον τρόπο στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον τέταρτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας που είναι ο Αλ. Τσίπρας.
Αποστάσεις πήρε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ίσως πιο καυστική ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όχι μόνο αποδοκίμασε τις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού, αλλά και επεσήμανε πως «η θέση του κ. Λαζαρίδη κάνει κακό στη χώρα και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται άκρο η αξιωματική αντιπολίτευση». Είχε προηγηθεί το «άδειασμα» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, αν και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Τάκης Μπαλτάκος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε τη θέση Λαζαρίδη.
Κάπου στη μέση βρίσκονται, πάντως, τα υπόλοιπα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία κυρίως προσπαθούν να χαμηλώσουν τους τόνους και να διαχειριστούν την κατάσταση. Μπροστά στον κίνδυνο η κατάσταση να πολωθεί περαιτέρω, ο Αντ. Σαμαράς επέλεξε να παρέμβει και να κατεβάσει τους τόνους εμφανιζόμενος ενωτικός. Δεν είναι τυχαίο ότι στο μήνυμά του προς τους πολίτες δεν επανέφερε τη θεωρία των άκρων, ήταν όμως σαφές πως δεν θέλησε ανοιχτά να «αδειάσει» το στενότερο ίσως συνεργάτη του.
Η αλήθεια είναι πως ο Χρ. Λαζαρίδης κινήθηκε σε μια συγκεκριμένη λογική, αυτή την ανάγκη αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μάλιστα αν το κλίμα στην κοινωνία βαρύνει επικίνδυνα μετά τα έκτροπα της Χρυσής Αυγής. Ηδη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ήταν να ξεκινήσει μια προσπάθεια αποδόμησης του ναζιστικού κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου και η δολοφονία του 35χρονου επιτάχυνε τις διαδικασίες. Προφανώς, λοιπόν, ο Χρ. Λαζαρίδης είναι από εκείνους που εκτιμούν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει και μια παράλληλη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να αποτραπεί η πολιτική ενδυνάμωση του Αλ. Τσίπρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα