Διαβάστε στον ΤτΚ: Ο Σαμαράς στην Κίνα: Ανοίγει ο δρόμος του μεταξιού των επενδύσεων

20:14 11/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Με στόχο να κλείνουν άμεσα τα μέτωπα που ανοίγουν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική ηρεμία κινείται η κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν διατίθεται να επιτρέψει σε καμία επαγγελματική ομάδα -όπως οι καθηγητές- να δημιουργήσουν αναταραχή και να θέσουν σε ομηρία το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, γι’ αυτό και η εντολή του να επικρατήσει η νομιμότητα είναι σαφής. Από εκεί και πέρα, άμεση προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και το άνοιγμα νέων αγορών για ελληνικά προϊόντα
στο εξωτερικό. Σε αυτή τη λογική αναχωρεί την Τετάρτη για την Κίνα, ένα ταξίδι στο οποίο από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν τεράστια σημασία.

Στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο να επισημοποιηθεί το θετικό κλίμα και να επιστρέψει έχοντας θέσει τα θεμέλια για κινήσεις στρατηγικής συμμαχίας που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι, μάλιστα, ο δεύτερος Ευρωπαίος ηγέτης μετά τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα συναντηθεί με τη νέα ηγεσία του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ. Στον Αντ. Σαμαρά δίνεται μια μοναδική ευκαιρία ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ μεγάλο κέρδος είναι ο ιδιαίτερος συμβολισμός που απορρέει από τη στήριξη που παρέχει μια υπερδύναμη, όπως είναι η Κίνα, στη χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου είναι ιδιαίτερα θετικό. Ο Αντ. Σαμαράς, μάλιστα, θα είναι ο τρίτος -μετά τους Κάρολο Παπούλια και Κώστα Καραμανλή- Ελληνας ηγέτης που επισκέπτεται την Κίνα, ενώ δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια επισκέφτηκε την Αθήνα και ο πρωθυπουργός της Χώρας του Κόκκινου Δράκου. Πάντως, ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που είχε δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον προς την Κίνα και είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος το 1979 επισκέφτηκε το Πεκίνο.

Το 2012 οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου έφτασαν τα 4,023 δισ. δολάρια, με τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων προς την Κίνα να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 20,97%. Μάλιστα, τους δύο πρώτους μήνες του 2013 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 5,63% στις εμπορικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών, το Πεκίνο αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1,3 δισ. δολάρια στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, το παράδειγμα της επιτυχημένης πορείας της COSCO έχει προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση και έχει κινητοποιήσει και άλλες μεγάλες εταιρίες να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Hewlett Packard έτυχε μεγάλης δημοσιότητας στο Πεκίνο, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις με τρεις ακόμα πολυεθνικές για συμφωνίες τέτοιου τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για ελληνικό ελαιόλαδο και κρασί, γουναρικά Καστοριάς και μάρμαρα. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην προσέλκυση Κινέζων τουριστών στη χώρα μας, γι’ αυτό τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν περισσότεροι από 60 επιχειρηματίες από τους κλάδους του τουρισμού, του εμπορίου, των ενεργειακών, της ναυτιλίας, της γούνας και των τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνεται η επένδυση κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στην κινεζική χρηματοδότηση προς την ελληνική ναυτιλία, καθώς το Πεκίνο έχει ήδη δημιουργήσει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τάξης των 5 δισ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Σε Απαγορευμένη Πόλη και Σινικό Τείχος

Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ θα φτάσει την Πέμπτη το πρωί στο Πεκίνο, όπου θα μιλήσει στην Ακαδημία της Κίνας, ενώ θα επισκεφτεί και την Απαγορευμένη Πόλη. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, ενώ την Παρασκευή θα μιλήσει στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το ελληνοκινεζικό επιμελητήριο. Το μεσημέρι θα επισκεφτεί το Σινικό Τείχος, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας. Το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνεται στην πόλη Χαντ Τσόου, ενώ το βράδυ θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου και θα παραστεί σε επιχειρηματική συνάντηση με τη συμμετοχή κορυφαίων επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νότης Μηταράκης. Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας που δίνουν και οι Ελληνες επιχειρηματίες στο ταξίδι είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από τριακόσιους εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αποστολή αυτή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα