Διαβάστε στον ΕΤτΚ: ΣΥΡΙΖΑ: Το σοκ της πρώτης Κυριακής έφερε το "φλερτ" με τη Χρυσή Αυγή"

19:14 23/5/2014 - Πηγή: E-Typos

Πανικό έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η «επόμενη μέρα» των ευρωεκλογών και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς, ανεξαρτήτως των ενδείξεων της ευρωκάλπης, η μάχη των ευρωεκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέδειξε ένα διπλό στρατηγικό πρόβλημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: αφενός ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε φάση αποδρομής και οι πολίτες κάνουν ακόμη... υπομονή, αφετέρου πως ο ΣΥΡΙΖΑ
παρουσιάζει ακόμη συμπτώματα «μικρού κόμματος», αδυνατώντας να κεφαλαιοποιήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (όπως και σε επιστημονικούς συλλόγους και σωματεία) τα ποσοστά που κατέλαβε στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Το πολύ δύο περιφέρειες
Ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο θα έρθει αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μην κερδίσει ούτε μία περιφέρεια, ενώ, μόνο αν γίνει... θαύμα, θα «παιχτούν» μόλις 2 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, στο δεύτερο γύρο με αξιώσεις έχουν περάσει ο Θόδωρος Γαλιατσάτος στα Ιόνια Νησιά, αλλά και η Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες, οι υποψήφιοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε δεν κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο και να αντιστοιχηθούν με τα «μεγάλα» ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικό επίπεδο, είτε πέρασαν, αλλά με πολύ «φτωχά» ποσοστά, που προοιωνίζονται συντριβή τους στο δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Ενδεικτικά, ο υποψήφιος της Κουμουνδούρου στην Πελοπόννησο, Οδυσσέας Βουδούρης, μόλις που κατάφερε να περάσει το 15%, ενώ ο νυν περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, πέρασε το 43%!

Χωρίς συμμαχίες
Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής είναι βαρύ, όχι μόνο εξαιτίας της κακής επίδοσης του κόμματος στον πρώτο γύρο, αλλά κυρίως επειδή τα όσα έδειξε η κάλπη της 18ης Μαΐου αποτελούν... σκηνές από το μέλλον για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή, κατέδειξαν το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο τη μάχη του δεύτερου γύρου, αλλά και τη δυνατότητά του να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας: την έλλειψη πολιτικών συμμαχιών. Ακόμη και σε περιπτώσεις που το αμφιλεγόμενο «αντιμνημονιακό» μέτωπο συνενώθηκε -όπως στην υποψηφιότητα του Μπενέτου Σπύρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που υποστηρίχθηκε και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου- δεν έφερε αποτελέσματα, αφού ο υποψήφιος δεν κατάφερε να περάσει καν στο δεύτερο γύρο και συνετρίβη από το γαλάζιο και τον πράσινο υποψήφιο!
Το έλλειμμα συμμαχιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξάλλου, αναδεικνύεται και εν όψει της κάλπης για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς η Κουμουνδούρου και οι βασικοί υποψήφιοί της αδυνατούν να βρουν εναλλακτικές δεξαμενές ψηφοφόρων πλην όσων στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο γύρο και ενδεχομένως ορισμένων ψηφοφόρων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Σωσίβια Αττική και Αθήνα
Ολα αυτά, την ώρα που για τα επιτελικά στελέχη του κόμματος η νίκη της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Δήμο Αθηναίων είναι απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ηττηθεί παντού. Αυτό διότι, όπως προαναφέρθηκε, η Κουμουνδούρου «παλεύει» μόνο για δύο από τις 13 περιφέρειες, ενώ οι υποψήφιοί του δεν κατάφεραν να μπουν στο δεύτερο γύρο σε κανένα μεγάλο δήμο, πλην Αθηναίων και Βόλου. Κατά συνέπεια, η Αθήνα και η Αττική είναι τα «σωσίβια» του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μη διαψευστεί -εντελώς- ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις πανηγυρικές δηλώσεις του το βράδυ της περασμένης Κυριακής ισχυρίστηκε ότι... «αλλάζει ο αυτοδιοικητικός χάρτης», αν και πουθενά δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Προσέγγιση στο… μαύρο
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της απελπισίας του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει έστω μία νίκη στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Κουμουνδούρου δεν δίστασε, την περασμένη εβδομάδα, να παίξει με τη φωτιά: δηλαδή, να προχωρήσει σε «μαύρη συμμαχία» με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έκαναν την επιλογή τους συνειδητά - καθώς πλέον έχουν καταγραφεί με τραγικό τρόπο στο συλλογικό υποσυνείδητο η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αλλά και οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για την εγκληματική και νεοναζιστική δράση της οργάνωσης.
Η αρχή έγινε με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος με βασικό επιχείρημα πως «κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χρυσή Αυγή είναι κέρδος για τη Δημοκρατία», προχώρησε σε άνοιγμα προς όλους όσοι επέλεξαν, απολύτως συνειδητά, να ψηφίσουν το νεοναζιστικό μόρφωμα.
Στην ίδια λογική κινήθηκαν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ενώ η υποψήφια περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, διερωτήθηκε με νόημα αν «αρχίσαμε να σταθμίζουμε και την ποιότητα της ψήφου τώρα». Ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως δεν ζητά το βιογραφικό του κάθε υποψηφίου: «Ολοι αυτοί που έχουν απομειώσει την πολιτική στην πατρίδα μας, που έχουν επιτρέψει διάφορους σχηματισμούς που πληγώνουν τη Δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε, ξαφνικά ζητάνε βιογραφικό του κάθε ψηφοφόρου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προεκλογικές αντιφάσεις
Παρότι το άνοιγμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους της «μαύρης» οργάνωσης προκάλεσε πολιτικό σεισμό και πληθώρα αντιδράσεων, τα εν λόγω στελέχη κάλυψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αποδεικνύοντας πως το… σκοτεινό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνειδητή προεκλογική στρατηγική. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε πως «δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί που ψήφισαν Χ.Α. είναι νεοναζί», ενώ πρόσθεσε ότι «η μετωπική σύγκρουση με μέλη και στελέχη της Χ.Α. δεν πρέπει να γίνει σύγκρουση με τους παραπλανημένους ψηφοφόρους».
Βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέφυγε τις αντιφάσεις στον προεκλογικό του λόγο, καθώς από τη μια αποκάλεσε «παραπλανημένους» όλους όσοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, από την άλλη όμως παραδέχθηκε το προφανές: ότι οι «μαύροι» ψηφοφόροι «προφανώς και έχουν ευθύνη», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Αλλά και εμείς, τα δημοκρατικά κόμματα, έχουμε ευθύνη να μην τους αφήσουμε βορά στα παιχνίδια τα επικοινωνιακά, στα παιχνίδια της παραπλάνησης, να πιστεύει δηλαδή αυτός ο κόσμος ότι η Χ.Α. είναι αντισυστημική δύναμη», πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος πως «αυτό τον κόσμο θέλουμε να τον επαναφέρουμε στο δημοκρατικό δρόμο».
Και ως «δημοκρατικό δρόμο» εννοεί απλώς... τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στήνοντας τη συμμαχία
Οπως προαναφέρθηκε, οι δηλώσεις Τσίπρα ήρθαν ως επιστέγασμα δηλώσεων άλλων στελεχών του κόμματος, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το φλερτ με τους ψηφοφόρους του νεοναζιστικού μορφώματος - παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στην πλατεία Ομονοίας.
«Κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χ.Α. είναι υπέρ της Δημοκρατίας», επαναλαμβάνει διαρκώς ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Παππάς, παραδέχθηκε ότι το κόμμα του «δεν διαχωρίζει την ψήφο» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και την τελευταία ψήφο των πολιτών».
Το «μαύρο φλερτ», άλλωστε, είχε κλιμακωθεί ήδη από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή, Αλέκο Καλύβη, που είχε πει πως «δεν ταυτίζουμε τους ψηφοφόρους της Χ.Α. με την ηγεσία της» και είχε προσθέσει ότι «θέλουμε να τους τραβήξουμε πίσω στο δημοκρατικό πλαίσιο και την Αριστερά». «Τον πολίτη που ψήφισε οποιοδήποτε κόμμα δεν τον βάζουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και του λέμε πως είναι απόβλητος», είχε επισημάνει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΒΟΧ

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τους φτωχούς!

Η ποιοτική πολιτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αδυναμία του να πείσει ακόμη και εκείνους τους πολίτες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, προκάλεσε σοκ στην Κουμουνδούρου, όταν έφτασαν στο επιτελείο Τσίπρα αναλυτικά τα ευρήματα από τη μάχη του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πλέον ούτε τους φτωχότερους, αφού σε όλες τις περιοχές, ακόμη και στις πλέον υποβαθμισμένες, η επιρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012.
Για την ακρίβεια, το ποσοστό της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής ήταν κατά 7 μονάδες μικρότερο από το ποσοστό των πολιτών που είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012.
Σαν να μην έφτανε αυτό, σοκ προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα από το δυτικό τομέα, δηλαδή τους φτωχότερους δήμους της Αθήνας, αλλά και της Περιφέρειας Β’ Πειραιά. Στο δυτικό τομέα, λοιπόν, η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε 11 μονάδες λιγότερες από το ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου 2012 (25,9% έναντι 36,8%), ενώ στη Δυτική Αττική (Ελευσίνα, Μάνδρα κ.λπ.) ο ΣΥΡΙΖΑ και ο συνδυασμός του έλαβε 19,3%, ενώ το 2012 είχε επιλέξει την αξιωματική αντιπολίτευση το 32% των ψηφοφόρων!
Η πτώση της πολιτικής επιρροής του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται και στον Πειραιά, όπου τον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το 24,3% των ψηφοφόρων, έναντι του 34,4% που είχαν ψηφίσει το ίδιο κόμμα στις εκλογές του 2012.

Πτώση βόρεια και νότια
Η Κουμουνδούρου κατάφερε να κρατήσει τον κύριο όγκο των δυνάμεών της μόνο στα... βόρεια προάστια, που πήρε 23,5%, δηλαδή έπεσε μόνο 3,8% σε σχέση με το 2012. Πτώση σημειώθηκε και στα νότια προάστια -σχεδόν 6 μονάδων- αφού ο συνδυασμός «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου πήρε 24,2% έναντι του 30% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ προ δύο ετών.
Τα αποτελέσματα αυτά προβλημάτισαν σοβαρά τα στελέχη του πολιτικού σχεδιασμού, αλλά και του τμήματος δημοσκοπήσεων του κόμματος, καθώς, πέραν του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, όλα δείχνουν ότι η επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τυχόν εθνικές εκλογές θα είναι μία δύσκολη υπόθεση. Ταυτόχρονα, αποδεικνύουν ότι ακόμη και τα φτωχότερα στρώματα των ψηφοφόρων δεν συγκινούνται από τις «εύκολες» υποσχέσεις.

Γιάννης Γεωργίου
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
χρυση αυγη, συριζα, σοκ, φλερτ, σοκ, χρυση, περιφέρεια αττικής, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, εκλογες, μαΐου, επηρεάζει, αθηνα, τσιπρας, δραση, ψηφοδελτια, λαφαζάνης, επιρροή, πειραιας, ιουνίου, κινηση στους δρομους, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, αλέξης τσίπρας, ρενα δουρου, δουρου, κομματα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, περιφέρεια αττικής, αυγη, δημοκρατια, ηγεσια, ιονια, νησια, παιχνιδια, πλαισιο, τηλεοραση, φλερτ, ωρα, αδυναμια, αττικη, βορεια, βορεια προαστια, βραδυ, βρισκεται, βορα, γαβριηλ, γινει, δευτερο, δεξαμενες, δυνατοτητα, δηλωσεις, διπλο, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, ειπε, ελλειψη, εβδομαδα, εν λόγω, επιρροή, επηρεάζει, ετων, ευθυνη, ζητα, ιδια, ιδιο, υπομονη, υποθεση, θαυμα, ομιλια, ιονια νησια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαφαζάνης, λογο, μαΐου, μορφωμα, νικη, νοημα, οδυσσεας, ποιοτητα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκηνες, σπυρου, τοπικη αυτοδιοικηση, συμπτωματα, εθνικο, χωρα, ιουνίου, ογκο
Τυχαία Θέματα