Διαβάστε στον "Ε.Τ": Σχέδιο «Β» για αύξηση κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

16:05 2/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Σχέδιο «Β» για σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, το οποίο περιλαμβάνει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια για όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα εξόδου με χαμηλό όριο ηλικίας -πριν από τα 62ο έτος- επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το σχέδιο αυτό -όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος- είχε προταθεί από την Αναλογιστική Αρχή και την τρόικα ως το δεύτερο και πιο αυστηρό σενάριο
για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας που ψηφίστηκαν με το νόμο 4093/12. Το σενάριο Α’ όμως δεν απέδωσε το αποτέλεσμα που ζητούσαν οι δανειστές, που ήταν ο περιορισμός των συνταξιοδοτήσεων και για το λόγο αυτό η τρόικα επανέφερε στην ατζέντα της ως προαπαιτούμενο μάλιστα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων την ανάγκη νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Tο σενάριο Β’ προβλέπει αύξηση στα χαμηλά - ενδιάμεσα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη για όλες τις κατηγορίες και κυρίως για τις πρόωρες των γυναικών.
Για παράδειγμα, στις μητέρες ανηλίκων επελέγη και ισχύει με το νόμο 4093/12, το σενάριο Α’ που προβλέπει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να διαμορφώνονται στα 55, 57 και 60 για πλήρη σύνταξη τα έτη 2010, 2011 και 2012 και στα 50, 52 και 55 αντίστοιχα για μειωμένη με τη δυνατότητα κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από μέρους της ασφαλισμένης, εφόσον στα έτη αυτά είχε συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και το παιδί της ήταν ανήλικο.
Στο σενάριο Β’ όμως που είναι αυτό το οποίο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» θα βγει από το συρτάρι προς επεξεργασία, εν όψει νέου ασφαλιστικού, είχε προταθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο έτη για όσες κατοχύρωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και το 2012. Με την εφαρμογή του σχεδίου Β’, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παρέμεναν αμετάβλητα ως το 2010, αλλά από το 2011 διαμορφώνονταν ως εξής:
· Στα 59 (αντί 57 που ισχύει) για πλήρη σύνταξη με 5.500 ημέρες και ανήλικο για το 2011.
· Στα 62 (αντί 60 που ισχύει) για πλήρη σύνταξη με 5.500 ημέρες και ανήλικο παιδί κατά το έτος 2012.
· Στα 54 (αντί 52 που ισχύει) για μειωμένη σύνταξη το 2011
· Στα 56 (αντί 55 που ισχύει) για μειωμένη σύνταξη με τις προϋποθέσεις του 2012 (5.500 ημέρες και ανήλικο).
Με το σχέδιο Β’ που είναι ήδη γραμμένο και επεξεργασμένο από πλευράς οικονομικού αποτελέσματος (εξοικονόμηση πόρων με φραγμό στις συνταξιοδοτήσεις) προβλέπεται αύξηση στα όρια ηλικίας αναδρομικά για όσους είχαν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2011 και 2012, μια που από το 2013 και μετά υπάρχει το 67ο έτος για πλήρη σύνταξη και το 62ο για μειωμένη.
Στην πράξη καταργούνται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, καθώς μια ασφαλισμένη που συμπλήρωσε 5.500 ημέρες και είχε ανήλικο παιδί το 2011 και υπολόγιζε να βγει με πλήρη σύνταξη στα 57, τώρα μπορεί να φορτωθεί δύο χρόνια στο όριο ηλικίας και να υποχρεωθεί να περιμένει να γίνει 59 ετών για να συνταξιοδοτηθεί, εκτός αν επιλέξει τη μειωμένη σύνταξη. Αντίστοιχα, ασφαλισμένη που κατοχύρωσε σύνταξη με τις προϋποθέσεις του 2012, δηλαδή 60 πλήρη και 55 μειωμένη, κινδυνεύει στην περίπτωση που δεν έχει φέτος το 60ό έτος να πάει για σύνταξη στα 62, και το κατοχυρωμένο δικαίωμα να χαθεί.
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα επηρεάσουν και τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο, όπου ο νόμος 4093/12 δεν επέφερε ουσιαστικές αλλαγές στα όρια ηλικίας. Μάλιστα, στο Δημόσιο είχε εξεταστεί ως πρόταση να καταργηθεί ακόμη και η έννοια της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετία (σ.σ.: υπάρχει γραπτή εισήγηση που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.»).
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα γίνουν με δόσεις από τον Ιούνιο, με μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης και των παρεμβάσεων στις ενοποιήσεις ταμείων, στη συνέχεια τον Οκτώβριο με συνολική μελέτη βιωσιμότητας για όλα τα ταμεία και ως το τέλος του 2014 με νέο νόμο που θα ισχύσει από την 1/1/2015.
Τον τόνο και το περίγραμμα για το εύρος των αλλαγών έδωσε μάλιστα ο επίτροπος Απασχόλησης, Λάζλο Αντόρ, με μια αποκαλυπτική αποστροφή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη στο Ζάππειο, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, ο οποίος προήδρευσε της άτυπης συνόδου υπουργών Εργασίας της Ε.Ε.
Αναφερόμενος στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι η Επιτροπή συνιστά στα κράτη-μέλη να εξαλείψουν τις εξαιρέσεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας, όπου απαιτείται, και σημείωσε πως η προσπάθεια αυτή έχει πάρει περισσότερο χρόνο από εκείνον που είχε προβλεφθεί.
«Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αλλά παραδέχτηκε ότι από τον Ιούλιο του 2014 θα υπάρξουν αναπροσαρμογές, (δηλαδή μειώσεις) στις επικουρικές. Χάρη σε αυτές τις -αναγκαίες και δίκαιες όπως είπε- αναπροσαρμογές τα ταμεία στο εξής δεν πρόκειται να εμφανίσουν ελλείμματα και οι επόμενες γενιές θα έχουν κάτι να πάρουν.

Αναφερόμενος επίσης στην εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010 με άξονα τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ από το 2015, είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «βίαιες προσαρμογές και αναταράξεις στις σχέσεις των συνταξιούχων με το ασφαλιστικό σύστημα».

Σε όλο το σκηνικό που διαμορφώνεται αξίζει να σημειωθεί και η επίσκεψη του διοικητή του γερμανικού ΙΚΑ, Αξελ Ράιμαν, στην Ελλάδα τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία κρατήθηκε μυστική από τη διοίκηση του ΙΚΑ αλλά και από το υπουργείο Εργασίας. Την επίσκεψη Ράιμαν αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής (φ. 19-20 Απριλίου) και σε αυτή ο διοικητής του γερμανικού οργανισμού συντάξεων περιέγραψε, στη διοίκηση και τα στελέχη του ΙΚΑ αλλά και σε στενούς συνεργάτες του υπουργού Εργασίας που παρευρέθηκαν «ινκόγκνιτο» στην κλειστή ενημέρωση, το γερμανικό μοντέλο για τις συντάξεις, με έμμεσες αναφορές για περιορισμό των συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα