Διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ιράκ υποσχέθηκε ο Κέρι

00:11 24/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποσχέθηκε σήμερα «εντατική και διαρκή» υποστήριξη από μέρους της κυβέρνησης της χώρας του στο Ιράκ, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξέγερση των ισλαμιστών εκεί, πρόσθεσε όμως ότι η διχασμένη χώρα θα επιβιώσει μόνον εάν οι ηγέτες της λάβουν επειγόντως μέτρα για να ενωθεί ο πληθυσμός της.

«Η υποστήριξη μας θα είναι εντατική και διαρκής και εάν οι ηγέτες του Ιράκ κάνουν τα βήματα που απαιτούνται για να ενωθεί η χώρα, θα είναι αποτελεσματική»,
είπε ο Κέρι στη Βαγδάτη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως «σε πολλές περιστάσεις», ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι έχει επαναλάβει «τη δέσμευσή του» να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση έως την 1η Ιουλίου, με τη συμμετοχή περισσότερων Κούρδων και σουνιτών. Η Ουάσινγκτον προσδοκά ότι η κίνηση αυτή θα αποκλιμακώσει, εν μέρει τουλάχιστον, τις εντάσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι 300 στρατιωτικοί σύμβουλοι θα σταλούν στη Βαγδάτη, ενώ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για «στοχευμένη» στρατιωτική δράση, χωρίς ωστόσο να δώσει εντολή να αρχίσουν αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Ο Κέρι είπε σήμερα πως «το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με μια απειλή για την ίδια του την ύπαρξη και οι ηγέτες του Ιράκ καλούνται να υπερνικήσουν αυτή την πρόκληση, κάτι το οποίο είναι απίστευτα επείγον και απαιτητικό. Το ίδιο το μέλλον του Ιράκ εξαρτάται από τις επιλογές που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Αν και αυτό δεν δηλώνεται επίσημα, οι περισσότεροι αναλυτές και παρατηρητές εκτιμούν πως η Ουάσινγκτον καλεί τον Μάλικι να παραιτηθεί. Η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Κέρι και στον Μάλικι διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά. Μετά από αυτή, τον Κέρι συνόδευσε στο αυτοκίνητό του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί. Καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητο, ο Κέρι, προφανώς αναφερόμενος στις συνομιλίες, τις χαρακτήρισε απευθυνόμενος στον Ζεμπαρί «καλές».
Keywords
Τυχαία Θέματα