Δ. Καρύδης στον ΕΤτΚ: Από την παρούσα Βουλή η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

13:41 27/7/2014 - Πηγή: E-Typos
Την εκτίμηση ότι "η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή" εκφράζει ο Δημήτρης Καρύδης μιλώντας στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής".

Στην ερώτηση εάν θα μπορούσε ο Φ.Κουβέλης να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους απαντά: "Δεν το γνωρίζω αυτό. Είναι πολύ πρόωρο. Εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προταθεί ένα πρόσωπο που να τιμά το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και να ενώνει τη χώρα".

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
συνεχίζει την κριτική προς τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση λέγοντας πως "εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας, αλλά δεν μας άκουγε ο κ Μητσοτάκης. Τώρα που εφαρμόζεται στην πράξη, αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν αδιέξοδα σχετικά με την προκαθορισμένη αρνητική αξιολόγηση του 15%. θέλουμε την αξιολόγηση, γι αυτό αντιδρούμε σε καθετί που την φαλκιδεύει και τη δυσφημεί. Αποτελεί θετικό γεγονός ότι θα υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις σε αυτό το θέμα".

Σε ότι αφορά τις απολύσεις είπε πως η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι συνεχής και πρόσθεσε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα σημειώνοντας: "έχουμε τα πλαστά δικαιολογητικά, τις πειθαρχικές αποφάσεις, καθώς και την ακύρωση από τα δικαστήρια προσωρινών διαταγών σε συμβάσεις. Όλα αυτά τα δεδομένα πρέπει να συνυπολογισθούν".

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Καρύδη στη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού

"Θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές κατά τη γνώμη σας;
Αυτός είναι ο στόχος μας. Έχουμε πει σε όλους τόνους ότι η επικείμενη εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 δεν πρέπει να βάλει σε δοκιμασία την πολιτική σταθερότητα και σε περιπέτειες την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα πέσει στην παγίδα που στήνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Τα πολιτικά παιχνίδια και τα πολιτικά παζάρια του ΣΥΡΙΖΑ με τα δήθεν παλλαϊκά μέτωπα μόνο και μόνο για να συρθεί η χώρα σε εκλογές θα πέσουν στο κενό. Είναι ανάγκη να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε όλοι μαζί το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, διδασκόμενοι από τις αρνητικές επιπτώσεις του παρελθόντος. Η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών λέει «όχι» στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Ποιος πρόσωπο μπορεί να εξασφαλίσει 180 «ναι» στην ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ; Ο Φώτης Κουβέλης ίσως;
Δεν το γνωρίζω αυτό. Είναι πολύ πρόωρο. Εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προταθεί ένα πρόσωπο που να τιμά το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και να ενώνει τη χώρα.

Όταν λέτε ότι είναι προβληματική η παρουσία της Τρόικας, τι εννοείτε; Να έρθει το Σεπτέμβριο και μετά ποτέ ξανά;
Εμείς λέμε ότι πρέπει να αλλάξει η σχέση μας με τη τρόικα, η οποία τρόικα υπάρχει λόγω της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τ’ άλλα είναι οι κανονικές ευρωπαϊκές διαδικασίες που ισχύουν για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι η παρουσία του ΔΝΤ καθιστά την τρόικα ένα θεσμικό υβρίδιο. Είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες στην Ε.Ε. θέλουν να αλλάξει αυτό το μοντέλο. Άρα χωρίς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει τρόικα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φάνηκε χρήσιμο όταν η Ευρωζώνη δεν είχε τους μηχανισμούς, το 2010, τώρα όμως υπάρχουν. Σε τελική ανάλυση, το ΔΝΤ δεν υπάρχει για να παρεμβαίνει στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά στις χώρες άλλου βαθμού ανάπτυξης με άλλα προβλήματα και με άλλες ανάγκες. Και είναι σημαντικό ότι από τις πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου της Κομισιόν, φάνηκε ότι υπάρχουν αυτές οι προθέσεις. Σας θυμίζω ότι ο κ. Γιουνκέρ μίλησε για εκδημοκρατισμό της τρόικα.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, έχει με κάθε τρόπο διαμηνύσει ότι πρέπει να σταματήσει η εικόνα μιας τρόικας που βρίσκεται επί μέρες στην Ελλάδα και επεμβαίνει στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης σε ένα ατέρμονα διάλογο με την Κυβέρνηση δίνοντας την εντύπωση ότι καθοδηγεί τις λεπτομέρειες και δεν αφήνει κανένα περιθώριο άσκησης εθνικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι πλέον σε άλλη φάση, και σε μια φάση που χάρη στο πρόγραμμα που ακολουθήσαμε και στα θυσίες του ελληνικού λαού, μπορούμε πλέον με αξιοπιστία να λέμε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα.

Δεδομένου ότι οι δόσεις του ΔΝΤ λήγουν στα μέσα του 2016, πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει έλεγχος;
Δεν είπαμε να μην υπάρχει «έλεγχος». Τους έκτακτους μηχανισμούς επιτήρησης δεν θέλουμε. Υπάρχουν οι μηχανισμοί επιτήρησης που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Από την άλλη, όπως έχει πει ο κ. Βενιζέλος, «πρακτικά μπορούμε μέσα από τις αγορές να βρούμε τα περίπου 25 δισ. ευρώ που χρωστάμε στο ΔΝΤ και έτσι να μη συντρέχει λόγος ύπαρξης της τρόικας».

Διαφωνείτε με την ποσόστωση στο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο. Γιατί δεν το είπατε όταν το ν/σ ήταν στη διαβούλευση;
Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας αλλά δεν μας άκουγε ο κ. Μητσοτάκης. Τώρα που εφαρμόζεται στην πράξη αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν αδιέξοδα σχετικά με την προκαθορισμένη αρνητική αξιολόγηση του15%. Θέλουμε την αξιολόγηση γι’ αυτό αντιδρούμε σε καθετί που την φαλκιδεύει και τη δυσφημεί. Αποτελεί θετικό γεγονός ότι θα υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις σε αυτό το θέμα.

Πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση για 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου;
Η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι συνεχής. Σήμερα υπάρχουν νέα δεδομένα και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Έχουμε τα πλαστά δικαιολογητικά, τις πειθαρχικές αποφάσεις, καθώς και την ακύρωση από τα δικαστήρια προσωρινών διαταγών σε συμβάσεις. Όλα αυτά τα δεδομένα πρέπει να συνυπολογισθούν.

Αν οι πιστωτές δεν συμφωνήσουν με τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για φοροελαφρύνσεις, θα φτάσετε στη ρήξη;
Οι προτάσεις μας είναι ορθολογικές με ισχυρά επιχειρήματα. Όλοι καταλαβαίνουν πια ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα φάση. Η Ελλάδα ήταν το εργαστήριο της κρίσης, τώρα έχει έρθει η ώρα να γίνει το «εργαστήριο» υπέρβασης της κρίσης. Σας θυμίζω ότι και στο παρελθόν μετά από την αποφασιστική στάση που κρατήσαμε, ανατρέψαμε εμμονές των δανειστών σε κορυφαία θέματα όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι κόντρες σας με τη ΝΔ; Ακόμη και σε έξοδο από την κυβέρνηση;
Μα δεν υπάρχει «κόντρα» με τη ΝΔ, ούτε η ΝΔ είναι η «κυβέρνηση» από την οποία «θα φύγουμε». Έχουμε συγκυβέρνηση από δυο κόμματα, που διαφέρουν μεν μεταξύ τους πολιτικά και ιδεολογικά, αλλά συμπράττουν για τη σωτηρία της χώρας. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: το ΠΑΣΟΚ δεν είχε και δεν έχει στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις. Άλλωστε για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σηκώσαμε το βάρος της κρίσης ολομόναχοι. Άρα κανείς δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα. Η όποια «σύγκρουση» αφορά στους εταίρους και πιστωτές μας. Στόχος μας και μοναδική μέριμνα μας είναι η αλλαγή σελίδας, η αποκατάσταση των αδικιών και η επιστροφή στην ομαλότητα.

Αν δεν μετάσχουν ούτε το Ποτάμι ούτε η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, ποια θα είναι η διαφορά από την Ελιά;
Δεν προκύπτει τίποτα τέτοιο. Ο διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ έχει, ύστερα από μεγάλες έστω καθυστερήσεις, επιτέλους ξεκινήσει και είναι σε θετικό κλίμα. Όσο γα το Ποτάμι, είναι πολύ νωρίς ακόμα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της απομόνωσης που είχε ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ πριν τις ευρωεκλογές.
Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως να προχωρήσει η ανταπόκριση για αυτοοργάνωση των πολιτών στην κοινωνία, για συμμετοχή στο εγχείρημα ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων από την Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τον πολιτισμό, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το οικολογικό κίνημα. Κάτι τέτοιο σίγουρα υπερβαίνει την ΕΛΙΑ.

Θα αποκτήσει ηγεσία η Δημοκρατική Παράταξη;
Όπως έχει πει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχει αποδεχθεί ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο και με ευρεία πλειοψηφία η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου θα λάβει χώρα το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Αυτό που έχει πάνω από όλα σημασία είναι η συν-αντίληψη-ευθύνη και το προοδευτικό πρόσημο σε ένα Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, όχι η μάχη για αξιώματα και καρέκλες."
Keywords
βουλη, διεθνές νομισματικό ταμείο, φώτης κουβέλης, ΠΑΣΟΚ, νέα, εκλογες, συριζα, ψηφοφορία, τροικα, ΔΝΤ, υβρίδιο, βενιζελος, ελλαδα, μνημονιο, νεα δημοκρατια, δημαρ, συμμετοχή, ελια, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αγγελικη, αξιολογηση, δικαιολογητικα, ξανα, κοινωνια, φώτης κουβέλης, κομματα, αυτοδιοικηση, κουβελης, νεο μνημονιο, χωρες, υβρίδιο, το θεμα, γνωμη, ηγεσια, θεμα, νεα μετρα, παιχνιδια, προγραμμα, σωτηρια, υψος, ωρα, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, εγχειρημα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελια, εμμονες, ευθυνη, θετικο, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, λεπτομερειες, μεριμνα, μητσοτακης, προβληματα, σιγουρα, συμμετοχή, σχεδιο, ψηφοφορία, αγορες, δημητρης, ειπαμε, εθνικο, χωρα, κυριακου, θεματα
Τυχαία Θέματα