Χιλή: Εφετείο επικύρωσε τις ποινές για πέντε πρώην πράκτορες της DINA

00:48 10/8/2014 - Πηγή: E-Typos
Το εφετείο του Σαντιάγο επιβεβαίωσε τις ποινές φυλάκισης που επεβλήθησαν σε πέντε αξιωματούχους επί των ημερών της δικτατορίας στη Χιλή για την υπόθεση της εξαφάνισης, το 1974, ενός Γάλλου φοιτητή, του Αλφόνς Σανφρό, στα χέρια του καθεστώτος Πινοσέτ.

Το εφετείο επικύρωσε τις ποινές κάθειρξης 10 ετών που είχαν επιβληθεί τον Μάιο του 2013 σε βάρος τεσσάρων πρώην πρακτόρων της DINA, της διαβόητης μυστικής αστυνομίας της δικτατορίας της Χιλής—του Μανουέλ Κοντρέρας Σεπούλβεδα, του Μαρσέλο Μορέν Μπρίτο, του Μιγκέλ Κρασνόφ Μαρτσένκο
και του Ρικάρδο Λόρενς Μίρες.

Παράλληλα επέβαλε βαρύτερη ποινή σε έναν πέμπτο πρώην πράκτορα, τον Μπασκλάι Σαπάτα Ρέγες, ο οποίος από συνένοχος κρίθηκε πλέον δράστης και η ποινή του αυξήθηκε από τα τρία χρόνια και μια ημέρα φυλάκισης σε 10 χρόνια κάθειρξης.

Ο Αλφόνς Σανφρό, 23 ετών, φοιτητής Φιλοσοφίας και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος της Επαναστατικής Αριστεράς (MIR), είχε συλληφθεί την 30ή Ιουλίου 1974 από πράκτορες της DINA στην κατοικία του, στο νότιο Σαντιάγο. Μεταφέρθηκε στο μυστικό κέντρο κράτησης ‘Λονδίνο 38’, όπου βασανίστηκε.

Την τελευταία φορά που τον είδαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τον μετέφεραν από το κέντρο μαζί με άλλους επτά κρατούμενους, και φαινόταν σε άσχημη κατάσταση.

Η σορός του δεν βρέθηκε ποτέ.

Η εξαφάνισή του, μαζί με εκείνες άλλων τριών Γάλλων στη Χιλή, είχαν αποτελέσει το αντικείμενο μιας δίκης ερήμην στη Γαλλία, όταν 12 πρώην πράκτορες της ασφάλειας της δικτατορίας είχαν καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2010 σε ποινές από 15 χρόνια ως και σε ισόβια κάθειρξη.

Τον Νοέμβριο του 2013 η δικαστίνα Ρόουζ Μαρία Μάγκι απέρριψε την έκδοση των υπόπτων για την υπόθεση, κρίνοντας ότι η δικαιοδοσία για να δικαστούν ανήκε στη Χιλή.

Τον Ιανουάριο, η δικαιοσύνη της Χιλής άρχισε διώξεις σε βάρος εννέα απόστρατων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και διέταξε την προφυλάκισή τους στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση, το 1973, ενός ακόμη από τους τέσσερις Γάλλους, του πρώην ιερέα και σοσιαλιστή Ετιέν Πεσλ ντε Μενίλ.

Ο Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος κυβέρνησε τη Χιλή από το 1973 ως το 1990, απεβίωσε την 10η Δεκεμβρίου 2006 στο Σαντιάγο χωρίς να δικαστεί ποτέ.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ στη λατινοαμερικάνικη αυτή χώρα ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για πάνω από 3.200 νεκρούς και εξαφανισμένους.
Keywords
Τυχαία Θέματα