Χ. Καρζάι: Μπορούμε να αναλάβουμε τον έλεγχο της ασφάλειας το 2013

14:56 14/6/2012 - Πηγή: E-Typos
Το Αφγανιστάν είναι πεπεισμένο ότι μπορεί να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της ασφάλειάς του το 2013, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, παρότι η βία των Ταλιμπάν αυξάνεται σταθερά.
Οι αντάρτες πραγματοποιούν επιθέσεις στις ανατολικές και νότιες επαρχίες αλλά και στην καρδιά της διπλωματίας της Καμπούλ στο πλαίσιο της εαρινής τους επιχείρησης, εντείνοντας τους φόβους ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να αγωνιστούν σκληρά για να διατηρήσουν την ειρήνη μετά την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων των δυτικών χωρών το 2014.
Ωστόσο ο Καρζάι,
εγκαινιάζοντας σήμερα διεθνές συνέδριο στην Καμπούλ για το μέλλον του Αφγανιστάν, δεν διατύπωσε τέτοιου είδους αμφιβολίες. "Είμαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία της μετάβασης θα ολοκληρωθεί το 2013 σε όλη τη χώρα, ο αφγανικός λαός, η ασφάλειά του, η ευημερία και θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση θα τα διαχειρίζεται η αφγανική κυβέρνηση".
Ο Καρζάι είπε ότι το 2014 θα έχουν αποχωρήσει πλήρως οι ξένες δυνάμεις από το Αφγανιστάν, κι ενώ η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να παρέχει μια κάποια υποστήριξη. Ο αφγανός πρόεδρος τόνισε ότι μια μεγαλύτερη συνεργασία θα βοηθήσει στην πάταξη της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, της βίας, της διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα του και στην περιοχή αυτή της Ασίας, καθώς και στην προώθηση της ειρήνης και της οικονομικής προόδου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και οι αναπληρωτές τους από 15 χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και η Ρωσία παρακολουθούν το συνέδριο "Καρδιά της Ασίας", του οποίου προεδρεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αφγανιστάν και της Τουρκίας.
Στόχος του συνεδρίου είναι η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης για το Αφγανιστάν και υποστήριξης στη σταθερότητά του μεταξύ των γειτόνων και συμμάχων του, καθώς η χώρα αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφάλειά της ύστερα από σχεδόν 11 χρόνια διεθνούς στήριξης.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, από την πλευρά του, επέκρινε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, κατηγορώντας το για την ολοένα αυξανόμενη βία, την έλλειψη ασφάλειας και τους θανάτους αθώων ανθρώπων.
"Δυστυχώς η παρουσία ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν τα τελευταία 10 χρόνια επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση της ασφάλειας, αύξησε την τρομοκρατία, την παραγωγή ναρκωτικών ουσιών και τη διακίνηση τους. Η Ισλαμική Δημοκρατία χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Αφγανιστάν για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα έως το 2014".
Μια άλλη περιφερειακή ένωση, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, στον οποίο μετέχουν η Κίνα, η Ρωσία και κράτη της Κεντρικής Ασίας, υπογράμμισε αυτό το μήνα τα σχέδιά του να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο Αφγανιστάν.
Το Αφγανιστάν διανύει την τρίτη φάση της πεντάβαθμης μετάβασης, στην οποία τα κέντρα των πρωτευουσών όλων των επαρχιών μεταξύ των οποίων οι ανατολικές και νότιες περιοχές που μαστίζονται από την ένοπλη βία, θα τελούν σταδιακά υπό τον έλεγχο των αφγανικών δυνάμεων.
Τέσσερις γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση ανταρτών την περασμένη εβδομάδα στην ανατο
Keywords
Τυχαία Θέματα