Μπαρόζο: Απογοητευμένος από την απόφαση της Αργεντινής για την YPF

15:00 17/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα πως είναι "εξαιρετικά απογοητευμένος" από την απόφαση της Αργεντινής να απαλλοτριώσει το 51% της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Repsol.
Ο Μπαρόζο δήλωσε ακόμη πως περιμένει από την Αργεντινή να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των επιχειρήσεων.
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ανακοίνωσε χθες Δευτέρα σχέδια για να αναλάβει το Δημόσιο τον έλεγχο της YPF, με αποτέλεσμα να δεχθεί αμέσως προειδοποιήσεις από σημαντικούς εμπορικούς εταίρους.
"Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για αμοιβαία συμφωνημένες λύσεις που δεν βλάπτουν το επιχειρηματικό περιβάλλον", δήλωσε ο Μπαρόζο προς δημοσιογράφους.
"Γι' αυτό είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος για τη χθεσινή ανακοίνωση. Περιμένουμε από τις αρχές της Αργεντινής να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους, ιδιαίτερα αυτές που απορρέουν από μια διμερή συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων στην Ισπανία". "
Ήμουν σε επαφή με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχό για το θέμα αυτό", πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη γνωστοποιήσει τις ανησυχίες της σχετικά με τις φιλοδοξίες των αρχών της Αργεντινής.
Η YPF δεχόταν έντονες πιέσεις από την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Φερνάντες για να αυξήσει την παραγωγή και η τιμή της μετοχής της έχει σημειώσει σημαντική πτώση έπειτα από μήνες εικασιών για την εθνικοποίησή της.
Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες τον πρεσβευτή της Αργεντινής στη Μαδρίτη, ο οποίος εκλήθη το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρεσβευτής Κάρλος Μπετίνι είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και την Παρασκευή, κατά την πρώτη ημέρα αυτής της χωρίς προηγούμενο διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στην Ισπανία και την Αργεντινή, δύο χώρες που είναι παραδοσιακά φίλες.
Keywords
Τυχαία Θέματα