Μπ. Ομπάμα: Έχω αποφασίσει την επίθεση κατά της Συρίας -Αναμένω την έγκριση από το Κογκρέσο

21:36 31/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 21 45

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα συζητήσει σχετικά με την ανάληψη δράσης στη Συρία την εβδομάδα που ξεκινά την 9η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα συζητήσει και θα ψηφίσει σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας την εβδομάδα η οποία αρχίζει την 9η Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπένερ και άλλα ανώτατα στελέχη
των Ρεπουμπλικάνων μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα.

«Σε διαβούλευση με τον πρόεδρο, αναμένουμε ότι η Βουλή θα εξετάσει την λήψη μιας απόφασης την εβδομάδα της 9ης Σεπτεμβρίου. Αυτό δίνει στον πρόεδρο το χρόνο να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία του στο Κογκρέσο και στον Αμερικανικό λαό», ανέφερε ανακοίνωση του Μπένερ και άλλων στελεχών των Ρεπουμπλικάνων.

Εξάλλου ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Ομπάμα τον ενημέρωσε για το ότι θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού κοινοβουλίου. «Ο ρόλος του προέδρου ως διοικητή των ένοπλων δυνάμεων πάντοτε ενισχύεται όταν διαθέτει την εκπεφρασμένη υποστήριξη του Κογκρέσου», ανέφερε ο Μακόνελ.

Νωρίτερα απόψε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πριν από λίγο ότι η επίθεση με χημικά όπλα η οποία σημειώθηκε στη Συρία την 21η Αυγούστου ήταν η χειρότερη του 21ου αιώνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι έχει αποφασίσει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα. Ανέφερε ακόμη ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα είπε ότι αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος και συνομίλησε με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων στα δύο σώματα σχετικά με τις εξελίξεις.

Ανέφερε ότι τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα προγραμματίσουν μια έκτακτη συνεδρίαση και θα ψηφίσουν σχετικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει πειστικά στοιχεία, παρότι δεν ανέμειναν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.

Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως πιστεύει πως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες. Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων—επέμεινε—αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες.

Ακόμα ο Ομπάμα είπε πως γνωρίζει ότι ο λαός των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και τόνισε πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο άλλων. Παρά ταύτα, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αυτό που συνέβη στην Δαμασκό.
Keywords
Τυχαία Θέματα