Απόψε οι "θρύλοι" του μπάσκετ τιμούν τον "μύθο" του ελληνικού μπάσκετ Νίκο Γκάλη

16:12 7/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Η βραδιά του Νίκου Γκάλη είναι απόψε στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Με ονόματα που δόξασαν τα ευρωπαϊκά παρκέ περασμένων δεκαετιών. Με το Νίκο Γκάλη να σκέφτεται πόσα ακόμη καλάθια θα έβαζε αν τον άφηναν να συνεχίσει για μερικά χρόνια, αποτελώντας "μαγνήτη" για χιλιάδες ακόμα φίλους του αθλήματος, που δυστυχώς δεν πρόλαβαν να τον δουν ζωντανά στο παρκέ. Επειδή το μπάσκετ και ο επαγγελματισμός του ήταν πάντα αυτά που τον καθόριζαν ως άνθρωπο, είτε φορώντας την φανέλα
του Αρη, είτε του Παναθηναϊκού, είτε ακόμα περισσότερο αυτήν της εθνικής ομάδας.

Η αποψινή γιορτή του μπάσκετ είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο που έκανε το άθλημα κτήμα όλων των Ελλήνων. Το σπορ που έχει δώσει τόσα πολλά στην Ελλάδα. Με εξαγωγή προπονητών και παικτών σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Δύο προπονητές εθνικών ομάδων, πολυάνθρωπων χωρών, όπως της Ρωσίας (ο Φώτης Κατσικάρης) και της Κίνας (ο Παναγιώτης Γιαννάκης), είναι Έλληνες. Οι διάδοχοι της παρέας του ΄87 συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Σπανούλης και Διαμαντίδης συμπεριλήφθηκαν στην κορυφαία πεντάδα της φετινής Ευρωλίγκα, ενώ ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει σε λίγες μέρες το τρόπαιο της κορυφαίας ομάδας στην Ευρώπη στο φάιναλ-φορ του Λονδίνου...

Το ελληνικό μπάσκετ, λοιπόν, παραμένει με κάθε τρόπο στην κορυφή της Ευρώπης και πολύ δύσκολα θα φύγει από τα ψηλά σκαλοπάτια, αφού και σε εποχές κρίσης σαν αυτήν που βιώνει ο ελληνικός αθλητισμός, υπάρχουν διακρίσεις μεγάλης εμβέλειας. Από τη σεζόν 1987-88 μέχρι και σήμερα, έχει δημιουργηθεί τέτοια μπασκετική παράδοση στην Ελλάδα, που η ανάδειξη ταλέντων και μεγάλων πρωταγωνιστών είναι απλά μέρος της διαδικασίας, που είχε σαν αφετηρία τον κορυφαίο Ελληνα μπασκετμπολίστα. Οταν το 1987 η Ελλάδα πήρε το Ευρωμπάσκετ, υπήρχε η αμφιβολία για το μέλλον, για το τι πρόκειται να ακολουθήσει όταν σταματήσουν ο Γκάλης και ο Γιαννάκης. Κι όμως, ο Γκάλης και ο Γιαννάκης σταμάτησαν, αλλά κράτησε ψηλά τη σημαία του ελληνικού μπάσκετ η γενιά που ακολούθησε. Ποτέ δεν σταμάτησε η παραγωγή μεγάλων παικτών, ο Παπαλουκάς, ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης και οι υπόλοιποι πήραν τη σκυτάλη και είναι έτοιμοι να την παραδώσουν στους επόμενους.

Το ότι η Ελλάδα έχει απουσιάσει μόνο από έξι φάιναλ φορ από το 1988 ως σήμερα, προφανώς σημαίνει πάρα πολλά. Διότι η σταθερότητα αποδεικνύει και τις βάσεις που έχουν μπει στο άθλημα. Μια χώρα που ζούσε σε ρυθμούς Αρη στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, είναι ακόμα πρωταγωνίστρια κι ας έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια. Αν τα βάλουμε κάτω, είναι η τέταρτη δεκαετία που η Ελλάδα ζει και βασιλεύει. Κι όλα αυτά με τον συναρπαστικό Νίκο Γκάλη να γεμίζει τα γήπεδα της χώρας και να δημιουργεί νέους φίλους του αθλήματος και φυσικά καινούργιους επίδοξους μπασκετμπολίστες.

Ποιος είναι ο Νίκος Γκάλης
==========================
Ο Νίκος Γκάλης, του οποίου η αθλητική διαδρομή γνώρισε τεράστια δόξα και απήχηση εντός και εκτός Ελλάδος, παραμένει ο δημοφιλέστερος αθλητής του ελληνικού χώρου, ένας αληθινός μύθος, που 18 χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του, εξακολουθεί να μαγνητίζει το κοινό, με απλή μόνο αναφορά του ονόματος του. Ποιος είναι όμως ο Νίκος Γκάλης και ποια είναι η διαδρομή του μεγαλύτερου Έλληνα αθλητή και καλαθοσφαιριστή, και ενός εκ των μεγαλύτερων της Ευρώπης, που η παρουσία του στα γήπεδα άλλαξε την ροή του ελληνικού αθλητισμού και έστειλε όλα τα Ελληνόπουλα με μια μπάλα μπάσκετ στις αλάνες;
Ο Νικόλαος Γεωργαλής, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών στις 23 Ιουλίου 1957, από Ελληνες μετανάστες. Από μικρός είχε τον αθλητισμό στο αίμα του. Λάτρευε την πυγμαχία, όπου έκανε εντατικές προπονήσεις, αλλά στους γονείς του δεν άρεσε αυτό το «βίαιο» άθλημα και αποφάσισαν να τον «γράψουν» στο μπάσκετ. Από νωρίς φάνηκε το μεγάλο ταλέντο που είχε. Στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, όπου ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του, είχε τη χρονιά της αποφοίτησης του 27,5 πόντους κατά μέσο όρο. Οι Μπόστον Σέλτικς τον επέλεξαν στο ντραφτ, αλλά ένας τραυματισμός τον κράτησε μακριά από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, τον οποίο ποτέ δεν γεύτηκε.
Το 1979 αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Άρης ενδιαφέρθηκαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Ο πρωταθλητής Άρης μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησής του και τον έκανε δικό του. Στον Άρη αγωνίστηκε συνολικά 13 χρόνια και έγραψε το όνομά του με "χρυσά γράμματα" στην ιστορία του συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Ο Νίκος Γκάλης οδήγησε τον Άρη στην κατάκτηση οκτώ πρωταθλημάτων και έξι Κυπέλλων, αλλά το μεγάλο του όνειρο, η κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τροπαίου, δεν πραγματοποιήθηκε, αν και η ομάδα αγωνίστηκε τρεις φορές σε φάιναλ-φορ. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα το 1987, όταν οδήγησε την Εθνική στον ανεπανάληπτο θρίαμβο με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας.
Ο Νίκος Γκάλης έφυγε από τον Άρη το 1992. Ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Θεόφιλος Μητρούδης, του πρότεινε μείωση μισθού, ο Γκάλης δεν τη δέχτηκε και οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν. Ο Παναθηναϊκός ήταν ο δεύτερος και τελευταίος σταθμός της καριέρας του στην Ελλάδα. Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι έκαναν την υπέρβαση, προσπαθώντας να φτιάξουν ξανά τον μεγάλο Παναθηναϊκό. Έπαιξε τρεις σεζόν στους «πράσινους», με απολογισμό την κατάκτηση ενός Κυπέλλου και τη συμμετοχή του σε ακόμη ένα φάιναλ φορ.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 ήλθε σε ρήξη με τον προπονητή του, Κώστα Πολίτη, εγκαταλείποντας την ομάδα και οριστικά το μπάσκετ.
Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση αφοσιώθηκε στον επιχειρηματικό στίβο και δημιούργησε πρότυπη παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική. Τώρα ασχολείται με την οικογένειά του και με διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ποιοι αστέρες του παρελθόντος θα συμμετάσχουν στην γιορτή για τον Γκάλη

Μεγάλα αστέρια του παρελθόντος, συμπαίκτες και αντίπαλοι του Νίκου Γκάλη, βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη από χθες και ήδη παρίστανται σε μεγάλη δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην "Βίλα Μπιάνκα" για τα πρόσωπα που θα τιμήσουν με την παρουσία τους την σημερινή εκδήλωση τιμής στον κορυφαίο Έλληνα καλαθοσφαιριστή. Η εκδήλωση για το Νίκο Γκάλη κορυφώνεται το βράδυ και στις 8 μ.μ. θα παρελάσουν οι 40 καλεσμένοι οι οποίοι δεν θα αγωνιστούν, αλλά θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Το βραδυνό "μενού" στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο περιλαμβάνει 20άλεπτο αγώνα μεταξύ των σημερινών ομάδων του Αρη και της Λιμόζ, με την ευχή όλων ο Γκάλης να φορέσει έστω και για λίγα λεπτά τη φανέλα και να αγωνιστεί, αν και ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα το κάνει για να μη χαλάσει την εικόνα και τις αναμνήσεις που τον συνοδεύουν εδώ και 18 χρόνια, από τότε που αποχωρίστηκε την αθλητική περιβολή. Παράλληλα θα προβληθεί βίντεο αφιέρωμα, σε μία γιγαντοοθόνη που έχει στηθεί, με τα αγωνιστικά επιτεύγματα και τις επιδόσεις του μεγάλου άσου.

Τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ θα τιμήσουν με την παρουσία τους 46 αστέρες του παρελθόντος: Ντίνο Ράτζα, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ντόρον Τζάμσι, Ρισάρ Ντακουρί, Φρεντερίκ Φορτέ, Αλεξάντερ Βολκόφ, Τζόρντι Βιγιακάμπα, Οντι Νόρις, Παναγιώτης Φασούλας, Νίκος Φιλίππου, Γιώργος Σιγάλας, Μπάνε Πρέλεβιτς, Αργύρης Καμπούρης, Νάσος Γαλακτερός, Κώστας Παταβούκας, Λευτέρης Κακιούσης, Μέμος Ιωάννου, Βασίλης Λυπηρίδης, Σλόμπονταν Σούμποτιτς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Μάνθος Κατσούλης, Χάρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Ντέιβιντ Στεργάκος, Στηβ Γιατζόγλου, Tζων Κόρφας, Νίκος Λινάρδος, Λάζαρος Λέσιτς, Ντίνος Αγγελίδης, Βαγγέλης Βουρτζούμης, Νίκος Σταυρόπουλος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Διονύσης Ανανιάδης, Στέλιος Καλαντίδης, Δημήτρης Κοκολάκης, Σταύρος Χωλόπουλος, Τάσος Τσιτάκης, Πέτρος Σταμάτης, Στράτος Βαμβακούδης, Δημήτρης Νάστος, Βασίλης Παραμανίδης, Νίκος Τσαχτάνης, Μηνάς Τουκμενίδης, Μιχάλης Γιαννουζάκος και Γιάννης Μαντόπουλος. Θα υπάρξουν και τρεις απουσίες, του Φάνη Χριστοδούλου (μοναδικού απόντα από την ομάδα του 1987) και των Ντίνο Μενεγκίν (για λόγους υγείας) και Στεφάν Οστρόφσκι (λόγω προσωπικού προβλήματος).
Keywords
Αναζητήσεις
αργυρης καμπουρης, γραμμα κακιουση στον νικο γκαλη
Τυχαία Θέματα