Αγγλία: Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ "κρέμασε τα παπούτσια του"

17:38 16/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Την αποχώρησή του από την ενεργό δράση γνωστοποίησε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον 38άχρονο μέσο η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) αναφέρει:

«Ο πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ, αποχώρησε από το ποδόσφαιρο. Ο 38άχρονος μέσος είχε 115 διεθνείς συμμετοχές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για παίκτη εκτός τερματοφυλάκων, ενώ φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού των "Τριών Λιονταριών" σε 58 αγώνες. Ο Μπέκαμ κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, έξι τίτλους
στην Πρέμιερ Λιγκ και δύο Κύπελλα Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον τίτλο του ισπανικού πρωταθλήματος με τη Ρεάλ Μαδρίτης, προτού υπογράψει στους Λος Άντζελες Γκάλαξι. Τον Ιανουάριο υπέγραψε συμβόλαιο πέντε μηνών με την Παρί Σεν Ζερμέν και δώρισε τις αποδοχές του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς».

Η ανακοίνωση της FA φιλοξενεί και δηλώσεις του «Μπεκς», ο οποίος τονίζει: «Αισθάνομαι ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή για να τελειώσω την καριέρα μου, παίζοντας στο υψηλότερο επίπεδο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπαίκτες μου, τους σπουδαίους προπονητές, από τους οποίους είχα την ικανοποίηση να μάθω πολλά. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους, οι οποίοι με στήριξαν και μου έδωσαν τη δύναμη να πετύχω».

Το WHO IS WHO

-------------

Ονοματεπώνυμο : Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόζεφ Μπέκαμ

Ημερ. Γέννησης: 2 Μαΐου 1975

Τόπος Γέννησης: Λέιτονστοουν, Λονδίνο

Σύζυγος : Βικτόρια Ανταμς, πρώην μέλος των Spice Girls

Παιδιά : 4 (Μπρούκλιν 14 ετών, Ρόμιο 11 ετών, Κρουζ 8 ετών και Χάρπερ 2 ετών)

Επάγγελμα : Ποδοσφαιριστής

Θέση : Μέσος

Ομάδες : Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1995-2003), Ρεάλ Μαδρίτης (2003-07),

Λος Άντζελες Γκάλαξι (2007-12), Μίλαν (δανεικός, 2009 και 2010)

Παρί Σεν Ζερμέν (2013)

Συμμετοχές : 718

Γκολ : 129

Εθνική Αγγλίας: 115 συμμετοχές, 17 γκολ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

- Εντάχθηκε το 1991 στις ακαδημίες της Μάντεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 16 ετών, ενώ το 1995 είχε ήδη γίνει βασικό στέλεχος των «κόκκινων διαβόλων», στη διάρκεια της πιο επιτυχημένης περιόδου στην ιστορία του συλλόγου.

- Η Γιουνάιτεντ κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο Αγγλίας στην πρώτη «πλήρη» σεζόν του στην ομάδα. Στη διάρκεια της σεζόν 1996-97 σκόραρε από το κέντρο του γηπέδου στον αγώνα της πρεμιέρας με τη Γουίμπλεντον.

- Το 1999 η Γιουνάιτεντ πανηγύρισε το «τρεμπλ», αφού κατέκτησε το νταμπλ στην Αγγλία και το τρόπαιο στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν Μονάχου.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ

- Ο Μπέκαμ έκανε ντεμπούτο στην εθνική Αγγλίας την 1η Σεπτεμβρίου 1996, σε αγώνα με τη Μολδαβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δύο χρόνια αργότερα σκόραρε στην τελική φάση της διοργάνωσης απέναντι στην Κολομβία, ωστόσο αποβλήθηκε στον αγώνα με την Αργεντινή για τη φάση των «16», επειδή κλώτσησε τον Ντιέγκο Σιμεόνε, όπου η Αγγλία αποκλείστηκε στα πέναλτι (4-3, κανονικός αγώνας και παράταση 2-2)

- Στην Αγγλία, ο Μπέκαμ θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον αποκλεισμό, με αποτέλεσμα να δέχεται τα «βέλη» του Τύπου.

- Φόρεσε για πρώτη φορά (από τις 58 στην καριέρα του) το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην εθνική Αγγλίας στο φιλικό με την Ιταλία τον Νοέμβριο του 2000 και την επόμενη χρονιά έστειλε τα «τρία λιοντάρια» στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σκοράροντας με φάουλ στις καθυστερήσεις και χαρίζοντας την ισοπαλία απέναντι στην Ελλάδα (2-2 στο «Ολντ Τράφορντ»). Η Αγγλία αποκλείστηκε από τη Βραζιλία στους προημιτελικούς του Μουντιάλ της Ιαπωνίας/Νότιας Κορέας.

- Το 2006 παραιτήθηκε από την αρχηγία της εθνικής Αγγλίας, μετά την ήττα της ομάδας από την Πορτογαλία στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η οποία είχε αποκλείσει τα «τρία λιοντάρια» στην ίδια φάση του EURO 2004.

- Ο Μπέκαμ επέστρεψε στην εθνική ομάδα ένα χρόνο αργότερα και φόρεσε συνολικά 115 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για Άγγλο παίκτη πλην τερματοφυλάκων. Η τελευταία διεθνής συμμετοχή του καταγράφηκε απέναντι στη Λευκορωσία στο Γουέμπλεϊ τον Οκτώβριο του 2009.

- Δεν μπόρεσε να ενισχύσει την εθνική Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, λόγω ρήξης στον αχίλλειο τένοντα, την οποία υπέστη τον Μάρτιο αγωνιζόμενος με τη Μίλαν -στην οποία έπαιζε ως δανεικός από τους Λος Άντζελες Γκάλαξι- απέναντι στην Κιέβο, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του στο «Ολντ Τράφορντ» ως αντίπαλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ (η Γιουνάιτεντ επικράτησε 4-0). Ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Φάμπιο Καπέλο, του ζήτησε να συνοδεύσει την αποστολή της εθνικής σε συμβουλευτικό ρόλο και ανακοίνωσε ότι δεν θα τον επέλεγε στην προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος να προκριθεί στην τελική φάση του EURO 2012.

ΝΕΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

- Ο Μπέκαμ υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης, προερχόμενος από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 25 εκατομμυρίων λιρών το 2003 και, αφού ο ισπανικός σύλλογος έμεινε χωρίς τίτλο για τρεις σεζόν, η «βασίλισσα» κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2007.

- Εντάχθηκε στο δυναμικό των Λος Άντζελες Γκάλαξι τον Ιούλιο του 2007, οι οποίοι θέλησαν να τον αποκτήσουν, σε μια προσπάθεια να προβληθεί το ποδόσφαιρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Στο τέλος του 2012 ο Μπέκαμ κατέκτησε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο πρωταθλητή της καριέρας του στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ (MLS) και επέστρεψε στην Ευρώπη, όπου έκανε προπονήσεις με την Άρσεναλ, μολονότι ο προπονητής των «κανονιέρηδων», Αρσέν Βενγκέρ, ξεκαθάρισε ότι οι Λονδρέζοι δεν ενδιαφέρονταν να τον αποκτήσουν.

ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ

- Τον Μάρτιο η Κίνα «έχρισε» τον Μπέκαμ ως τον πρώτο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό πρεσβευτή της, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του αθλήματος στη χώρα. Το ποδόσφαιρο στην Κίνα δέχθηκε πλήγμα από ένα σκάνδαλο «στημένων» αγώνων και την αποχώρηση σπουδαίων διεθνών παικτών από την Σούπερ Λίγκα της χώρας (CSL). Στο νέο ρόλο του, ο Μπέκαμ αναμένεται να βοηθήσει στην προβολή του αθλήματος στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της CSL σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

- Ύστερα από φήμες το 2011 ότι ο Μπέκαμ πήγαινε στην Παρί Σεν Ζερμέν (η «Equipe» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο, που είχε τον τίτλο «Έρχεται»), τελικά εντάχθηκε στον σύλλογο του Παρισιού τον Ιανουάριο του 2013 με συμβόλαιο πέντε μηνών. Επίσης, ο Άγγλος σούπερ σταρ ανακοινώνει ότι θα διαθέσει τις αποδοχές του από την Παρί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς που αφορούν παιδιά στη γαλλική πρωτεύουσα.

- Στις 24 Φεβρουαρίου έκανε ντεμπούτο στο γαλλικό πρωτάθλημα, περνώντας ως αλλαγή στο 76ο λεπτό του νικηφόρου (2-0) αγώνα με τη Μαρσέιγ στο «Παρκ ντε Πρενς», και δέχθηκε τη θερμή στήριξη των φιλάθλων των γηπεδούχων.

- Στις 28 Απριλίου αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα στον νικηφόρο (1-0) εκτός έδρας αγώνα με την Εβιάν, ενώ η Παρί συνέχισε την... προέλασή της για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 19 χρόνια. Τελικά τα κατάφερε την περασμένη κυριακή με την εκτός έδρας νίκη 1-0 επί της Λιόν, με τον Μπέκαμ να μπαίνει στον αγώνα στις καθυστερήσεις.

- Γίνεται ο πρώτος Άγγλος παίκτης που κατακτά πρωταθλήματα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες: στην Αγγλία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην Ισπανία με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στις ΗΠΑ με τους Λ.Α. Γκάλαξι και στη Γαλλία με την Παρί Σεν Ζερμέν.

ΕΚΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

- Ο Μπέκαμ γνώρισε τη Βικτόρια Άνταμς στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν εκείνη ήταν μέλος των Spice Girls, και αμέσως προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

- Ο Μπέκαμ και η Άνταμς παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 1999, λίγους μήνες μετά τη γέννηση του πρωτότοκου γιού τους, Μπρούκλιν, ενώ έχουν άλλα τρία παιδιά.

Αντιδράσεις

Γκάρι Νέβιλ (πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Γ. και της εθνικής Αγγλίας): «Νομίζω ότι απλά αισθάνεται πως είναι η σωστή στιγμή. Ήταν μια τεράστια εβδομάδα ως προς τις αποχωρήσεις. Σκέφτεσαι την περασμένη εβδομάδα με τους Πολ Σκόουλς και Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τεράστιες φιγούρες στο αγγλικό ποδόσφαιρο μέσα σε αυτά τα τελευταία 20 χρόνια. Απλά αισθάνομαι ότι έχει φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί, θέλει να γυρίσει σπίτι του... τώρα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου, τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αισθάνομαι ότι αυτό είναι το τέλος μιας εποχής, το τέλος μιας γενιάς. Ο Ντέιβιντ είναι πιθανότατα ο παίκτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στη μεταμόρφωση του ποδοσφαίρου. Ο αντίκτυπός του είναι τεράστιος».

Ρόι Χότζσον (προπονητής εθνικής Αγγλίας): «Είχε μια λαμπερή καριέρα και του εύχομαι τα καλύτερα στο μέλλον. Πολύς κόσμος θα του προσφέρει τώρα δουλειές, που μπορεί να τον κρατήσουν μακριά από το ποδόσφαιρο, αλλά ελπίζω ότι εμείς θα μπορέσουμε να τον κρατήσουμε. Ήταν μια παράξενη εβδομάδα για μένα, βλέποντας τον Ρίο Φέρντιναντ να αποχωρεί και όχι τόσο παλιά τον Τζον Τέρι και τώρα τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Φαίνεται να είναι το τέλος μιας εποχής».

Φιλ Νέβιλ (πρώην παίκτης της Μάντστεστερ Γ. και της εθνικής Αγγλίας: «Ντέιβιντ Μπέκαμ - τι απίστευτη καριέρα. Τέσσερις τίτλοι σε τέσσερις χώρες, πάνω από 100 συμμετοχές στην εθνική και ο καλύτερος πρεσβευτής που αυτή η χώρα είχε ποτέ».

Γκάρι Λίνεκερ (παλαίμαχος επιθετικός και αρχηγός της εθνικής Αγγλίας): «Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αποσύρθηκε. Ένας θαυμάσιος παίκτης, παγκόσμιος σούπερ σταρ και ένας υπέροχος πρεσβευτής για την Αγγλία και το ποδόσφαιρο».

Σβεν-Γκόραν Έρικσον (πρώην προπονητής της εθνικής Αγγλίας): «Ήταν εξαιρετικά επαγγελματίας σε ό,τι έκανε και το δεξί πόδι του δεν ήταν κακό. Είχε πολλές ικανότητες και γι' αυτό είναι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ένας φανταστικός ποδοσφαιριστής, ένας φανταστικός άνδρας, πιθανότατα η μεγαλύτερη αθλητική προσωπικότητα στον κόσμο. Εάν μιλάς για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, παντού στον κόσμο ξέρουν ποιος είναι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής πιο δημοφιλής απ' αυτόν. Τον κατατάσσω πολύ, πολύ ψηλά. Ποτέ δεν είχα αμφιβολίες για την επιλογή του».

Ντέιβιντ Μπερνστάιν (πρόεδρος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας): «Την εβδομάδα μετά την απόσυρση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, η οποία ήρθε λίγο ως ένα σοκ, τώρα έχουμε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να αποχωρεί από το παιχνίδι. Όταν κοιτάς το παιχνίδι και τη δουλειά του για την Αγγλία, κανείς δεν θα τον κατηγορούσε ότι δεν είναι πατριώτης και δεν δίνει τα πάντα για τη χώρα του. Είναι μια πραγματική απώλεια για το παιχνίδι και είμαι σίγουρος ότι η ομοσπονδία θα θελήσει να τον αγκαλιάσει και να τον κάνει να συνδεθεί στενά με τον οργανισμό».

Ντέιβιντ Κάμερον (πρωθυπουργός Βρετανίας, μέσω εκπροσώπου Τύπου): «Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν ένας ξεχωριστός ποδοσφαιριστής σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Όχι μόνο γιατί ήταν θαυμάσιος πρεσβευτής γι' αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όχι αν θυμηθούμε όλη τη δουλειά που έκανε βοηθώντας μας να αναλάβουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Το μήνυμα του πρωθυπουργού θα ήταν απλά να πει συγχαρητήρια για μια φανταστική καριέρα».

Τέρι Μπούτσερ (παλαίμαχος αρχηγός της εθνικής Αγγλίας): «Ήταν ένας φανταστικός πρεσβευτής για το ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπου κι αν πάει, τραβάει την προσοχή των ΜΜΕ καθώς και των φιλάθλων. Έχει προσφέρει μερικές φανταστικές αναμνήσεις για την Αγγλία».

Στιβ ΜακΚλάρεν (πρώην προπονητής της εθνικής Αγγλίας): «Ήταν ένας σπουδαίος παίκτης. Αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό τα ταλέντα του μέσω από καθαρή σκληρή δουλειά και επαγγελματισμό και δουλεύοντας πάντα επιπλέον στις προπονήσεις. Ενέπνευσε τους συμπαίκτες του μέσα από τις εμφανίσεις τους. Ήταν ένας νικητής, κατέκτησε τόσα πολλά πράγματα στην καριέρα του και αυτό ήταν "κολλητικό" για τους συμπαίκτες του. Η διαρκής ανάμνησή μου από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι να είναι συνεχώς ο τελευταίος που φεύγει από την προπόνηση και να εξασκείται στις εκτελέσεις φάουλ, που ήταν σήμα κατατεθέν του και με τις οποίες χάρισε πολλές νίκες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την εθνική Αγγλίας και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και ήταν μια προσωπικότητα που ενέπνεε τους νεαρούς παίκτες με τη συμπεριφορά και τον επαγγελματισμό του εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Όμως, τελικά ήταν ένας ηγέτης και ο κόσμος τον ακολουθούσε».

Keywords
παπουτσια, μπεκαμ, euro 2012, ολυμπιακοί αγώνες, δραση, σεν, μαΐου, καριερα, εθνικη, ελλαδα, euro, συμμετοχή, ηπα, mls, csl, equipe, σταρ, γαλλια, μμε, επιρροή, αποσυρση, σοκ, αποσυρση αυτοκινητων 2011, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, ντάγκλας άνταμς, αλλαγη ωρας 2013, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, μουντιαλ 2014, euro 2012, χωρες, αργεντινη, βραζιλια, δουλεια, εθνικη, ηγετης, ηπα, ηττα, ισπανια, ιταλια, καριερα, κινα, μμε, ρεαλ, σταρ, φημες, αγωνες, αλεξ, αναμνησεις, αμφιβολιες, απλα, απωλεια, αρσεναλ, γινει, γινεται, γιου, δευτερο, δυναμη, δηλωσεις, δυναμικο, εβιαν, υπαρχει, εβδομαδα, εξι, επιρροή, ετων, ευρωπη, ιδια, ηλικια, ηνωμενες πολιτειες, εικονα, κυπελλο, κιεβο, μαΐου, μακρια, μηνες, μιλαν, μολδαβια, νικη, ομαδα, παντα, παιδια, ποδοσφαιρο, πηγαινε, πορτογαλια, ρεαλ μαδριτης, ρεκορ, ριο, ρολο, σεζον, σεν, σιγουρος, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σκεφτεσαι, σοκ, σπιτι, σουπερ, τρια, φαουλ, φορα, αγωνας, csl, δουλειες, εμφανισεις, euro, χωρα, κυριακη, μουντιαλ, παιχνιδι, σημα, θελω να
Τυχαία Θέματα