Αναπάντητα ερωτήματα μετά τις αποκαλύψεις του ΕΤ. Πολιτική θύελλα από τα e-mail για τις συντάξεις

Εκρυψαν τα e-mail της τρόικας για τις συντάξεις τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετά τις διαστάσεις που πήρε η χθεσινή αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου ότι, σε ένα από αυτά, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ζήτησαν να πληροφορηθούν και για το ύψος στο οποίο θα διαμορφώνονταν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες χωρίς να υπολογιστούν σε αυτές οι νέες συνταξιοδοτήσεις για το 2014!

Η αποκάλυψη του «Ε.Τ.» επιβεβαιώθηκε μάλιστα και από ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ως μια από τις «ασκήσεις επί χάρτου» στις οποίες
επιδίδονται τα τεχνικά κλιμάκια που συλλέγουν στοιχεία για λογαριασμό της τρόικας. «Υπάρχουν τέτοια σενάρια και προβολές μέσα από διάφορα στοιχεία που εξετάζουν οι δανειστές για το ασφαλιστικό και κυρίως για τις πρόωρες συντάξεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν κιόλας», ανέφερε χθες μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο Star ο δημοσιογράφος Θ. Αθανασίου με ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, υπενθύμισε και άλλη μια παρόμοια περίπτωση όπου είχαν ζητήσει να πληροφορηθούν τι θα κέρδιζε το Δημόσιο αν καταργείτο ένα υπουργείο και δεν καταβάλλονταν οι μισθοί στους υπαλλήλους του, άσχετα αν δεν εφαρμόστηκε.

Σε αυτό το ύφος άλλωστε ήταν και το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», ότι δηλαδή οι δανειστές έχουν φτάσει σε σημείο είτε να σκέφτονται είτε και να ζητούν «τρελά πράγματα» στις ηλεκτρονικές τους συνομιλίες με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου και ως επί το πλείστον με τεχνοκράτες του οικονομικού επιτελείου.

Ως προς το επίμαχο ζήτημα, το ακραίο σενάριο που αποκαλύπτεται πίσω από τα e-mail που ανταλλάσσουν οι δανειστές με τα στελέχη αυτά είναι ότι στο στόχαστρό τους έχουν μπει για τα καλά οι πρόωρες συντάξεις και εμφανίζονται να εξετάζουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια που θα συνέβαλλαν στη στασιμότητα της δαπάνης για συντάξεις όχι μόνο για το 2014 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε είναι πρόσφατες και οι αναφορές που αποδόθηκαν σε κύκλους του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για περιορισμό των πρόωρων συντάξεων αντί της μείωσης των συντάξεων.

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου προκάλεσε κυριολεκτικά πολιτική θύελλα, και είναι ενδεικτικό πως κανένα από τα υπουργεία (Οικονομικών, αλλά και Εργασίας) δεν διέψευσε με επίσημη ανακοίνωση ούτε την ύπαρξη αλλά ούτε και το περιεχόμενο του επίμαχου e-mail.
Ακόμη και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει την αποκάλυψη, έφτασε να κάνει λόγο από το βήμα της Βουλής για «κινδυνολογία» και για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» λέγοντας ότι δεν κινδυνεύει η καταβολή συντάξεων, ενώ το θέμα ήταν άλλο. Οτι η τρόικα βλέπει ακόμη και ως ακραίο σενάριο να μη βγει καμία καινούργια σύνταξη αν πρόκειται να επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι συνταξιοδοτικές δαπάνες του 2014. Αυτή είναι η «ταμπακέρα» για την οποία δεν είπε κουβέντα κανένας υπουργός και κάθε άλλο παρά «κινδυνολογικά» ή ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα όσα αποκαλύπτονται μέσα από τα e-mail των ερωτήσεων και των διευκρινίσεων που ζητούν κάθε τόσο οι δανειστές!
Η ύπαρξή του e-mail και τέτοιων παράλογων απαιτήσεων είναι που θα έπρεπε να ενοχλεί τον υπουργό και όχι το αν προκαλείται θόρυβος ή αν, κατά την άποψή του, «κινδυνολογεί» ο «Ε.Τ.» επειδή περιγράφει τα όσα αναφέρουν ή ζητούν οι δανειστές στη μυστική τους αλληλογραφία με τα αρμόδια υπουργεία!

Είναι η πρώτη φορά που το ενδεχόμενο «φραγής» στις νέες συντάξεις μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Απόδειξη το ότι η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα των δανειστών ήταν πως, στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο «παγώσει» η πληρωμή νέων συντάξεων το 2014, τότε τα ποσά που θα χρειαστούν τα Ταμεία για την επόμενη χρονιά θα είναι αυτά που θα καταβάλουν σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι και πληρώνονται στις 20 με 23 Δεκεμβρίου 2013, με μηνιαίο συνολικό ποσό 2,3 δισ. ευρώ!

Μάλιστα, στην ερώτηση γιατί λαμβάνεται υπόψη μόνο ένας μήνας και όχι όλο το έτος, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που συγκεντρώνει αθροιστικά όλους όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί το 2013 και ως εκ τούτου ο αριθμός όσων λαμβάνουν σύνταξη τον Δεκέμβριο είναι και ο πιο ακριβής για να αποτυπωθεί πόσο θα στοιχίσει η πληρωμή συντάξεων μόνο σε αυτούς και για το 2014.

Ανεξάρτητα όμως από το τι μπορεί να λέει και να συζητά η τρόικα, ήδη τα Ταμεία έχουν μπει σε μια πορεία περιορισμού της έκδοσης νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων όχι με νομοθετικές ρυθμίσεις, που κλείνουν παράθυρα στις πρόωρες αποχωρήσεις, αλλά… νομοθετώντας με ερμηνευτικές εγκυκλίους. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εγκύκλιος του ΙΚΑ που φράζει την έξοδο σε γυναίκες, μητέρες αλλά και άνδρες με ηλικίες κάτω των 60 ετών, με έγγραφο που τους είχε κοινοποιήσει στις 21/2/2013 η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας Αρτεμις Δεδούλη. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, όσοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε άλλους φορείς δεν θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη αν έχουν τελευταίο φορέα το ΙΚΑ και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του. Στην ουσία και όπως αναφέρουν το έγγραφο και η εγκύκλιος του ΙΚΑ, καταργείται η «αναδρομικότητα» στην κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με διαδοχική ασφάλιση.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα