Ανακούφιση στον ασφαλιστικό κλάδο για τη συμφωνία διακράτησης κεφαλαίων

Στελέχη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών επιχειρήσεων εξέφρασαν ανακούφιση σήμερα διότι οι νέοι κανόνες για τα κεφάλαια τα οποία καλούνται να διαθέτουν αποδείχθηκαν λιγότερο αυστηροί από ό,τι φοβούνταν, γεγονός το οποίο αίρει μία αβεβαιότητα που απασχολούσε τον κλάδο επί χρόνια.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν αργά χθες στο νέο πλαίσιο κανόνων Φερεγγυότητα II, με το οποίο τερματίζεται μια μαραθώνια νομοθετική διαδικασία 13 ετών.

Η μεταρρύθμιση αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2016,
αλλά κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες όπως οι Prudential, Aviva, Allianz , Axa και Generali έχουν ήδη δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για να προετοιμαστούν γι' αυτό.

Ο Μαξιμίλιαν Τσίμερερ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Allianz, ανέφερε ότι το να ισχύσει το νέο αυτό πλαίσιο κανόνων το 2016 είναι εφαρμόσιμο αν και θα προκαλέσει δυσχέρειες στις μικρότερες επιχειρήσεις του τομέα. Η Prudential, μια από τις ανταγωνίστριες της Αλιάντς, εκτίμησε επίσης πως το σχέδιο αυτό μοιάζει βιώσιμο.

Το νέο πλαίσιο κανόνων έχει σκοπό μεταξύ άλλων να διασφαλίσει η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία, η οποία διαχειρίζεται επενδύσεις ύψους 8 τρισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον, έχει επαρκή κεφάλαια για να αντεπεξέλθει σε σοκ των αγορών.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν περιέλθει σε τέλμα λόγω των διαφωνιών για το πόσο κεφάλαιο απαιτείται να διακρατείται. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων είχε θορυβήσει μέρος της βιομηχανίας κάνοντας έναν συμβιβασμό για τον τρόπο υπολογισμού του κεφαλαίου, ειδικά για μακροπρόθεσμης διάρκειας επενδυτικά προϊόντα.

Αλλά η χθεσινή συμφωνία εξασθένισε τον συμβιβασμό προς όφελος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, μετά την παρέμβαση της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων.
Keywords
Τυχαία Θέματα