Αλγερία: Η οργάνωση πίσω από τις απαγωγές απειλεί για νέες επιθέσεις

15:04 21/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Ταξιαρχία Μουλατχαμίν, που ανέλαβε την ευθύνη για τη μαζική σύλληψη ομήρων στην Αλγερία, απείλησε να πραγματοποιήσει και άλλες επιθέσεις, αν οι δυτικές δυνάμεις δεν τερματίσουν αυτό που αποκάλεσε επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στο γειτονικό Μαλί, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστότοπων SITE.
Σύμφωνα με το SITE, σε σημερινή δήλωσή της, η οργάνωση αυτή, που συνδέεται
με την Αλ-Κάιντα, αναφέρει επίσης πως οι απαγωγείς των ομήρων προσφέρθηκαν να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, που συνελήφθησαν σε μια εγκατάσταση φυσικού αερίου στη Σαχάρα, αλλά οι αλγερινές αρχές έκαναν χρήση στρατιωτικής ισχύος.
Η δήλωση μεταδόθηκε από το μαυριτανικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Νουαξότ, σύμφωνα με το SITE.
Η οργάνωση αναφέρει ότι θα πραγματοποιήσει και άλλες τέτοιες επιθέσεις, αν δεν σταματήσει η δυτική στρατιωτική ανάμιξη στο βόρειο Μαλί, που οι μαχητικές ισλαμιστικές οργανώσεις αποκαλούν Αζαουάντ και όπου οι γαλλικές δυνάμεις πολεμούν για να βάλουν τέλος στον έλεγχο της περιοχής από ισλαμιστικές οργανώσεις.
"Υποσχόμαστε σ' όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία των Σταυροφόρων εναντίον της περιοχής του Αζαουάντ ότι θα πραγματοποιήσουμε κι άλλες επιχειρήσεις αν δεν πάρουν πίσω την απόφασή τους", αναφέρεται στη δήλωση.
Ο απολογισμός των νεκρών από την τετραήμερη πολιορκία της εγκατάστασης φυσικού αερίου έχει φτάσει σχεδόν τους 60. Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ αναμένεται να κάνει σήμερα γνωστές τις λεπτομέρειες αυτής της κρίσης ομήρων που ήταν η χειρότερη εδώ και δεκαετίες, καθώς έχουν σκοτωθεί ή είναι αγνοούμενοι Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιάπωνες, Νορβηγοί και Ρουμάνοι εργάτες.
"Ανοίξαμε την πόρτα για διαπραγματεύσεις με τους Δυτικούς και τους Αλγερινούς και τους κρατούσαμε ασφαλείς από την αρχή της επιχείρησης, αλλά ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους των (αλγερινών) υπηρεσιών πληροφοριών μας επιβεβαίωσε με τηλεφώνημα ότι θα καταστρέψουν το μέρος και όλους μέσα σ' αυτό", αναφέρεται στη δήλωση, σύμφωνα με το SITE.
Η πολιορκία έγινε αιματηρή την περασμένη Πέμπτη, όταν ο αλγερινός στρατός άνοιξε πυρ λέγοντας πως μαχητές προσπαθούν να διαφύγουν με τους αιχμαλώτους τους. Επιζώντες είπαν πως οι αλγερινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον φορτηγών μιας φάλαγγας που μετέφερε τόσο ομήρους όσο και απαγωγείς τους.
Η Ταξιαρχία Μουλατχαμίν ανέφερε πως σε κάποια στιγμή οι ένοπλοι αποφάσισαν να μεταφέρουν τους ομήρους σε ένα εργοστάσιο μέσα στην εγκατάσταση, πάντα σύμφωνα με το SITE.
"Τα ελικόπτερα βομβάρδισαν την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους ομήρους στο εργοστάσιο και την κατέστρεψαν, εξοντώνοντας όλους όσοι βρίσκονταν μέσα σ' αυτή", σε μια βαρβαρική και άμεση μέθοδο εξόντωσης.
"Αυτό φανερώνει την αδιαφορία του στρατού για τη σωτηρία της ζωής των κρατουμένων".
Στη δήλωση αναφέρεται πως οι μαχητές συνέχισαν να κάνουν προσφορές για διαπραγματεύσεις. "Ο αλγερινός στρατός δεν ανταποκρίθηκε σ' αυτά τα θεμιτά αιτήματα· αντίθετα άρχισαν να κάνουν εφόδους στο εργοστάσιο φυσικού αερίου, πράγμα που οδήγησε στο θάνατο των ομήρων".
Δυτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει πως την ευθύνη για τους θανάτους έχουν οι απαγωγείς των ομήρων. Εντούτοις μερικές κυβερνήσεις, πολίτες των οποίων κρατούνταν όμηροι, έχουν εκφράσει υπόνοιες για το επεισόδιο, ιδιαίτερα για την προφανή απόφαση της Αλγερίας να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσει.
Ο βετεράνος μαχητής του τζιχάντ (ιερός πόλεμος) Μοχτάρ Μπελμοχτάρ ανέλαβε την ευθύνη για τη σύλληψη των ομήρων από την Ταξιαρχία Μουλατχαμίν (σημαίνει "οι μασκοφόροι") στο όνομα της Αλ Κάιντα, σε βίντεο στο οποίο αναφέρθηκε χθες Κυριακή ο μαυριτανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Sahara Media.
Ο Μπελμοχτάρ είπε πως περίπου 40 μαχητές πήραν μέρος στην επιδρομή στην εγκατάσταση φυσικού αερίου. Η αλγερινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως περίπου 40 μαχητές έχουν σκοτωθεί η συλληφθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα