Ακτή Ελεφαντοστού: Δεν θα εκδοθεί στο ΔΠΔ η Σιμόν Γκμπαγκμπό

18:59 20/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Οι αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού ανακοίνωσαν ότι η πρώην πρώτη κυρία της χώρας Σιμόν Γκμπαγκμπό, σε βάρος της οποίας έχει απαγγείλει κατηγορίες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, θα δικαστεί εντός της χώρας, έπειτα από μια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που εξέτασε το θέμα αυτό σήμερα.

Ο πρώην πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό, η άρνηση του οποίου να αποδεχθεί την ήττα του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2010 είχε πυροδοτήσει ένα σύντομο
αλλά ιδιαίτερα σκληρό και αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, βρίσκεται σήμερα στη Χάγη, όπου αναμένει να δικαστεί για εγκλήματα τα οποία κατηγορείται ότι διέπραξε στην διάρκεια της κρίσης αυτής της περιόδου 2010-2011.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην μεταχθεί η Σιμόν Γκμπαγκμπό στο δικαστήριο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε ανακοινωθεί το κατηγορητήριο σε βάρος της, βάσει του οποίου θεωρείται "ποινικά υπεύθυνη για δολοφονίες, βιασμούς, άλλες μορφές σεξουαλικής βίας, απάνθρωπες ενέργειες και διωγμό" των πολιτικών αντιπάλων του πρώην προέδρου και συζύγου της.

"Η απόφαση αυτή της κυβέρνηση έχει σκοπό να δικαστεί η κα Γκμπαγκμπό στην Ακτή Ελεφαντοστού, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο στη χώρα, το οποίο έχει σήμερα μεταρρυθμιστεί και μπορεί να της προσφέρει μια δίκαιη και αμερόληπτη δίκη", ανέφερε μια ανακοίνωση της κυβέρνησης την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπός της, Μπρουνό Κονέ. Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας θα παρουσιάσει σχετικό αίτημα στο ΔΠΔ, πρόσθεσε.

Η Σιμόν Γκμπαγκμπό είχε συλληφθεί μαζί με το σύζυγό της τον Απρίλιο του 2011, καθώς ο εμφύλιος τερματιζόταν, κι έκτοτε τελεί υπό κατ' οίκον σύλληψη στην βορειοδυτική πόλη Οντιάν. Οι αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού την κατηγορούν για διάφορα εγκλήματα, περιλαμβανομένης και της γενοκτονίας. Ο Γκμπαγκμπό είχε μεταφερθεί στη Χάγη στα τέλη του 2011.

Το καθεστώς του Αλασάν Ουαταρά κατηγορείται συχνά ότι επιβάλει την "δικαιοσύνη του νικητή".
Keywords
Τυχαία Θέματα