Αϊτή: Δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου Αριστίντ για οικονομικά εγκλήματα

21:29 3/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, που εναντίον του έχουν ασκηθεί πολλές μηνύσεις για "οικονομικά εγκλήματα, κλοπή, κατάχρηση εμπιστοσύνης και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση", κλήθηκε σήμερα από την Δικαιοσύνη, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
"Έχουν υποβληθεί μηνύσεις από δύο ομάδες συνολικά τριάντα ατόμων, αναμένουμε ότι ο Αριστίντ θα παρουσιαστεί προσωπικά, γιατί εδώ πρόκειται για ποινική διαδικασία", δήλωσε τηλεφωνικά ο γενικός εισαγγελέας Λικμάν Ντελίλ.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Νιούτον Σεν-Ζιστ, ένας από τους δικηγόρους του πρώην προέδρου, χαρακτήρισε την κλήτευση αυτή "καταχρηστική".
"Δεν έχει καμία σχέση με το δίκαιο. Πρόκειται για μια κίνηση με πολιτικά κίνητρα. Ο επίτροπος της κυβέρνησης ενεργεί καθ' υπαγόρευση όσων ασκούν την εξουσία", τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει αν ο Αριστίντ θα ανταποκριθεί στην κλήτευση της δικαιοσύνης.
Μονάδες της Αϊτινής αστυνομίας αναπτύχθηκαν μπροστά στο δικαστήριο, όπου αναμενόταν ο πρώην πρόεδρος, ενώ δύο ομάδες υποστηρικτών και αντιπάλων του Αριστίντ διαδήλωναν στην περιοχή.
Εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην ισχυρού άνδρα του Πορτ-ο-Πρενς διασκορπίστηκαν από την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων.
"Ζήτω ο Αριστίντ!" φώναζαν διαδηλωτές που κράδαιναν πλακάτ υπέρ του πρώην προέδρου.
Αριστίντ πρέπει να δικαστεί και να κλειστεί στη φυλακή", κραύγαζαν από την πλευρά ομάδες νέων που δήλωσαν θύματα του πρώην προέδρου.
Ο Αριστίντ έκανε τρεις σύντομες θητείες ως επικεφαλής της Αϊτής, το 1991, από το 1994 έως το 1996, και από το 2001 έως το 2004. Επέστρεψε στη χώρα το Μάρτιο 2011 μετά από επτά χρόνια εξορίας στη Νότια Αφρική.
Keywords
Τυχαία Θέματα