Αίφνης, έκρυθμη η κατάσταση στη Βηρυτό - Η κρίση στη Συρία, "χτυπά' και το Λίβανο

00:01 16/8/2012 - Πηγή: E-Typos
Ένοπλοι, μέλη μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες του Λιβάνου, απήγαγαν σήμερα περισσότερα από 20 άτομα, μεταξύ των οποίων έναν Τούρκο, έναν Σαουδάραβα και πολλούς Σύρους, σε αντίποινα για την απαγωγή ενός συγγενούς τους στη Δαμασκό της Συρίας. Το επεισόδιο αυτό, σε μια περιοχή του Λιβάνου που ελέγχεται από τη σιιτική Χεζμπολάχ, εντείνει τους φόβους για διαθρησκευτική βία και επέκταση της συριακής κρίσης και στη γειτονική της χώρα.
Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τους υπηκόους τους να φύγουν αμέσως από το Λίβανο μετά τη μαζική απαγωγή και
τις απειλές για αντίποινα σε βάρος πολιτών οι χώρες των οποίων στηρίζουν την εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων ανακοίνωσε από το Άμπου Ντάμπι ότι η πρεσβεία της χώρας στη Βηρυτό έλαβε πληροφορίες για "απειλές" εναντίον των υπηκόων των ΗΑΕ ενώ παρόμοια έκκληση έκανε και το Ριάντ μέσω της πρεσβείας του στη λιβανέζικη πρωτεύουσα. "Λόγω της ασταθούς κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας η πρεσβεία του Κατάρ στη Βηρυτό κάλεσε τους υπηκόους της χώρας να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο, ανέφερε από την πλευρά του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ. Αργά απόψε αεροσκάφος της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France που είχε αναχωρήσει από το Παρίσι και επρόκειτο να προσγειωθεί στη Βηρυτό έκανε στροφή και κατευθύνθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας, "για λόγους ασφαλείας", όπως διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας από τη γαλλική πρωτεύουσα.
Η φυλή Μεκντάντ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι προχώρησε στην απαγωγή 20 και πλέον ατόμων σε αντίποινα επειδή ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) αιχμαλώτισε πριν από δύο ημέρες τον Χάσαν αλ-Μεκντάντ στη Δαμασκό. Σύμφωνα με μέλη της φυλής, στους ομήρους περιλαμβάνονται ένας Τούρκος επιχειρηματίας, ένας Σαουδάραβας και πολλοί Σύροι, τους οποίους χαρακτηρίζουν "αντάρτες μαχητές". Μιλώντας στο εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ο Χάτεμ αλ-Μεκντάντ, αδελφός του Χάσαν, είπε ότι "η χιονοστιβάδα θα μεγαλώσει" και προειδοποίησε "το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τους υπηκόους τους".
Οι χώρες αυτές έχουν όλες σουνιτικές ηγεσίες και έχουν στηρίξει τους σουνίτες αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ στη Συρία. Η συριακή κρίση έχει διχάσει τον Λίβανο, καθώς οι Λιβανέζοι σουνίτες υποστηρίζουν τους αντάρτες ενώ οι σιίτες, συμπεριλαμβανομένης και της πανίσχυρης οργάνωσης Χεζμπολάχ, τάσσονται κυρίως με τον Άσαντ. Η εμφάνιση ένοπλων μασκοφόρων που απήγαγαν ανθρώπους στους δρόμους του Λιβάνου ξύπνησε αναμνήσεις από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90, όταν η χώρα είχε διχαστεί μεταξύ σουνιτών, σιιτών, χριστιανών και δρούζων. Οι απαγωγές ήταν συνηθισμένο φαινόμενο την εποχή εκείνη και ορισμένοι από τους ομήρους δεν βρέθηκαν ποτέ.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε τις απαγωγές χαρακτηρίζοντάς τις "απαράδεκτες". "Αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα της απαγωγής ενός Λιβανέζου πολίτη στη Συρία και μας επαναφέρει στις ημέρες του οδυνηρού π
Keywords
Τυχαία Θέματα