Αυστρία: Τιμάται η μνήμη του παγκόσμιου πρωταθλητή της Φόρμουλα 1, Γιόχεν Ριντ

20:05 16/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Με αφιερώματα στα μέσα ενημέρωσης και με την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες άλλα που του είχαν αφιερωθεί στο παρελθόν, οι Αυστριακοί τιμούν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, μεθαύριο 18 Απριλίου, 70 χρόνων από τη γέννησή του, τη μνήμη του αξέχαστου Αυστριακού οδηγού αγώνων αυτοκινήτου Φόρμουλα-1, Γιόχεν Ριντ.
Ο Γιόχεν Ριντ έχασε τη ζωή του στις 5 Σεπτεμβρίου του 1970 στα δοκιμαστικά για το Γκραν Πρι Ιταλίας της επόμενης ημέρας και υπήρξε ο μοναδικός στην ιστορία που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής
μετά θάνατον.
Στο νέο βιβλίο-βιογραφία ο Μάρτιν Πφούντνερ, κληρονόμος διεθνώς γνωστής εταιρείας του Τιρόλου, ο οποίος τον είχε "ανακαλύψει" και βοηθήσει στα πρώτα βήματα της καριέρας του και τον συνόδεψε μέχρι το τέλος της ζωής του ως στενότερος φίλος και "μέντοράς" του, σκιαγραφεί την εξαιρετικά ασυνήθιστη σταδιοδρομία του Γιόχεν Ριντ, με πολλές δεκάδες, στην πλειονότητά τους αδημοσίευτες, πολύ προσωπικές φωτογραφίες του.
Ήδη πριν από ενάμισι χρόνο, η μεγάλη έκθεση σε κεντρική γκαλερί της Βιέννης, αφιερωμένη στη μνήμη για τα 40 χρόνια από τον θάνατό του Γιόχεν Ριντ, ο οποίος θεωρείται ο "Τζέιμς Ντιν των αγώνων αυτοκινήτου" και υπήρξε για τους Αυστριακούς θρύλος και κατά κάποιον τρόπο "εθνικός ήρωας", είχε συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες. Στα εγκαίνιά της είχαν παραστεί πολλά διεθνή "ονόματα" των αγώνων αυτοκινήτου, από τον διασημότερο οδηγό της Φόρμουλα-1 της δεκαετίας του 1970 και πρωταθλητή, τον Βρετανό Τζάκι Ιξ, μέχρι τον Αυστριακό, για τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Νίκι Λάουντα.
Για το Γιόχεν Ριντ έχει γραφεί από τον γνωστό Αυστριακό σκηνοθέτη και χορογράφο Χούμπερτ Λέπκα και όπερα-ντοκιμαντέρ, που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2009 στην πίστα αγώνων αυτοκινήτου έξω από την πόλη Σάλτσμπουργκ, το "Σάλτσμπουργκρινγκ", με συμμετοχή διεθνούς θιάσου χορευτών, ηθοποιών και τραγουδιστών του λυρικού θεάτρου, πλαισιωμένου από αυθεντικά αυτοκίνητα αγώνων της εποχής εκείνης.
Στο Σάλτσμπουργκρινγκ ο θρυλικός Γιόχεν Ριντ, που αποκαλείται μέχρι σήμερα "ο πρώτος ποπ-σταρ της Φόρμουλα 1", είχε κερδίσει στις 30 Αυγούστου 1970 τον τελευταίο αγώνα του, τον αφιερωμένο στα ξακουστά "Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ" αγώνα, μόλις έξι ημέρες πριν από τον τραγικό θάνατό του.
Γεννημένος στις 18 Απριλίου του 1942 στο Μάιντς της Γερμανίας, ο Γιόχεν Ριντ μεγάλωσε κοντά στη γιαγιά του στο Γκρατς της Αυστρίας, μόλις έχασε τους γονείς του κατά τον βομβαρδισμό της γερμανικής αυτής πόλης, σε ηλικία μόλις 15 μηνών.
Αφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Σεπτεμβρίου του 1970 στους δοκιμαστικούς για τον αγώνα αυτοκινήτων Φόρμουλα 1 στο Γκραν Πρι της Ιταλίας που θα γινόταν την επόμενη ημέρα, στη διαβόητη στροφή "Παραμπόλικα" στη Μόντσα -προκαλώντας οδύνη σε ολόκληρη την Αυστρία όπου μέχρι σήμερα η μνήμη του παραμένει ανεξίτηλη για τους συμπατριώτες του. Ανακηρύχτηκε μερικές εβδομάδες αργότερα, ο μοναδικός στην ιστορία μετά θάνατον, παγκόσμιος πρωταθλητής αγώνων αυτοκινήτου Φόρμουλα 1.
Keywords
Τυχαία Θέματα