Άμπε: Δημοσιονομικές παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους

12:09 1/10/2013 - Πηγή: E-Typos
Aνανέωση 11:20

Με σκεπτικισμό αντιμετώπισαν αναλυτές τη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση της τελευταίας 15ετίας στην Ιαπωνία με στόχο τη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους που υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ της και του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας που διαμορφώνεται στο 10% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνησης του Σίνζο 'Αμπε αποφάσισε να αυξήσει την φορολογία επί των πωλήσεων στο επίπεδο του 8%, από
5% όπου διαμορφώνεται σήμερα, εξασφαλίζοντας έτσι επιπρόσθετα έσοδα ύψους 8 τρισ. γιεν (81,42 δισ. δολ.). Ταυτόχρονα όμως, ανακοίνωσε ότι θα αντισταθμίσει την απώλεια ρευστότητας από την οικονομία μέσω πακέτου οικονομικής στήριξής ύψους τουλάχιστον 5 τρισ. γιεν. «Ακόμη και αν οι πολιτικές του 'Αμπε εξελιχθούν καλά, δεν θα εξαλείψουμε το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα. Απλώς θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης του χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's κ. Τακαχίρα Ογκάουα στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο οίκος S&P μπορεί να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ιαπωνίας, εάν η χώρα δεν μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Ωστόσο, η αύξηση της φορολογίας στις πωλήσεις θα ενισχύσει την εικόνα του αποφασιστικού ηγέτη που ο 'Αμπε επιδιώκει να φιλοτεχνεί, αυτού που αγνοεί τις αντίθετες απόψεις συμβούλων και κάποιων στελεχών του κόμματός του. «Το σχέδιο αυτό (της αύξησης της φορολογίας στις πωλήσεις) ήταν ήδη επεξεργασμένο, αλλά πρέπει να πιστώσουμε στον 'Αμπε ότι το υλοποιεί», δήλωσε ένας οικονομολόγος χρηματοπιστωτικής εταιρείας στο Τόκιο.

Ο 'Αμπε επιδιώκει μία δύσκολη ισορροπία με μαζική δημοσιονομική και νομισματική στήριξη της οικονομίας και στόχο να τερματίσει μία περίοδο 15 ετών αποπληθωρισμού και υποτονικής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα να θέσει τη βάση για την εξυγίανση στα επόμενα χρόνια των δημόσιων οικονομικών. «Η έξοδος από τον αποπληθωρισμό είναι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής μου. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο έργο. Θα πρέπει να εξισορροπήσουμε την ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη με την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε ο κ. 'Αμπε σε ένα πάνελ οικονομικών συμβούλων.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν δώσει στο Τόκιο το πλεονέκτημα της αμφιβολίας: η ιαπωνική κυβέρνηση μπορεί και δανείζεται για 10ετή περίοδο με ένα κόστος μικρότερο από 0,7%. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όμως, και οικονομολόγοι φοβούνται εδώ και καιρό μία κρίση στο αξιόχρεο της Ιαπωνίας που θα μπορούσε να προκαλέσει μία συνεχή αύξηση των επιτοκίων. Η αύξηση της φορολογίας στις πωλήσεις αποτελεί μέρος ενός πακέτου που συμφωνήθηκε πέρυσι από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα δύο σήμερα κυβερνώντα κόμματα. Η αύξηση του συντελεστή στο 8% αποτελεί το πρώτο βήμα στον διπλασιασμό του φόρου κατανάλωσης σε μία διετία.

Ο νόμος σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντεπεξέλθει στην αύξηση του φόρου, πριν να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου. Η Ιαπωνία κατέγραψε την ισχυρότερη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, πετυχαίνοντας έναν ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 3,8% στο δεύτερο τρίμηνο μετά από έναν ρυθμό 4,1% στο πρώτο τρίμηνο. Την Τρίτη, η τριμηνιαία έρευνα «tankan» της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που καταγράφει το επιχειρηματικό κλίμα, έδωσε την οριστική οικονομική αιτιολόγηση για την κυβέρνηση 'Αμπε να προχωρήσει στην αύξηση του φόρου., καθώς ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε στις 12 μονάδες από 4 τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2007.

Παρά ταύτα, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στις πωλήσεις αποτελεί οικονομικό και πολιτικό κίνδυνο. Η Ιαπωνία έπεσε σε βαθειά ύφεση το 1997, μετά την αύξηση του συντελεστή αυτού στο 5% από το 3%. Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι ως προς το κατά πόσον για την ύφεση ευθυνόταν η αύξηση της φορολογίας, καθώς αμέσως μετά ακολούθησαν η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ασία και η ιαπωνική τραπεζική κρίση. Για να διασφαλίσει ότι η δημοσιονομική σύσφιξη δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη, ο 'Αμπε ζήτησε από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει το πακέτο στήριξης. Αυτό περιλαμβάνει δαπάνες για δημόσια έργα που αφορούν στην Ολυμπιάδα του Τόκιο το 2020, φορολογικές απαλλαγές για την προώθηση των επιχειρηματικών επενδύσεων και μία επίσπευση της κατάργησης της έκτακτης φορολογίας που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση των δαπανών ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό και το τσουνάμι το 2011.

Ενημέρωση 10:32

Στη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση της τελευταίας δεκαπενταετίας αποφάσισε να προχωρήσει η Ιαπωνία αυξάνοντας, τον προσεχή Απρίλιο, την φορολογία επί των πωλήσεων στο επίπεδο του 8%, από 5% όπου διαμορφώνεται σήμερα, εξασφαλίζοντας έτσι επιπρόσθετα έσοδα ύψους 8 τρισ.γιέν (81,42 δισ.δολ.).
Ταυτόχρονα όμως, θα αντισταθμίσει την απώλεια ρευστότητας από την οικονομία μέσω πακέτου οικονομικής στήριξής ύψους τουλάχιστον 5 τρισ.γιέν.

Μέσω αυτής της διπλής παρέμβασης η ιαπωνική κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του τερατώδους δημοσίου χρέους της, το οποίο πρόσφατα ξεπέρασε τα 1.000 τρισ.γιέν (10,18 τρισ.δολ.), διαμορφούμενο σε επίπεδα άνω του 200% του ΑΕΠ της χώρας και εξασφαλίζοντας έτσι στην Ιαπωνία την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των υπερχρεωμένων χωρών.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιαπωνίας διαμορφώνεται στο 10% του ΑΕΠ της και στόχος της κυβέρνησης του κ.Σίνζο Άμπε είναι η εξάλειψή του μετά από μια πενταετία εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο ξεκινά τον Απρίλιο του 2014.

Ως αποτέλεσμα τόσο των στοιχείων ελλείμματος, όσο και χρέους, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή του να υποβαθμίσει το ιαπωνικό αξιόχρεο.

Ακόμη, ο κ.Άμπε ευελπιστεί ότι μέσω του προγράμματος που προωθεί η Ιαπωνία θα κατορθώσει να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό και τη χαμηλή ανάπτυξη που την χαρακτηρίζουν τα τελευταία 15 χρόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα