FIFA: Μάχη κατά της παράνομης πώλησης εισιτηρίων για το Μουντιάλ

20:01 22/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Με 21 ημέρες να απομένουν για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, πληθαίνουν σε όλο τον κόσμο οι «επιτήδειοι» που συνεχίζουν να προσπαθούν να επωφεληθούν από το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκαλεί η διοργάνωση και να κερδίσουν εις βάρος των «ανυπόμονων» φιλάθλων, οι οποίοι αναζητούν εισιτήρια για τις αναμετρήσεις του τουρνουά. Ολοένα και περισσότερο, λοιπόν, εταιρείες, ιστοσελίδες αλλά και μεμονωμένα άτομα προσφέρουν εισιτήρια
σε ανυποψίαστους οπαδούς μέσω μη εξουσιοδοτημένης μεταπώλησης, σε πολύ υψηλές τιμές.

Ως εκ τούτου η FIFA και η MATCH Enforcement, ένα τμήμα της MATCH Services στην οποία ανέθεσε η FIFA τον εντοπισμό (και την αποτροπή) της μη εξουσιοδοτημένης πώλησης εισιτηρίων, εντατικοποιούν τις προσπάθειές τους και τη συνεργασία με τις αρχές για τον περιορισμό ανάλογων δραστηριοτήτων, σε όλα τα επίπεδα. Όπως διευκρινίζει για ακόμη μία φορά η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, η μόνη νόμιμη πηγή των εισιτηρίων είναι η ίδια μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της (www.FIFA.com), αφού ουδεμία άλλη ιστοσελίδα ή τρίτος έχουν δικαίωμα να πωλούν νομίμως εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Από τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας ο Τιερί Βέιλ εξήγησε ότι «για τη FIFA αυτή η υπόθεση είναι "κλειδί", καθώς προέχει η προστασία των οπαδών από τους κινδύνους της παράνομης πώλησης εισιτηρίων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, δυστυχώς, έχουμε δει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα κέντρα πώλησης των εισιτηρίων μας απογοητευμένοι, καθώς δεν κατάφεραν να παραλάβουν τα εισιτήρια που αγόρασαν μέσω ανεπίσημων ιστοσελίδων. Η FIFA ακύρωσε τα εισιτήρια που ανακάλυψε ότι έχουν πωληθεί ή μεταπωληθεί από παράνομους φορείς».

Ήδη από το 2012, δηλαδή περισσότερο από ένα έτος πριν από την έναρξη των πωλήσεων, ομάδα της FIFA και εμπειρογνωμόνων της MATCH Enforcement ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους στον αγώνα κατά της μη εξουσιοδοτημένης πώλησης εισιτηρίων. Η πώληση παρακολουθείται στενά, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από σύνολα για την παράνομη απόκτηση εισιτηρίων.

Επιπλέον, η Βραζιλία διαθέτει σχετικό νόμο (Fan Statute). Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το άρθρο 41 του παρόντος καταστατικού, αποτελεί ποινικό αδίκημα η πώληση ή η προμήθεια του εισιτηρίου σε τιμή μεγαλύτερη από την ορισθείσα. Οι διατάξεις που ισχύουν στη Βραζιλία επιτρέπουν στις Αρχές να πατάξουν τις δραστηριότητες και να επιβάλλουν κυρώσεις στα εν λόγω πρόσωπα ή τις εταιρείες, αναλόγως της περίπτωσης.

Οι προσπάθειες πάντως δεν περιορίζονται μόνο στη Βραζιλία αλλά εφαρμόζονται σε παγκόσμια κλίμακα, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές που έχουν τη σχετική δικαιοδοσία, καθώς και σε στενή συνεργασία με Αρχές προστασίας των καταναλωτών, οι οποίες διαθέτουν πλήρεις και αποτελεσματικούς νομικούς πόρους. Όπως επισημάνθηκε, αν οποιοσδήποτε οπαδός έχει αμφιβολία ως προς τη νομιμότητα της πηγής διάθεσης των εισιτηρίων μπορεί να απευθυνθεί στο Γραφείο Εισιτηρίων της FIFA, στη διεύθυνση [email protected].
Keywords
Τυχαία Θέματα