F1-GP Μονακό: Ο Ρόσμπεργκ τη νίκη, η Red Bull το "2-3"

17:47 26/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Τη δεύτερη νίκη της καριέρας του στη Φόρμουλα Ένα και πρώτη μετά το περυσινό γκραν πρι της Κίνας πανηγύρισε σήμερα στο Μονακό ο Νίκο Ρόσμπεργκ. Ο Γερμανός οδηγός της Μερτσέντες, ο οποίος εκκίνησε από την "pole position", τερμάτισε πρώτος στον αγώνα στο Μόντε Κάρλο, που είναι ο έκτος της χρονιάς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον συμπατριώτη του και παγκόσμιο πρωταθλητή, Σεμπάστιαν Φέτελ (Red Bull). Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο έτερος οδηγός της Red Bull, ο Αυστραλός Μαρκ Γουέμπερ. Αξίζει
να σημειωθεί ότι ο Ρόσμπεργκ έφτασε στη νίκη στο γκραν πρι του Μονακό, 30 χρόνια μετά την επιτυχία του πατέρα του, Κέκε, στους δρόμους του Πριγκιπάτου, ο οποίος, όπως και ο Νίκο, είχε πανηγυρίσει το 1983 τη δεύτερη νίκη της καριέρας του.

Δεδομένου ότι οι προσπεράσεις είναι πολύ δύσκολες στον συγκεκριμένο αγώνα και η εκκίνηση δεν είχε... απρόοπτα, οι οδηγοί διατηρούσαν τις θέσεις που είχαν πάρει στα δοκιμαστικά για την εκκίνηση. Στον 30ο γύρο, όμως, ο Μάσα κατέστρεψε το μονοθέσιό του και εγκατέλειψε, με αποτέλεσμα να μπει στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας. Τότε οι μηχανικοί της Μερτσέντες έπέλεξαν να αλλάξουν λάστιχα στους δύο οδηγούς τους, που βρίσκονταν στις πρώτες δύο θέσεις του αγώνα, αλλά ο Χάμιλτον επέστρεψε στην τέταρτη θέση, καθώς τον είχαν προσπεράσει οι Φέτελ και Red Bull. Στον 46ο γύρο ο αγώνας διακόπηκε, λόγω της σύγκρουσης του Μπιανσί με τον Μαλντονάντο, που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του δεύτερου. Οι ομάδες άλλαξαν λάστιχα στους οδηγούς εντός πίστας, προκειμένου να μη χρειαστούν άλλο πιτ-στοπ, και στους εναπομείναντες 32 γύρους μετά την επανεκκίνηση με το αυτοκίνητο ασφαλείας ο Ρόσμπεργκ διατήρησε την πρωτοπορία, φτάνοντας στην πρώτη φετινή νίκη του. Από την πλευρά του, ο Φέτελ πήρε τους 18 βαθμούς της δεύτερης θέσης και αύξησε το προβάδισμά του έναντι του Κίμι Ραϊκόνεν στη βαθμολογία των οδηγών, καθώς ο Φινλανδός είχε επαφή με τη ΜακΛάρεν του Σέρχιο Πέρες, με αποτέλεσμα να μπει στα πιτ στον 73ο γύρο και να περιοριστεί τελικά στην 10η θέση.

Ο επόμενος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος είναι το γκραν πρι του Καναδά (9/6).

Η βαθμολογούμενη δεκάδα στο γκραν πρι του Μονακό έχει ως εξής:

1. Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία/Μερτσέντες) 2 ώρες 17:52.056

2. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Red Bull) + 3.888

3. Μαρκ Γουέμπερ (Αυστραλία/Red Bull) + 6.314

4. Λιούις Χάμιλτον (Βρετανία/Μερτσέντες) + 13.894

5. Άντριαν Σούτιλ (Γερμανία/Force India) + 21.477

6. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/ΜακΛάρεν) + 23.103

7. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Φεράρι) + 26.734

8. Ζαν-Ερίκ Βερν (Γαλλία/Toro Rosso) + 27.223

9. Πολ ντι Ρέστα (Βρετανία/Force India) + 27.608

10. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία/Lotus) + 36.582

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

1. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Red Bull) 107 βαθμοί

2. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία/Lotus) 86

3. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Ferrari) 78

4. Λιούις Χάμιλτον (Βρετανία/Mercedes) 62

5. Μαρκ Γουέμπερ (Αυστραλία/Red Bull) 57

6. Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία/Mercedes) 47

7. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία/Ferrari) 45

8. Πολ ντι Ρέστα (Βρετανία/Force India) 28

9. Ρομέν Γκροζάν (Γαλλία/Lotus) 26

10. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/ΜακΛάρεν) 25

11. Άντριαν Σούτιλ (Γερμανία/Force India) 16

12. Σέρχιο Πέρες (Μεξικό/ΜακΛάρεν) 12

13. Ντάνιελ Ρικιάρντο (Αυστραλία/Toro Rosso) 7

14. Νίκο Χούλκενμπεργκ (Γερμανία/Sauber) 5

15. Ζαν-Ερίκ Βερν (Γαλλία/Toro Rosso) 5

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

1. Red Bull-Ρενό 164 βαθμοί

2. Φεράρι 123

3. Lotus-Ρενό 112

4. Μερτσέντες 109

5. Force India-Μερτσέντες 44

6. ΜακΛάρεν-Μερτσέντες 37

7. Toro Rosso-Φεράρι 12

8. Ζάουμπερ-Φεράρι 5

Ρόσμπεργκ: «Το Μονακό είναι το δεύτερο σπίτι μου. Εδώ μένω, εδώ πήγα σχολείο είναι πολύ σημαντικό ότι κατάφερα να πάρω τη νίκη σε αυτό τον αγώνα, είναι ένα όνειρο, είμαι εκστασιασμένος. Όλο το τριήμερο όλα πήγαν τέλεια και τελικά τα καταφέραμε. Είχα ένα πολύ καλό μονοθέσιο και διαχειριστήκαμε πολύ καλά τα ελαστικά μας. Αυτό ήταν το κλειδί για τον αγώνα», ήταν τα λόγια του Γερμανού πιλότου για να σχολιάσει στη συνέχεια τη νίκη του πατέρα του στο Μονακό το 1983. Δεν το σκεφτόμουν αυτό όταν πέρασα τη γραμμή του τερματισμού. Στους τελευταίους αγώνες αν και εκκινούσαμε από την πολ ποζίσιον είχαμε θέματα και χάναμε τον ρυθμό μας. Ωστόσο, τώρα τα καταφέραμε γιατί και η πίστα μας βόλευε».

Φέτελ: «Είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προσπεράσεις στο γκραν πρι του Μονακό. Πρέπει να πως συγχαρητήρια στον Νίκο Ρόσμπεργκ γιατί είχε και πολύ καλό ρυθμό και διαχειρίστηκε πολύ καλά τα ελαστικά του. Έδειχνε πως πάντα είχε έναν τρόπο να αντιδράσει σε ότι και να κάναμε εμείς. Όσον αφορά την εκκίνηση θα μπορούσα να τους προσπεράσω, αλλά δεν είχα χώρο. Έμεινα έκπληκτος από τον αργό ρυθμό, αλλά ήταν θέμα στρατηγικής στην αρχή. Η ομάδα έκανε πολύ καλή δουλειά για να περάσουμε τον Λιούις Χάμιλτον. Ακόμη, να πούμε ένα ευχαριστώ στην Renault γιατί είχε τα δύο από τα τρία μονοθέσια στο βάθρο».

Γουέμπερ: «Συγχαρητήρια στον Νίκο Ρόσμπεργκ που πήρε τη νίκη. Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις στο Μονακό ακόμη και όταν είσαι πρώτος. Εγώ είχα μία τρελή εκκίνηση, στην πρώτη στροφή δεν είχα χώρο, έτσι σήκωσα το πόδι από το γκάζι. Στη συνέχεια προσπάθησα να προστατεύσω τα ελαστικά μου, κάτι που έκανα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό ήταν το κλειδί. Δεν ήταν εύκολο να εκκινήσουμε με τη μαλακή γόμα, για αυτό είμαι πολύ χαρούμενος για την θέση μου».
Keywords
Τυχαία Θέματα