Eurogroup: Πιθανή η συμφωνία για την υπογραφή Μνημονίου μέσα στο Μάρτιο

17:09 4/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την δανειακή σύμβαση της Κύπρου εντός του μηνός, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ νωρίτερα σήμερα, ενόψει του συμβουλίου τους που άρχισε στις 15:00 (16:00, ώρα Ελλάδας).

«Θα
πρόκειται για μία συμφωνία η οποία θα περιέχει μέτρα σταθεροποίησης, τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρωζώνη ως σύνολο», επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του Βρυξέλλες.

«Πιθανότατα θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία τον Μάρτιο, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε ο Ντάισελμπλουμ. Χαιρέτισε το ότι υπάρχει «μια νέα κυβέρνηση με την οποία μπορούμε να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση».

Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαρκεί από τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς και πρόσφατα περιπλέχθηκε λόγω των ανησυχιών που εκφράστηκαν, ειδικά από πολιτικούς στη Γερμανία, ότι η νήσος αποτελεί ένα χρηματοοικονομικό κέντρο ξεπλύματος χρήματος και φορολογικό παράδεισο. Οι προεδρικές εκλογές που έφεραν στην εξουσία τον συντηρητικό Νίκο Αναστασιάδη επίσης καθυστέρησαν την διαδικασία. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντήσουν για πρώτη φορά επίσημα σήμερα τον Μιχάλη Σαρρή, τον νέο υπουργό Οικονομικών της Κύπρου. Ο απελθών Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η νήσος διαθέτει κεφάλαια που διαρκούν ως τον Μάιο.

Το Σαββατοκύριακο, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα προβλήματα της Κύπρου, η οικονομία και οι δανειακές ανάγκες της οποίας έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος από εκείνες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. «Εάν η Κύπρος βίωνε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η συνέπεια θα ήταν πιθανότατα η έξοδός της από την ευρωζώνη» και αυτό θα αναζωπύρωνε την κρίση χρέους, είπε ο Ρεν στο περιοδικό Spiegel.

Εξάλλου ένας διπλωμάτης της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί επισήμανε ότι «η μετάδοση (της κρίσης) δεν είναι θέμα μεγέθους μιας χώρας. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά έφερε την ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης».

Για το ίδιο θέμα εκφράστηκε το Σαββατοκύριακο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ταγκεσπίγκελ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας πως υπάρχουν «επιχειρήματα» για να θεωρηθεί πως η Κύπρος έχει «μια συστημική σημασία». Το πρόβλημα της Κύπρου «δεν είναι εύκολο» να λυθεί αλλά μπορεί να βρεθεί μια «αρμόζουσα» λύση, πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα