Eurobank: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2012, ξεπέρασαν τα 4.4 δισ. δολάρια

22:49 23/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις εισροές των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων το 2012, οι οποίες ανήλθαν σε 2,95 δισ. δολάρια το 2012 από 1,14 δισ. δολάρια το 2011, ποσό που ξεπερνάει τις εισροές ακόμα και του 2007, δηλαδή πριν από την οικονομική κρίση.

Αυτό αναφέρει η νέα έκδοση του περιοδικού δελτίου Greece Macro Monitor με τίτλο «Άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα:
πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές» που δημοσίευσε σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013, η Eurobank Εργασίας Α.Ε.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του Invest In Greece αναφέρεται ότι στην έκθεση περιγράφεται η θετική πορεία της χώρας μας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που σημειώνουν αύξηση το τελευταίο διάστημα παρά την οικονομική κρίση, και τονίζεται η δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει ακόμα περισσότερους ξένους επενδυτές.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε πρόσφατες συμφωνίες για ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως, μεταξύ πολλών άλλων, στην παρουσία της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και τη συμφωνία της εταιρείας με τη Hewlett Packard για τη χρήση του Πειραιά ως διαμετακομιστικού σταθμού της πολυεθνικής προς την Ευρώπη, τη συμμετοχή της καναδικής Fairfax Financial Holdings στην Eurobank Εργασίας ΑΕ, αλλά και στην εξαγορά ποσοστού των Κυλινδρόμυλων Λούλη από την Al Dahra Agricultrue. Συνολικά, η έκθεση υποστηρίζει ότι υπάρχουν ελκυστικές ευκαιρίες για επενδυτές σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως στον τουρισμό και στη διαχείριση περιφερειακών αεροδρομίων και μαρίνων.

Υπογραμμίζεται ότι η έκθεση έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία που έχει αντλήσει, μεταξύ άλλων, και από τον Invest in Greece, ενώ κάνει αναφορά και στη σημαντική παγκόσμια διάκριση που έλαβε o Οργανισμός το 2012 από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία τον κατέταξε 3ο παγκοσμίως στην έκθεση «Global Investment Promotion Benchmarking 2012».

Η έκθεση τονίζει ότι το Invest in Greece εξελίχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους καλύτερους οργανισμούς προσέλκυσης επενδύσεων στον κόσμο, ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα και ένδειξη αποφασιστικότητας καθώς συνέβη χρονικά στην περίοδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα μιας χώρας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πλέων κρίσιμων προσδιοριστικών παραγόντων για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία δύο έτη - και βασιζόμενη στη διεθνή εμπειρία και την υφισταμένη βιβλιογραφία σχετικά με τους προσδιοριστικούς παράγοντες των άμεσων ξένων επενδύσεων -, η μελέτη υποστηρίζει ότι η συνεχιζόμενη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και οι σημαντικές παρεμβάσεις που συντελούνται σε θεσμικό και κανονιστικό επίπεδο, δημιουργούν μια σταθερή βάση για τη δημιουργία ενός διατηρήσιμου μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.

Μεταξύ άλλων, η παρούσα έκθεση επισημαίνει τα ακόλουθα:

- Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση του οργανισμού United Nation Conference on Trade and Development (UNCTAD) για την εξέλιξη της διεθνούς επενδυτικής δραστηριότητας, το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψε ετήσια μείωση 18% περίπου το 2012, προσεγγίζοντας τα 1,35 τρισ. δολλάρια.

- Στο αρνητικό αυτό διεθνές περιβάλλον (και σε πείσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης στην εγχώρια οικονομία), οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το προηγούμενο έτος ανήλθαν σε υψηλό τετραετίας, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά περίπου 158% προσεγγίζοντας τα 2,95 δισ. δολλάρια.

- Σημειώνεται ότι η σχετική μεθοδολογία που ακολουθείται από τον UNCTAD αφαιρεί από το σύνολο των πραγματοποιηθεισών άμεσων ξένων επενδύσεων από μη-κατοίκους τις οργανικές ζημίες που καταγράφουν σε περιόδους ύφεσης εταιρείες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην εκάστοτε χώρα και οι οποίες υπολογίζονται ως αρνητικά επανεπενδυθέντα κέρδη (negative reinvestment earnings). Χωρίς τη μεθοδολογική αυτή παρέμβαση, υπολογίζεται ότι το σύνολο των ξένων κεφαλαίων που εισήλθαν στην Ελλάδα με τη μορφή ξένων άμεσων επενδύσεων το 2012 υπερέβη τα 4,4 δισ. δολλάρια.

- Πέραν της θετικής αυτής εξέλιξης, μια σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία δύο έτη σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας έχουν διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς και την τόνωση της απασχόλησης, των εξαγωγών και της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η έκθεση παρουσιάζει λεπτομερή καταγραφή κάποιων εκ των επενδυτικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί πρόσφατα στον δευτερογενή τομέα (π.χ. χημικά προϊόντα, μηχανολογικός εξοπλισμός, τρόφιμα και, σε μικρότερο βαθμό, μεταλλουργικά προϊόντα και προϊόντα διύλισης) και στον τομέα των υπηρεσιών (χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τουρισμός, τηλεπικοινωνίες, θαλάσσιες και επίγειες μεταφορές, εμπόριο και αγορά εμπορικών ακινήτων).

- Σε θεσμικό επίπεδο, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα για το μετασχηματισμό του εγχώριου επενδυτικού περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνουν: (i) υιοθέτηση νέας Διαδικασίας Ταχείας Αδειοδότησης (new Fast Track Law) με στόχο την επιτάχυνση και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων, (ii) Υπηρεσία Μίας Στάσης («One-Day, One-Stop Shop») με στόχο την επιτάχυνση και την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, (iii) δημοσίευση σχετικού νομοθετικού οδηγού («The Ultimate Legal Guide to Investing in Greece») με στόχο τη συνεχή ενημέρωση των υφιστάμενων και δυνητικών επενδυτών για ενδεχόμενες αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, (iv) υιοθέτηση νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας («Renewable Energy Sources (RES) law») με στόχο τη διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στον τομέα της ενέργειας και (v) σημαντικές τροποποιήσεις στους κώδικες Φορολογίας Εισοδήματος και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας καθώς και εισαγωγή ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας (από 1.1.2014) με στόχο την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την άρση παλαιότερων στρεβλώσεων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

- Οι ανωτέρω κανονιστικές και θεσμικές παρεμβάσεις καθώς και το υφιστάμενο πρόγραμμα διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τις εγχώριες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν απτά αποτελέσματα καθώς:

- Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση «Doing Business Report 2013» της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) και του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (International Finance Corporation) η Ελλάδα κατατάχθηκε μεταξύ των 10 χωρών (επί συνόλου 185) που, κατά την περίοδο αναφοράς Ιούνιος 2011-Ιούνιος 2012, παρουσίασαν το μεγαλύτερο βαθμό βελτίωσης αναφορικά με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

- H Ελλάδα αναρριχήθηκε πέντε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με το δείκτη ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει το World Economic Forum. Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του «The Global Competitiveness Report 2013-2014», η Ελλάδα κατατάχθηκε 91η ανάμεσα σε 148 χώρες έναντι της 96ης θέσης μεταξύ 144 χωρών το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την έκθεση, παρά την ανάγκη καταβολής περαιτέρω προσπαθειών, η Ελλάδα έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης σε συγκεκριμένους τομείς όπως το θεσμικό περιβάλλον, η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

- Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας («Global Investment Promotion Benchmarking 2012»), η ελληνική εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest in Greece Agency) κατατάχθηκε μεταξύ των τριών πρώτων σε διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματικότητα διευθέτησης αιτημάτων και την παροχή πληροφοριών σε επενδυτές. Σημειώνεται ότι το 2009 η «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» κατείχε μια από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Keywords
eurobank, eurobank alpha, alpha eurobank, eurobank, επενδυσεις, invest in greece, hewlett packard, doing business, world bank, ελλαδα, νέα, macro, πειραιας, συμμετοχή, τραπεζες, global, unctad, negative, track, law, shop, iii, ultimate, energy, business, world, finance, forum, εταιρεία, οοσα, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, first world's fair, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, αποτελεσματα, υιοθετηση, οικονομικη κριση, χωρες, οοσα, πλαισιο, προγραμμα, ultimate, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, γινεται, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, εκθεση, ενημερωση, εξελιξη, εξωστρεφεια, εταιρεία, ετη, ετος, ευρωπη, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, μεσοπροθεσμο, μειωση, μορφη, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πεισμα, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σημαδια, τουρισμος, υφιστάμενη, χημικα, χρονικα, αγορες, business, εφαρμογη, εξοπλισμος, εμφαση, energy, finance, forum, global, hewlett packard, χωρα, ιδιαιτερα, invest in greece, ιουνιος, ιουνιος 2011, κωδικες, macro, μελετη, πηγες, track, τραπεζα, θεσεις, unctad, world
Τυχαία Θέματα