A. Τρινκιέρι: Αίσθημα ευθύνης για μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου

15:39 29/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) παρουσίασε σήμερα το νέο Ομοσπονδιακό προπονητή της εθνικής ανδρών, Αντρέα Τρινκιέρι. Ο Ιταλός τεχνικός εξήγησε πως αισθάνεται ευθύνη απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, εξήρε τις ικανότητες του Βασίλη Σπανούλη που θα είναι παρών στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, ενώ έδωσε... είδηση στο τέλος, αποκαλύπτοντας πως οι νεαροί Γιάνκοβιτς, Καββαδάς, Παππάς και Κατσίβελης θα είναι μέρος των σχεδίων του. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ,
Γιώργος Βασιλακόπουλος, έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, δηλώνοντας: «Είμαστε Ευρωπαίοι, έχουμε Ευρωπαίο προπονητή και πάμε για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος». Στο πάνελ ήταν και ο νέος υπεύθυνος των εθνικών ομάδων, Λιβέρης Ανδρίτσος, ενώ στο κοινό ήταν οι συνεργάτες του Τρινκιέρι, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιώργος Λημνιάτης και Ηλίας Καντζούρης.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος παρουσίασε τον Αντρέα Τρινκιέρι με τα εξής λόγια: «Σήμερα έχουμε μία παρουσίαση, μία συνάντηση πρώτη με τον Αντρέα Τρινκιέρι. Η ανθρώπινη σχέση είναι αυτή που προάγει τις διαδικασίες, μας φέρνει κοντά στον άλλο και μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τους στόχους μίας δουλειάς. Η συνεργασία μας έχει ισχύ μέχρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, με πρώτο σταθμό το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Στόχος μας εκεί θα είναι να διεκδικήσει η εθνική ομάδα την πρώτη θέση. Έχουμε μία πολύ καλή ομάδα και έναν προπονητή, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν στο πρωτάθλημα της χώρας του, αλλά και στην Ευρωλίγκα, πως είναι άριστος γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Είναι εργατικός και πιστεύει στην ανθρώπινη σχέση. Αυτό με δένει ακόμη περισσότερο μαζί του. Εχει ήδη έρθει σε επαφή με όλους τους υποψήφιους παίκτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Εχουμε κι εμείς στο μπάσκετ, τη δική μας μετανάστευση. Νομίζω πως σήμερα είμαστε 50–50, εντός και εκτός Ελλάδας. Πολλά παιδιά αναγκάστηκαν και μετέβησαν σε άλλη χώρα για να παίξουν μπάσκετ. Είναι μία απάντηση σε κάποιους κυρίους που κάνουν κριτική... δεν ενδιαφέρονται για τους αλλοεθνείς στην Ελλάδα, ότι τα παιδιά παίζουν εκτός Ελλάδας, ότι είμαστε Ευρωπαίοι... δεν είναι άλλο Έλληνας και άλλο Ευρωπαίος. Γι΄αυτό επιλέξαμε Ευρωπαίο προπονητή, με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, βάσει της συνθήκης της Ρώμης. Είναι φαιδρό να αναρωτιούνται κάποιοι γιατί να μην είναι Έλληνας. Χθες ήταν μόλις που Ευρωπαίοι ήταν οι δύο προπονητές στα δύο μεγαλύτερα σωματεία της Ελλάδας (Ομπράντοβιτς και Ιβκοβιτς). Λοιπόν, ναι: είμαστε Ευρωπαίοι, έχουμε Ευρωπαίο προπονητή και πάμε για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Αντρέα είναι πολύ καλός στην επικοινωνία. Σε καιρούς δύσκολους, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά γενικότερα για την υφήλιο. Γενικότερα, πολύ δύσκολους για το αθλητικό κίνημα. Φαινόμενα εκφυλιστικά έχουν παρουσιαστεί παντού, αλλά η εθνική θα σταθεί στο ύψος της και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της».

Ο Αντρέα Τρινκιέρι ξεκίνησε λέγοντας: «Εχω υψηλό αίσθημα ευθύνης. Δεν είναι ώρα να πω αν είμαι ευτυχισμένος, αυτό το γνωρίζετε όλοι. Το ελληνικό μπάσκετ είναι από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη και στη θέση που είμαι τώρα αισθάνομαι ιδιαίτερα υπεύθυνος. Όλα τα μεγάλα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα. Και καταλαβαίνω πολύ καλά όταν μιλά για τους στόχους ο πρόεδρος. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Η εθνική Ελλάδας παίζει πάντα για να κερδίζει. Υπάρχει, όμως, πάντα ένα αλλά... Πρέπει να ξεκινήσουμε από το τελευταίο παιχνίδι, αυτό με τη Νιγηρία. Δεν ήταν καλό... Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε για να "χτίσουμε" κάτι καλύτερο. Πριν 10 ημέρες, όλοι είχαμε την αίσθηση πως θα είχαμε δύο ομάδες στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Τώρα έχουμε μία, αλλά και πάλι αποδεικνύεται πως το μπάσκετ στην Ελλάδα λειτουργεί. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είχαν εκπληκτική σεζόν και το να έχεις μία ομάδα στο φάιναλ φορ είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Στο Προολυμπιακό τουρνουά, ήμουν στις ΗΠΑ, παρακολούθησα όλους τους αγώνες μέσω του ESPN, από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι. Εχω ιδέες, αλλά η αγωνιστική χρονιά είναι ακόμη ενεργή: το ελληνικό πρωτάθλημα, το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και οι Έλληνες που παίζουν στο εξωτερικό. Εγώ πάλι είμαι προπονητής σε σύλλογο στην Ιταλία. Σε δέκα ημέρες έχουμε τα πλέι οφ. Εχοντας το αίσθημα της υπευθυνότητας, κοιτάζω τους βοηθούς μου που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και μίλησαν με όλους τους παίκτες. Για μένα μία πολύ σημαντική λέξη είναι η εμπιστοσύνη, τους εμπιστευόμαστε, σας ζητώ να με εμπιστευθείτε και τίποτα δεν είναι... δωρεάν. Όπως σας είπα νιώθω πολύ υπεύθυνος. Αυτή τη στιγμή έχω να τελειώσω μία αγωνιστική σεζόν, αλλά αυτοί οι τρεις προπονητές έχουν τον έλεγχο για τα πάντα. Είμαστε τυχεροί που οι περισσότεροι διεθνείς παίζουν σε χώρες κοντά στην Ελλάδα και όχι στην Κίνα, οπότε είναι εύκολο να τους παρακολουθήσουμε και να τους συναντήσουμε. Δεν μπορείς να είσαι σαν τον καθένα, αλλά εγώ είμαι τυχερός γιατί έκανα το χόμπι μου δουλειά. Δεν ξυπνάω στις 5:00 το πρωί να πάω να δουλέψω σε ένα εργοστάσιο και το να είσαι Ομοσπονδιακός της εθνικής Ελλάδας είναι μία μεγάλη ευκαιρία. Πήρα μία ομάδα που ήταν εκτός Ευρωλίγκας για τριάντα χρόνια και με μόνο δύο παίκτες που είχαν εμπειρία από Ευρωλίγκα για ένα σουτ δεν πήγαμε στα πλέι οφ πέρυσι. Για να γίνεις καλύτερος στο μέλλον δεν πρέπει να ξεχνάς το παρελθόν και είναι απίστευτο αυτό που πετύχαμε με την Καντού. Πάντα συμβαίνει να έχεις μεγαλύτερη αναγνώριση εκτός της πατρίδας σου! Πετύχαμε λοιπόν πολύ σημαντικά πράγματα με το μπάτζετ που είχαμε και εν συγκρίσει με το παρελθόν και γι΄αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω και την Καντού που μου έδωσε την ευκαιρία να φέρω την ομάδα τόσο ψηλά. Όπως σας είπα είμαι τυχερός γιατί η δουλειά μου είναι το πάθος μου. Δεν θα είναι εύκολο. Είμαι τυχερός που γνώρισα τον κ. Βασιλακόπουλο. Μέσα σε 60 δεύτερα, όταν τον πρωτογνώρισα, ένιωσα πως... κουμπώσαμε!!».

Ο Τρινκιέρι συνέχισε: «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ως άνθρωπος. Πόσους προπονητές ξέρετε που είναι αισιόδοξοι; Εχω ιταλικό αίμα, αλλά η αλήθεια είναι πως είμαι... κοκτέιλ. Η μητέρα μου είναι από την Κροατία, ο πατέρας μου από τις ΗΠΑ και εγώ έζησα στην Ιταλία. Είδα τον κόσμο με πολλά διαφορετικά μάτια και γι΄αυτό είμαι τυχερός. Μπορώ να κατανοήσω την ευρωπαϊκή φιλοσοφία πολύ καλά. Τι διαφορές υπάρχουν δηλαδή ανάμεσα σε έναν Κροάτη ή έναν Ιταλό ή έναν Σέρβο ή έναν Αμερικανό. Δε λέω πως δεν είμαι Ιταλός, αλλά όχι μόνο Ιταλός».

Σχετικά με την αίσθηση που αποκόμισε μιλώντας με τους διεθνείς, ο Τρινκιέρι είπε: «Θα είμαι ευθύς μαζί σας. Εχω ένα υπέροχο αίσθημα. Και τώρα θα μιλήσω σαν Αμερικανός. Εδώ οι παίκτες νοιάζονται για την εθνική ομάδα. Αγαπούν την εθνική ομάδα».

Για τη φιλοσοφία του ως προπονητής, εξήγησε: «Η φιλοσοφία μου είναι πολύ απλή. Το λιγότερο είναι και το καλύτερο. Ειδικά όταν έχεις να βρεις χημεία ανάμεσα σε δώδεκα άτομα. Δεν θα έχω πρόβλημα να περάσω τη φιλοσοφία μου στους παίκτες γιατί όπως έχω καταλάβει οι Έλληνες έχουν την ικανότητα να "διαβάζουν" καταστάσεις. Δεν πηδούν σαν τον Λεμπρον Τζέιμς και δεν τρέχουν σαν τον Ντέρικ Ρόουζ. Η φιλοσοφία μου είναι να παίζεις σαν ομάδα στην άμυνα και να μοιράζεις την μπάλα στην επίθεση. Δεν βλέπω σε καμία ελληνική ομάδα να έχει ένας παίκτης την μπάλα 40 λεπτά και οι υπόλοιποι να παρακολουθούν. Ομαδική άμυνα και ομαδική επίθεση. Αυτό το κάνουν ούτως ή άλλως οι Έλληνες. Όσο για τους παίκτες, θέλω να πω πως πρέπει να ξέρεις ποιος είσαι και πού βρίσκεσαι. Εχω τεράστιο σεβασμό για το τι έχει πετύχει στην καριέρα του και πετυχαίνει ακόμη ο Διαμαντίδης. Ποιος είμαι εγώ να χτυπήσω την πόρτα του και να του πω να παίξει, όταν το έχουν κάνει τόσοι εδώ στην Ελλάδα πριν. Όταν έρθω το καλοκαίρι θα τον προσκαλέσω για ένα φραπέ και φυσικά θα μιλήσουμε για μπάσκετ. Το πιθανότερο είναι να μου διδάξει μερικά πράγματα γιατί μπορεί να διδάξει πολλούς προπονητές σε όλο τον κόσμο. Για τον Παπαλουκά μίλησα με τον Μεσίνα, τους βοηθάει στην ΤΣΣΚΑ, δεν είναι τώρα ώρα, γιατί η σεζόν είναι σε εξέλιξη. Θα δούμε! Είμαστε τυχεροί, όμως, γιατί έχουμε τον Σπανούλη. Αν σκεφτούμε τους τρεις κυρίαρχους παίκτες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, νομίζω πως είναι οι Διαμαντίδης, Σπανούλης και Ναβάρο. Έχουμε τον έναν!».

Όσο για το ποιους θα αφήσει εκτός ο Τρινκιέρι, είπε: «Δεν με απασχολεί αυτή τη στιγμή, αλλά... με απασχολεί. Ή προσπαθείς να πάρεις τους δώδεκα καλύτερους παίκτες ή θα φτιάξεις μία καλή ομάδα με ρολίστες. Κλίνω περισσότερο προς τη δεύτερη άποψη. Στην Ιταλία, όμως, λέμε πως υπάρχει πολύ νερό να τρέξει ακόμη στο ποτάμι μέχρι να αποφασίσω. Θα δούμε! Θα σας πω τώρα κάτι που θα σας προκαλέσει έκπληξη: Κατσίβελης, Γιάνκοβιτς, Καββαδάς και Παππάς θα είναι σίγουρα μέρος των σχεδίων μας».
Μιλώντας για τον εαυτό του, ο Τρινκιέρι είπε: «Πρέπει να έχεις καλό επίπεδο αυτοπεποίθησης για να κάνεις αυτή τη δουλειά. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, πως ο προπονητής είναι πολύ μόνος. Για να επιζήσεις πρέπει να έχεις καλή γνώμη για το τι πρέπει να κάνεις. Χωρίς θυσίες, σκληρή δουλειά και τύχη δεν θα μπορέσεις να πετύχεις κάτι. Γνωρίζετε τον όμιλο της εθνικής στο Ευρωμπάσκετ; Είναι 4 ομάδες που καμία δεν πρέπει να μείνει έξω από τον πρώτο γύρο. Όμως μία θα μείνει έξω!»

Αναφέρθηκε εκ νέου στους συνεργάτες του: «Τους εμπιστεύομαι. Το πιο σημαντικό πράγμα σε μία ομάδα είναι η χημεία. Ακόμη πιο σημαντικό και από το ταλέντο. Μίλησα με τον πρόεδρο. Μου έδωσε καθαρές εικόνες για τις πιθανότητες και όπως ξέρετε δεν ήμουν καλός παίκτης. Δεν ήμουν καν παίκτης. Δεν ήμουν τίποτα. Υπάρχει κάτι που έχουν οι πρώην παίκτες που λέγεται διαίσθηση. Το είχαν ως παίκτες και το διατηρούν μετά. Είναι σημαντικές οι σχέσεις με τους συνεργάτες, γιατί είναι μία ομάδα μέσα στην ομάδα. Έχουμε δύο πρώην παίκτες, τον Δημήτρη Παπανικολάου και το Γιώργο Λημνιάτη, και μετά έχουμε τον Ηλία Κατζούρη, που τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια και με τη σωστή χημεία πρέπει να έχει στρατηγική και τακτική. Τώρα δεν μπορώ να σας πω πώς θα μοιράσουμε τους ρόλους. Αυτό θα φανεί μετά από 5-6 προπονήσεις. Τους εμπιστεύομαι και πάλι πιστεύω πάρα πολύ στη χημεία. Στο τέλος, πάντα φταίει ο προπονητής. Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».

Είχε έξτρα κίνητρο ο Φώτσης χθες στον αγώνα της Αρμάνι Μιλάνο με την Καντού; «Είχε ήδη έξτρα κίνητρο. Είμαστε 1-1, ο Φώτσης είναι αρχηγός της Εθνικής. Έπαιξε ένα συγκροτημένο παιχνίδι. Όχι τέλειο, άριστο, αλλά και ένα συγκροτημένο παιχνίδι», απάντησε ο νέος Ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Ελλάδας.

Σε ερώτηση για το φιλικό προς τιμή του Νίκου Γκάλη στις 7 Μαΐου, ο Αντρέα Τρινκιέρι επισήμανε: «Είδα τον Γκάλη να παίζει. Είδα αυτό το εκπληκτικό παιχνίδι με το Μιλάνο στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Άρης νίκησε 31 πόντους. Ηταν ο πρώτος παίκτης που έπαιξε με στιλ ΝΒΑ στην Ευρώπη. Ο πρώτος που μπορούσε να κάνει τζαμπ σουτ και τα πόδια του να φτάσουν στο πρόσωπο του αντιπάλου. Με προσκάλεσαν, αλλά έχω πλέι οφ σε δέκα ημέρες στην Ιταλία και δυστυχώς δεν θα μπορέσω να είμαι στη Θεσσαλονίκη».

Ποια είναι η άποψή του για τις ομάδες που προκρίθηκαν στο φάιναλ φορ; «Ο πρώτος ημιτελικός ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός, η ΤΣΣΚΑ περιμένει αυτό τον αγώνα ένα χρόνο. Αυτό που συνέβη πέρυσι συμβαίνει μία φορά στα 30 χρόνια. Θα φέρουν στρατιώτες, τανκ! Όλοι πιστεύετε πως δεν θα συμβεί! Όμως, ο Ολυμπιακός απέδειξε πως παίζει με μαγκιά! Είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι! Νομίζω πως ο νικητής αυτού του αγώνα έχει υψηλές προσδοκίες να στεφθεί πρωταθλητής Ευρωλίγκας γιατί στον άλλο ημιτελικό, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έχουν... 3ο παγκόσμιο πόλεμο. Θα έχει καταναλώσει ο νικητής τόση ενέργεια στον ημιτελικό, που θα φτάσει εξαντλημένος στον τελικό. Εξάλλου, κάθε φάιναλ φορ είναι το φάιναλ φορ του Σπανούλη».
Keywords
ομαδες, ολυμπιακοί αγώνες, εοκ, ευρωμπασκετ, πήχη, ισχύ, ελλαδα, ιβκοβιτς, φορ, ολυμπιακος, παναθηναικος, ηπα, espn, καλοκαιρι, τσσκα, μαΐου, θεσσαλονικη, αρης, νβα, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, νεος παπας, εξτρα, μιλα, χωρες, γνωμη, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, εικονες, εοκ, ηπα, ιταλια, καριερα, κινα, μητερα, μιλανο, μπαρτσελονα, μπασκετ, νβα, ρεαλ, τυχη, υψος, χημεια, ωρα, αγωνες, αιμα, αμυνα, ανθρωπος, απιστευτο, δευτερα, δυστυχως, δικη, δωδεκα, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εξελιξη, επικοινωνια, επιτυχια, ευθυνη, ευρωπη, ιδεες, ιδια, ημιτελικος, κοκτειλ, κροατια, λογια, λογο, μαΐου, ματια, μπορεις, νερο, νιγηρια, ξερετε, ομαδα, παντα, παιδια, παθος, παμε, παρουσιαση, πιθανοτητες, πορτα, πρωι, ροουζ, σεζον, σιγουρα, σιγουρο, τιμη, τσσκα, ισχύ, φυσικα, φορ, φταιει, φορα, δημητρης, δικαιωματα, espn, φωτσης, χωρα, ιδιαιτερα, μεινει, μια φορα, παιχνιδι, πήχη, ποδια, τυχερος, τριαντα, θελω να, υπεροχο, ξεχνας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα