Με μικρό «καλάθι» ο Στουρνάρας για τη μείωση του ΦΠΑ

07:05 4/6/2013 - Πηγή: NewPost
Γράφει η Αγγελική ΚιλιντζόγλουΤο σκληρό τους πρόσωπο αναμένεται να δείξουν για ακόμη μια φορά οι τροϊκανοί οι οποίοι καταφθάνουν σήμερα για τη νέα αξιολόγηση της οικονομίας. Μπορεί στο οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα να επικρατούσε ένας αέρας αισιοδοξίας ότι η αξιολόγηση του Ιουνίου θα είναι ευκολότερη από τις προηγούμενες, ωστόσο τα μηνύματα που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και από την
ισχυρή κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έβαλαν φρένο στις όποιες προσδοκίες.

Μόνη νότα αισιοδοξίας είναι η συζήτηση μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ωστόσο και αυτή προγραμματίζεται για την ερχόμενη Άνοιξη και εφόσον επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα...

Χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για τις φορολογικές υποθέσεις Άλγκιρντας Σεμέτα στον οποίο και -όπως είπε- έθεσε το θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Η απάντηση όμως δεν ήρθε ποτέ από τα χείλη του ευρωπαίου Επιτρόπου, φανερώνοντας στην ουσία τις προθέσεις της Κομισιόν.

Εξάλλου το περασμένο Σάββατο και η Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε βέτο στην μείωση των φόρων παραπέμποντας την ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των απολύσεων!«Πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε πιέσεις για μείωση των φόρων με χρήση του χώρου που προκύπτει από κάθε δημοσιονομική υπεραπόδοση. Αποφασιστικά βήματα είναι αναγκαία για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβάνοντας, μέσω στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση της δικαιοσύνης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν μέσω αυτού του κλίματος ο κ. Στουρνάρας επιμένει να θέσει σήμερα το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης στην τρόικα, ωστόσο όπως είπε θα το προτείνει να ισχύσει, έστω πιλοτικά, κατά τη θερινή περίοδο, από την 1η Ιουλίου.

Όσον αφορά στον έλεγχο της τρόικας, μεταξύ των εκκρεμοτήτων που θα ελεγχθούν είναι η πορεία των εσόδων και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το σχέδιο απολύσεων-κινητικότητας στο Δημόσιο, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Τέλος, η τρόικα θα ζητήσει στοιχεία για την πορεία εκκρεμών θεμάτων, όπως το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, την απόδοση των ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και άτομα μεγάλου πλούτου, τη μείωση του αριθμού των υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια αλλά και την επίσπευση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.Επίσης θα ζητήσει στοιχεία για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα