Υπουργείο Παιδείας και Ειδική Αγωγή. «Ηθικό ή Ανήθικο, Νόμιμο ή Παράνομο;»

Tweet

11142 - Αθήνα

Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα «Παράδειγμα» ενεργειών του Υπουργείου Παιδείας στο ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα της εκπαίδευσης μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και στο οποίο θεωρούμε ότι με σχετική ευκολία μπορεί ο κάθε πολίτης να απαντήσει στο ερώτημα «Ηθικό ή Ανήθικο, Νόμιμο ή Παράνομο». Με αφορμή το σημερινό «Παράδειγμα», πρόθεσή μας είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να παρουσιάσουμε σειρά «Παραδειγμάτων» σε βάθος δεκαετίας που αναδεικνύουν τις σοβαρότατες παραλείψεις στελεχών του Υπουργείου Παιδείας (Υπουργών Παιδείας, υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, Διευθυντών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Ειδικών Σχολείων κ.τ.λ.) απέναντι στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, κυρίως απέναντι στα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και των οικογενειών τους, και δευτερευόντως απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν την Ειδική Αγωγή.

Υπουργείο Παιδείας./pp Times New Roman';color:rgb(68, 68, 68);text-align:justify;">Εισαγωγικά να αναφέρουμε, για όσους τυχόν δε γνωρίζουν, ότι ο τελευταίος νόμος της Ειδικής Αγωγής (Ν. 3699, ΦΕΚ 199, τ΄ Α, 2-10-2008) (έγγραφο 15) στο κεφάλαιο Α, άρθρο 1, παράγραφο 1, αναφέρει κατά λέξη ότι «Η πολιτεία δεσμεύεται να κατοχυρώνει και να αναβαθμίζει διαρκώς τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ως αναπόσπαστο μέρος της υποχρεωτικής και δωρεάν δημόσιας παιδείας και να μεριμνά για την παροχή δωρεάν δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στους αναπήρους όλων των ηλικιών και για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Δεσμεύεται επίσης να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες με αναπηρία και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ίσες ευκαιρίες για πλήρη συμμετοχή και συνεισφορά στην κοινωνία, ανεξάρτητη διαβίωση, οικονομική αυτάρκεια και αυτονομία, με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση και στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη.» Το παραπάνω απόσπασμα του Ν. 3699/2008 ο καθένας από εμάς θα το θεωρούσε αυτονόητο και επιβεβλημένο για κάθε σύγχρονη κοινωνία και ευνομούμενη πολιτεία, δηλαδή την υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για την παροχή δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης στους αναπήρους όλων των ηλικιών και τη δέσμευση να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες με αναπηρία ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή στην κοινωνία, για ανεξάρτητη διαβίωση και πλήρη κατοχύρωση δικαιωμάτων στη μόρφωση και στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη. Άλλα σύγχρονα κράτη έχουν θεσμοθετήσει αυτές τις στοιχειώδεις δεσμεύσεις της πολιτείας απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα του 2013 το θεσμοθετημένο και αυτονόητο προφανώς δεν τηρείται. Ας εξετάσουμε το «Παράδειγμά»μας. Ισχύει η δια του νόμου δέσμευση της πολιτείας για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και στην κοινωνική ένταξη για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες του νομού Καρδίτσας;

ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας (Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο). Το περασμένο καλοκαίρι (Ιούνιος 2013) αποφοίτησαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης. Οι παραπάνω μαθητές και οι οικογένειές τους επιθυμούσαν και θεωρούσαν αυτονόητο ότι θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) που ορίζει η νομοθεσία (Ν.3699/2008). Οι οικογένειες των μαθητών που αποφοίτησαν τον Ιούνιο του 2013, αλλά και μαθητών που θα αποφοιτήσουν κατά το τρέχον σχολικό έτος 2013-2014, έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα αναφορικά με τη φοίτηση των παιδιών τους σε Ειδικό ΕΠΑΛ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα παιδιά τους θα έπρεπε να παραμείνουν εγκλωβισμένα στο σπίτι χωρίς εκπαίδευση και εξειδικευμένη υποστήριξη (εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους κτλ) μπαίνοντας δηλαδή στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιθώριο./pp Times New Roman';color:rgb(68, 68, 68);text-align:justify;"Ας παρουσιάσουμε τη διαδρομή των ενεργειών όλων των αρμόδιων φορέων (ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Σοφάδων, ΚΕΔΔΥ Καρδίτσας, Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Καρδίτσας, Περιφερειακή Δ/νση Θεσσαλίας, Δήμος Σοφάδων) για την ίδρυση του Ειδικού ΕΠΑΛ και τη χαρακτηριστικά αδιάφορη και ανήθικη στάση των αρμοδίων στελεχών του Υπουργείου Παιδείας απέναντι σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, καθώς η παραμονή στο σπίτι μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σημαίνει ψυχική και οικονομική εξόντωση των ίδιων των παιδιών και των οικογενειών τους./pp Times New Roman';color:rgb(68, 68, 68);text-align:justify;">Το Φεβρουάριο του 2013 κατατίθενται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας όλα τα απαραίτητα έγγραφα (έγγραφα 1, 2, 3, 4, 5) για την ίδρυση του Ειδικού ΕΠΑΛ με θετική εισήγηση από όλους τους αρμόδιους φορείς και χωρίς να προκύπτει καμία οικονομική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Βουλευτές του νομού Καρδίτσας, μετά από συνεχείς οχλήσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες του νομού Καρδίτσας, υποβάλλουν σχετικές κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις (έγγραφα 6,7) στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας ζητώντας να ενημερωθούν για τους λόγους καθυστέρησης της ίδρυσης Ειδικού ΕΠΑΛ. Χαρακτηριστική είναι η Απάντηση (έγγραφο 8) του αρμόδιου υπουργού στις 10-5-2013 ο οποίος αναφέρει ότι «η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας δέχθηκε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τις σχετικές προτάσεις και τις θετικές εισηγήσεις για την ίδρυση Ειδικού ΕΠΑΛ και ότι η διαδικασία εξέτασης της εν λόγω σχολικής μονάδας βρίσκεται σε εξέλιξη.» Τελειώνει η σχολική χρονιά 2012-2013 και οι γονείς των μαθητών της Ε΄ τάξης του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής αρχίζουν να φοβούνται ότι το Υπουργείο Παιδείας τους εμπαίζει και ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν να μείνουν στα σπίτια τους αποκλεισμένα από το στοιχειώδες δικαίωμα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης.

Στις 12-8-2013 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες του νομού Καρδίτσας λαμβάνοντας υπόψη το e-mail της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, υποβάλλει εκ νέου Αίτηση (έγγραφο 11) προς το Διευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ. Λολίτσα ζητώντας να ενημερωθεί εγγράφως για ζητήματα και διαδικασίες που αφορούν στην ίδρυση του Ειδικού ΕΠΑΛ επισημαίνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους που συνεπάγονται για την καθημερινή επιβίωση των μαθητών και των οικογενειών τους εξαιτίας της παραμονής τους στο σπίτι χωρίς να τους παρέχεται εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη. Μέχρι σήμερα καμία έγγραφη απάντηση δεν έχει υπάρξει από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, η οποία χωρίς να κρατά τα προσχήματα και αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας επιδεικνύει απαξιωτική στάση απέναντι σε μια τόσο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα όπως είναι αυτή των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Υπουργείο Παιδείας ως προς την ίδρυση Ειδικού ΕΠΑΛ στη συγκεκριμένη ευαίσθητη κοινωνικά και δημογραφικά περιοχή της Καρδίτσας»./pp Times New Roman';color:rgb(68, 68, 68);text-align:justify;"Μέχρι σήμερα (14-10-2013) καμία απάντηση δεν έχει λάβει ούτε ο Συνήγορος του Πολίτη ούτε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες του νομού Καρδίτσας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργό Παιδείας, Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής) οι οποίοι επιδεικνύουν, σύμφωνα και με τα γεγονότα, την πλήρη αδιαφορία τους απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που άπτεται τόσο της νομιμότητας όσο και της ηθικής, δηλαδή της εκπαίδευσης και υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες. Τέλος, αδύνατη υπήρξε έστω και μια σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κατσάρα, προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες του νομού Καρδίτσας, με το διευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ. Λολίτσα και παρά την προσωπική επικοινωνία του τέως Υφυπουργού Παιδείας κ. Ταλιαδούρου με τον κ. Λολίτσα./pp Times New Roman';color:rgb(68, 68, 68);text-align:justify;text-indent:27pt;"> Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω (έγγραφα εμπλεκόμενων φορέων, γεγονότα κτλ) θεωρούμε ότι ο καθένας μπορεί να απαντήσει με σχετική ευκολία στα παρακάτω ερωτήματα:

Το Υπουργείο Παιδείας μεριμνά για την παροχή δωρεάν δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία του νομού Καρδίτσας (στην προκειμένη περίπτωση) για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες;

Είναι Νόμιμο και Ηθικό;

Η όλη στάση που τηρεί το Υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής εδώ και 7 μήνες στις έγγραφες επισημάνσεις και αιτήσεις όλων των παραπάνω ενδιαφερομένων (εκπαιδευτικών φορέων, βουλευτών κτλ) σχετικά με τη φοίτηση μαθητών με αναπηρίες του νομού Καρδίτσας είναι Νόμιμη και Ηθική;

Ως επίλογο του παραπάνω «Παραδείγματος» εκφράζουμε την άποψη ότι η Ειδική Αγωγή οδεύει προς πλήρη αποδιοργάνωση και διάλυση εξαιτίας της αδιαφορίας, αλλά κυρίως της ακαταλληλότητας των προσώπων που στελεχώνουν τα τελευταία 10 χρόνια τις ανώτερες διοικητικές δομές της Ειδικής Αγωγής. Η εμπειρία των τελευταίων τουλάχιστον 10 χρόνων μας οδηγεί στην άποψη ότι εάν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, κυρίως οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες και οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, δε δράσουν σύντομα, συλλογικά και συντονισμένα για να υπερασπίσουν τα νόμιμα κα ηθικά δικαιώματά τους θα δουν σύντομα το χώρο της ειδικής αγωγής να επιστρέφει σε πρωτόγονες συνθήκες. Για να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα, θα πρέπει οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να δράσουν συλλογικά, μακριά από σκοπιμότητες και συντεχνίες. Δηλαδή, οι χιλιάδες γονείς παιδιών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες επιβάλλεται να εγγραφούν στους τοπικούς συλλόγους τους και να διεκδικούν ενεργητικά τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει από τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής οι οποίοι θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα όποια μικροσυμφέροντα και να δράσουν συλλογικά υπερασπίζοντας πρώτα τα δικαιώματα των μαθητών τους και στη συνέχεια τα δικά τους. Δυστυχώς πολλά από τα παραπάνω δικαιώματα ίσως χρειαστεί στην Ελλάδα του 2013 να διεκδικηθούν μέσω της δικαιοσύνης και να αποδοθούν επιτέλους οι ευθύνες στα πρόσωπα που πρέπει.

Έγγραφο 1, Υπ' αριθ. 16/18-5-2012 Πρακτικό ΤΕΕ Ε.Α., 456/17-7-2013

Έγγραφο 12, Υπ' αριθ. 20-8-2013/171172.33210 Απάντηση Συνηγόρου του Πολίτη

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Keywords
υπουργείο παιδείας, υπουργείο παιδείας, αγωγη, υπουργειο, εν λόγω, tweet, αθηνα, σχολεια, φεκ, συμμετοχή, ελλαδα, επαλ, τεε, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, συνταγμα, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνια, βουλευτες, αιτηση, αμεα, δωρεαν, επαλ, ηγεσια, ηθικη, καθημερινη, πλαισιο, τεε, τυχη, φεκ, ωρα, mail, times, αγωνια, αδιαφορια, αρθρο, αιτησεις, αναπηρια, ατομα με ειδικες αναγκες, αφορμη, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γονεις, διαστημα, διευθυνση, δημος, δυστυχως, διοικηση, εγγραφα, εγγραφη, εγγραφες, εγγραφο, ευρω, εκπαιδευση, εκκρεμότητα, εν λόγω, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, ετος, ζημια, ζητα, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσια, ισχυει, εικονα, ισες ευκαιριες, κεφαλαιο, κειμενο, κρατικο, λυκειο, μακρια, μεριμνα, μηνες, ομαδα, παιδια, υπογραφη, πολιτεια, προβληματα, σεεα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σπιτι, σπιτια, τεως, τμημα, ταχυδρομειο, δικαιωμα, δικαιωματα, ερωτησεις, tweet, σημαίνει, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα