Υπουργείο: Η ΝΔ φτιάχνει πελάτες για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια - ΝΔ: Η αστυνομία μέσα στα Ιδρύματα

"Πόλεμος" ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι "η Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Εισαγγελίας, της Αστυνομίας, της Συνόδου Πρυτάνεων, ειδικοί στην εγκληματολογία, στα ναρκωτικά κ.α. κατέληξε ομόφωνα σε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο πόρισμα, το οποίο τώρα θα αρχίσει να συζητείται στις Συγκλήτους και στις φοιτητές παρατάξεις ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις.", Όπως λέει το Υπουργείο Παιδείας,

αυτό τρόμαξε τη Ν.Δ, επειδή "αναδεικνύει τη συνθετότητα της παραβατικότητας και δεν προτείνει παντού και για όλα αστυνομία και καταστολή."

Ακόμη, η ανακοίνωση στρέφεται και κατά των Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκης Κεραμέως λέγοντας ότι ο μεν πρώτος "βλέπει «συμμορίες» στα ελληνικά Πανεπιστήμια", η δε δεύτερη " δηλώνει ότι θα ήταν «τρομοκρατημένη» ως μητέρα αν το παιδί της πήγαινε σε ελληνικό Πανεπιστήμιο".

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Υπουργείο αναφέρεται και στη δήλωση Κικίλια που "χαρακτηρίζει συλλήβδην τα πανεπιστήμια «άσυλο εγκληματιών»", αλλά και κατά του τομεάρχη Καράογλου, ο οποίος, κατά το Υπουργείο, "εξέφρασε ευθέως το δόγμα «νόμος και τάξη» και «άμεση επέμβαση» της αστυνομίας".

Η ανακοίνωση απαντά επίσης ευθέως σε δήλωση της Νίκης Κεραμέως επισημαίνοντας: "Μία επισήμανση προς την τρομαγμένη κ. Κεραμέως. Ελπίζουμε να μην στείλει το παιδί της σε χώρες όπου διαβάζουμε τραγικά περιστατικά βίας σε σχολεία ή Πανεπιστήμια."

Η στόχευση της ΝΔ, κατά το Υπουργείο Παιδείας, είναι προφανής και γνωστή: να απαξιώσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια για να φτιάξουν «πελάτες» για τα ιδιωτικά, υπηρετώντας την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία τους. Το είπε άλλωστε ευθέως η κ. Κεραμέως. «Τα δημόσια Πανεπιστήμια θα πασχίζουν να γίνουν καλύτερα, επειδή ακριβώς θα υπάρχουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια» (!)."

Η ανακοίνωση δε συμπληρώνει: "Δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία, η πραγματικότητα είναι διαφορετική όσους παραμορφωτικούς φακούς κι αν βάλουν, όσους τομεάρχες κι αν επιστρατεύσουν. Τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια, που συστηματικά η αξιωματική αντιπολίτευση κατασυκοφαντεί, είναι εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα υψηλού κύρους και εξαιρετικών επιδόσεων. Κι αυτό ακριβώς γιατί δεν εκτρέφουν… συμμορίες, αλλά λαμπρούς επιστήμονες. Γιατί δεν περιμένουν να ιδρυθούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για να γίνουν καλύτερα και γιατί η περιστασιακή βία είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας της πανεπιστημιακής ζωής."

Ακόμη, το Υπουργείο Παιδείας τονίζει: "Για να μιλήσουμε, λοιπόν, με βάση την πραγματικότητα, οι δηλώσεις των στελεχών της Ν.Δ. είναι κραυγές απελπισίας. Απελπισίας, αφού παρά τις τόσο συστηματικές και «φιλότιμες» προσπάθειες της, τα Πανεπιστήμια μας κρατήθηκαν όρθια και συνεχίζουν να διαπρέπουν. Στις μέρες μας η πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από πολλά χρόνια συζητάει για το μέλλον της, ενισχύεται η στελέχωση και χρηματοδότηση τους, και πολλοί νέοι επιστήμονες έχουν πολύπλευρες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες στα Πανεπιστήμια.

Ας παύσει επιτέλους η Ν.Δ. να πυροβολεί τα δημόσια Πανεπιστήμια αλλά και την δημόσια εκπαίδευση."

Από την πλευρά τους, η Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ, Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανέφεραν σε χθεσινή τους δήλωση: "Χρειάστηκαν 8 μήνες στον κ. Παρασκεύοπουλο και την επιτροπή του για να εκδώσουν ένα πόρισμα αναφορικά με τη βία στα πανεπιστήμια. Και πού κατέληξαν τελικά; Αφού μας ξεκαθαρίζουν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, προτείνουν τις εξής εξόχως αποτελεσματικές λύσεις:

-Για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, προκρίνεται ο εποικοδομητικός διάλογος με τους καταληψίες.
-Για τη διακίνηση ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει την ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της.
-Για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα A.T.M., προτείνεται η… απομάκρυνσή τους από τα πανεπιστήμια."

Ακόμη, τα δύο στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζουν:

"Και φυσικά για τη βία εν γένει, η λύση είναι η “ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη”."

Συμπληρώνουν δε: "Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως Υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα."

Τέλος, η ανακοίνωση των Κεραμέως-Χαρακόπουλου καταλήγει:

"Και ενώ το πόρισμα κάνει όλες αυτές τις τραγελαφικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό θα κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»."

Υπουργείο ΠαιδείαςΝ.ΔΝίκη Κεραμέωςπόρισμα Παρασκευόπουλουεπιτροπή Παρασκευόπουλουβίαδημοσιά πανεπιστήμιανεοφιλελευθερισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπουργείο, Πανεπιστήμια - ΝΔ, Ιδρύματα,ypourgeio, panepistimia - nd, idrymata