Υπόμνημα – διαμαρτυρία σχετικά με την παράγραφο Ζ του Σχεδίου Νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου 4046/2012 και άλλες διατάξεις»

Tweet

Υπόμνημα – διαμαρτυρία σχετικά με την παράγραφο Ζ του Σχεδίου Νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου 4046/2012 και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ως εκπρόσωποι των 850 εκπαιδευτικών (νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών) των Αρσακείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να αποσυρθεί ως αντισυνταγματική

και παντελώς βλαπτική για τους εκπαιδευτικούς των Ιδιωτικών Σχολείων, από τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή την Κυριακή 30 Μαρτίου 2013, η παράγραφος Ζ (αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων) του Σχεδίου Νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου 4046/2012 και άλλες διατάξεις» , η οποία αλλάζει δραματικά, πρωτόγνωρα και κατά τρόπο αντισυνταγματικό το νομικό πλαίσιο και ανατρέπει τις προϋποθέσεις για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα με την Παράγραφο Ζ καταργούνται τα άρθρα 30 και 33 του Νόμου 682/77 και η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του Νόμου 1351/1983. Έτσι αφενός μεν θα γίνονται ανεξέλεγκτες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, χωρίς έλεγχο της νομιμότητας και καταχρηστικότητας των απολύσεων αυτών από τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας (έλεγχος ο οποίος κατά τεκμήριο γινόταν άμεσα), αφετέρου σε περίπτωση μείωσης τμημάτων ενός σχολείου δεν θα απολύονται οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με το χρόνο προϋπηρεσίας τους, αλλά ανεξέλεγκτα. Θα απομένει λοιπόν στους εκπαιδευτικούς ως μοναδική προστασία ο έλεγχος της νομιμότητας των απολύσεων αυτών μόνο δια της δικαστικής οδού (έλεγχος, ο οποίος εύλογα θα απαιτεί χρονικό ορίζοντα αρκετών ετών προς τελεσιδικία, με δυσβάστακτα γι΄ αυτούς έξοδα και δυσμενέστατες οικογενειακές επιπτώσεις). Δίνεται λοιπόν με την παράγραφο Ζ η δυνατότητα στους Ιδιοκτήτες – Σχολάρχες να μπορούν να απολύουν αναιτιωδώς τους εκπαιδευτικούς, όποτε το επιθυμούν, χωρίς κριτήρια, όντας «απελευθερωμένοι» από την Συνταγματικά μέχρι τώρα κατοχυρωμένη εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας να καταργηθούν κατά τρόπο αντισυνταγματικό οι διατάξεις του Νόμου 682/77 που αφορούν στις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

· Η πρώτη προσπάθεια έγινε από τον ίδιο τον κ. Μπαμπινιώτη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, ο οποίος κατέχοντας την διπλή ιδιότητα του Υπουργού Παιδείας και του προέδρου των Αρσακείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας επιχείρησε να νομοθετήσει τις ανεξέλεγκτες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ώστε να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Έτσι, τροπολογία του για τις απολύσεις, που κατέθεσε σε 3 διαφορετικά –και άσχετα με αυτήν- νομοσχέδια, αναγκάστηκε να την αποσύρει και τις τρεις φορές υπό την πίεση των αντιδράσεων δεκάδων χιλιάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών και του συνόλου της κοινωνίας γενικότερα.

· Η δεύτερη προσπάθεια έγινε από τον κ. Αρβανιτόπουλο που με μια εγκύκλιο προσπάθησε να καταργήσει τον Νόμο 682/77! Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, μέσω της ΟΙΕΛΕ προσέφυγαν στο ΣΤΕ, το οποίο με την απόφαση 380/2013 ανέστειλε την πραξικοπηματική εγκύκλιο του Υπουργού Παιδείας.

· Τώρα είναι η τρίτη προσπάθεια που γίνεται και θα είστε εσείς, κ. Βουλευτές, αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσετε να ψηφίσετε ή όχι μια παράγραφο, που επί της ουσίας καταλύει το σχετικό με την Παιδεία άρθρο του Συντάγματος, χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος!

Πιο συγκεκριμένα, εάν η παράγραφος Ζ εφαρμοστεί, οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός θα μπορεί να απολύεται χωρίς αιτία, οποτεδήποτε, ακόμη και στο μέσο της σχολικής χρονιάς, χωρίς κανένα έλεγχο νομιμότητας από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως αντισυνταγματικό και δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε καν με τυπικό νόμο της Βουλής. Το Σύνταγμα μας, στο άρθρο 16 παρ. 8, επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών σχολείων, παραπέμπει όμως τη ρύθμιση της λειτουργίας τους στο νόμο. Οι ειδικές ρυθμίσεις για τις σχέσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και το καθεστώς εποπτείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων αποτελούν, συνεπώς, συνταγματικά επιβαλλόμενη αρμοδιότητα και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να τεθούν εκποδών από τον κοινό νομοθέτη. Το ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν αποτελούν απλώς επιχειρήσεις για τον πλουτισμό των σχολαρχών το καταλαβαίνει ο καθένας και το αναγνωρίζει η πάγια νομολογία των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Για το λόγο αυτό δεν μπορούν να διευθύνονται όπως οι υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ιδίως οι εργαζόμενοι σε αυτά ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να «ανακυκλώνονται», απολυόμενοι κατά τη βούληση του ιδιοκτήτη, όχι για το δικό τους το συμφέρον, αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε την αναγκαία συνέχεια του εκπαιδευτικού έργου και θα υπονόμευε βάναυσα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι απλό εμπόρευμα.

Επιπρόσθετα, η παράγραφος Ζ χτυπάει άμεσα το θεσμό της Ισοτιμίας των Αρσακείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (στα οποία υπηρετούμε) και των υπόλοιπων Ισοτίμων Σχολείων, Ισοτιμίας που έχει θεσπιστεί από την Πολιτεία με σειρά Νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων από την ίδρυσή τους, ενώ ουδεμία απόφαση του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας έχει ληφθεί ποτέ για ενδεχόμενη τροποποίησή της Ισοτιμίας αυτής.

Τέλος, η παράγραφος Ζ εξυπηρετεί ανοιχτά τα συμφέροντα των Ιδιοκτητών – Εργοδοτών των Ιδιωτικών και Ισοτίμων Σχολείων εις βάρος των εργαζομένων εκπαιδευτικών τους, καθώς επιχειρεί να ακυρώσει τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αποφαίνεται ότι τα αρμόδια Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας (ΚΥΣΠΕ – Πρωτοβάθμιο και ΚΥΣΔΕ – Δευτεροβάθμιο) σύννομα προβαίνουν στον έλεγχο της νομιμότητας ή όχι των απολύσεων – καταγγελιών σύμβασης των εκπαιδευτικών. Να σημειωθεί ότι η Γνωμοδότηση αυτή έχει υπογραφεί και έχει γίνει αποδεκτή από όλη την ιεραρχία του Υπουργείου Παιδείας, συμπεριλαμβανομένου του νυν Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, ως τότε Αναπληρωτού Υπουργού Παιδείας!!!

Παρακαλούμε λοιπόν για τη μη ψήφιση και απόσυρση της συγκεκριμένης απαράδεκτης (τυπικά και ουσιαστικά) παραγράφου Ζ, η οποία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου με τις ανεξέλεγκτες, αναιτιώδεις και κοινωνικά άδικες απολύσεις των εκπαιδευτικών τόσο των Ιδιωτικών, όσο και των Ισοτίμων με τα Δημόσια Σχολείων.

Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία δημιουργεί την ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι εκπαιδευτικοί να ενθαρρύνονται για να συνεχίσουν να επιτελούν το κοινωνικό τους λειτούργημα απερίσπαστοι, στηρίζοντας μαθητές και γονείς (αρκετοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα), δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να έρχεται και να νομοθετεί, αντίθετα με τις επιταγές του Συντάγματος, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις εκπαιδευτικών με τις αντίστοιχες κοινωνικές και ηθικές δυσμενείς επιπτώσεις, αλλά και τις οικονομικές απώλειες για το κράτος, όταν μάλιστα αυτές ουδεμία σχέση έχουν με τον τίτλο του Σχεδίου Νόμου “Στήριξη και ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας”.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Την περίοδο αυτή η Κοινωνία μας και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί της, ως τμήμα της, προσδοκούν τη στήριξή σας και αναπόφευκτα θα κρίνουν την ευαισθησία σας.

Μετά τιμής,

Για το Δ.Σ. του Σ.Δ.Ν.Φ.Ε. Για το Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Γρατσίας Μαρία Παπανικολάου Αρχοντούλα Σαββιδάκη Αθαν. Κάμτσιος

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Αρ. πρωτ. Σ.Δ.Ν.Φ.Ε. 824 / Σ.Κ.Φ.Ε. 128

ΠΡΟΣ : Κυρίες και Κυρίους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Εκπαιδευτικούς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Tags: Σύλλογος ΠΕ της ΦΕΣύλλογος Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής ΕταιρείαςΣΚΦΕ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα