Βίντεο: Η προσπάθεια του ανθρώπου να αγγίξει τον ουρανό

Tweet

Κτήρια που προκαλούν δέος και αποτελούν απόδειξη φιλοδοξίας, ίσως και ματαιοδοξίας. Σχέδια για ουρανοξύστες που θα ξεπερνούν τα 1000 μέτρα

Από τον Πύργο της Βαβέλ μέχρι τους Burj Khalifa η φιλοδοξία του ανθρώπου να φτάσει μέχρι τον ουρανό χτίζοντας παρέμεινε ζωντανή.

Γίγαντες από μπετόν και ατσάλι που κοντεύουν πια τα χίλια μέτρα, ορθώνονται σε όλο τον πλανήτη και ο προηγμένος κόσμος έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου ανταγωνισμό για το

ποιος θα φτάσει ψηλότερα.

Οι πρώτοι ουρανοξύστες ορθώθηκαν στις ΗΠΑ, στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τότε όμως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.Πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή του Kingdom Tower στην Τζέντα.

Με ύψος 1.001 μ., θα φτάσει εκεί όπου κανένα άλλο κτίριο δεν έχει καταφέρει. Αλλά ήδη είναι στα σκαριά τα σχέδια για το επόμενο βήμα.

Στην Ασία κατασκευάστηκαν οι Petronas Towers στην Κουάλα Λουμπούρ, το 1998 με ύψος 452 μ., ο ουρανοξύστης Ταϊπέι 101 (501 μ.) και βέβαια το Burj Khalifa, που κοσμεί το Ντουμπάι από το 2009 και είναι το ψηλότερο κτίριο φτάνοντας στα 828 μέτρα.

Σύντομα θα ξεπεραστεί. Υπάρχουν σχέδια για τον Nakheel Tower στο Ντουμπάι (1.200 μ.) και τον Bionic Tower στη Σανγκάη (1.128 μ.).

Στις Η.Π.Α τα κτήρια μοιάζουν σαν νάνοι μπροστά σε αυτά που υπάρχουν στην Ασία. Ενδεικτικά με 542 μέτρα ο νέος ουρανοξύστης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου- που ανεγέρθηκε στο σημείο των Δίδυμων Πύργων, στο Μανχάταν. Σε δεύτερη θέση βρίσκουμε τον ουρανοξύστη Willis Tower στο Σικάγο με 442 μέτρα.

Πηγή: news247.gr

Tags: ΒαβέλΚουάλα ΛουμπούρΗΠΑουρανοξύστες Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα