Βενεζουέλα: Γνώριζε η γερμανική κυβέρνηση τα σχέδια του πραξικοπήματος;

Βενεζουέλα: Γνώριζε η γερμανική κυβέρνηση τα σχέδια του πραξικοπήματος;

Εισαγωγικό σημείωμα της ιστοσελίδας του Γερμανικού ΚΚ. Τα αστικά μέσα ενημέρωσης αποσιώπησαν στο σύνολό τους, ότι στη Βενεζουέλα αποκαλύφτηκε ένα σχεδιαζόμενο πραξικόπημα. Γιατί; Η αποκάλυψη της συνομωσίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας είναι εντελώς ασήμαντη; Το σχέδιο θυμίζει αρκετά το πραξικόπημα στη Χιλή το 1973. Αυτό είναι το γραφικό αποτύπωμα της CIA[1]. Αν η επιχείρηση είχε επιτυχία, η Βενεζουέλα πιθανώς να είχε αποσπαστεί από τη σειρά των προοδευτικά

κυβερνώμενων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Δεν έχει αυτό σημασία;

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης διαμαρτύρονται για το ότι χάνουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη, επειδή διαρκώς πιάνονται να λένε ψέματα και να χειραγωγούν. Εξίσου όμως σημαντικό δεν είναι μόνο τα ψέματα, αλλά και η αποσιώπηση –Όπως σ΄ αυτή τη περίπτωση.
Το κοινό δε θα πρέπει να καταλάβει, όταν η δυτική κοινότητα αξιών ετοιμάζεται ξανά να κολυμπήσει στο αίμα. Οι κύριοι των μέσων ενημέρωσης και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση ήταν αρκετά καλά πληροφορημένοι:

Ο Πρόεδρος Μαδούρο αγωνίζεται ενάντια στις πανίσχυρες ΗΠΑ

του Galindo Gaznate

Καράκας. Η Γερμανική Πρεσβεία προειδοποίησε τη γερμανική κοινότητα της χώρας εκ των προτέρων για το στρατιωτικό πραξικόπημα που τελικά αποκρούστηκε, συμβούλεψε για προληπτικές μαζικές αγορές, υπαινισσόταν μάλιστα για φυγή από τη Βενεζουέλα. Γνώριζαν στο Βερολίνο από πριν για το σχέδιο των πραξικοπηματιών, ότι ήθελαν να βομβαρδίσουν το προεδρικό μέγαρο στο κέντρο του Καράκας; Υπολόγιζαν με την εξάλειψη της κυβέρνησης Μαδούρο και με έναν εμφύλιο πόλεμο που θα ακολουθούσε;

[Επιστολή - Ντοκουμέντο]

Γερμανική Πρεσβεία στο Καράκας
[…]

Στη Γερμανική Κοινότητα της Βενεζουέλας

Δρ. Jörg Polster

[…]

Καράκας, Φεβρουάριος 2015

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Πριν από λίγες μέρες σάς πληροφόρησαν για τις επίκαιρες εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στο Καράκας και την Βενεζουέλα. Μετά από πολλές συνομιλίες θα ήθελα σχετικά μ΄ αυτό να μιλήσω σήμερα για ένα θέμα, για το οποίο εγώ και οι συνάδελφοί μου μεριμνούμε επίσης εντατικά, που όμως στο μεταξύ είχε τεθεί στο παρασκήνιο: η πρόληψη της κρίσης.
Σ΄ αυτό το σύνθετο θέμα αφιερώσαμε ιδιαίτερα τη προσοχή μας, ώστε σε κάθε περίπτωση να είμαστε προετοιμασμένοι. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους συνεργάτες της Πρεσβείας, αλλά και για τα μέλη της γερμανικής κοινότητας. Ενόσω το φάσμα της ασυνήθιστης κατάστασης είναι μεγάλο –από τις φυσικές καταστροφές για παράδειγμα, όπως ο σεισμός μέχρι και τις πολιτικές αναταραχές, όπως αυτές που διαδραματίστηκαν την άνοιξη του 2014, τα μέτρα μας επικεντρώνονται σε σημαντικά βήματα, ώστε να είμαστε προσαρμοσμένοι σε περίπτωση ανάγκης.
Εδώ ανήκει κυρίως η διατήρηση ενός καλού αποθέματος: Τρόφιμα και νερό για πολλές ημέρες –στην ιδεατή περίπτωση προτείνουμε για δυό βδομάδες- καθώς και στοιχειώδη πράγματα όπως χρήματα σε μετρητά, φάρμακα, μπαταρίες (για το ράδιο), κεριά και κάποιες φωτοτυπίες σημαντικών εγγράφων. Δε μπορούμε σε κάθε περίπτωση να λάβουμε ως αφετηρία, ότι θα βρίσκονται απεριόριστα στη διάθεση το διαδίκτυο ή το ρεύμα. Τα διαβατήρια και τις ταυτότητες θα πρέπει να τα ελέγξετε κανονικά για την ισχύ τους.
Επιπλέον, προτείνω να έχετε διαρκώς μαζί σας τους πιο σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνων, μεταξύ αυτών και αυτό της Πρεσβείας (0212 219 2500). Ο τηλεφωνικός αριθμός μας [σε περίπτωση] έκτακτης ανάγκης είναι 0414 306 1892 -είναι κατειλημμένο όλο το εικοσιτετράωρο εκτός από το ωράριο λειτουργίας καθώς και στη περίπτωση κρίσης.
Επίσης, για την προληπτική κρίση ισχύει: η Πρεσβεία παρακολουθεί την κατάσταση συνεχώς και πληροφορεί σε περίπτωση ανάγκης για τις εξελίξεις. Θα θελα ακόμη μια φορά να επαναλάβω: παρακαλώ, να συστήσετε επίσης στο κύκλο των γνωστών σας, να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική λίστα για Γερμανούς, μέσω της οποίας θα σάς μεταβιβάζουμε σημαντικές πληροφορίες. Η καταχώρηση γίνεται μέσω του link (http://service.diplo.de/registrierungav).

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Με μια εγκύκλιό του προς τους Γερμανούς που ζουν στη Βενεζουέλα, η Γερμανική Πρεσβεία στο Καράκας πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος, έχει εγείρει ερωτήματα. Στην υπογεγραμμένη και με ημερομηνία «Καράκας, Φεβρουάριος 2015» επιστολή από τον επιτετραμμένο Jörg Polster [Γιέργκ Πόλστερ], ζητήθηκε από τους συμπατριώτες της νοτιοαμερικανικής χώρας, για «προληπτική κρίση» να έχουν ετοιμάσει μεταξύ άλλων για δυό βδομάδες τρόφιμα, χρήματα σε μετρητά, φάρμακα, μπαταρίες, κεριά και φωτοτυπίες σημαντικών εγγράφων. Γνώριζαν τα σχέδια των πραξικοπηματιών;

Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε την Πέμπτη την περασμένη βδομάδα άμεσα τις ΗΠΑ, ότι υποστήριξαν μια απόπειρα πραξικοπήματος που απέτυχε. Οι συνωμότες συνελήφθησαν την Τετάρτη και το πραξικόπημα αποκρούστηκε. Σύμφωνα με δηλώσεις, στη συνωμοσία συμμετείχαν εκ νέου υψηλόβαθμοι στρατηγοί της πολεμικής αεροπορίας. Ήδη τον περασμένο Μάρτιο ο Μαδούρο είχε ενημερωθεί για παρόμοια σχέδια επίθεσης πίσω απ΄ τα οποία εικάζει ότι βρίσκονταν επίσης οι ΗΠΑ. Για αυτά [τα σχέδια] οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να είχαν προειδοποιήσει. Η Deutsche Welle [Ντόϊτσε Βέλλε] σχολίασε στα ισπανικά –όχι όμως στη γερμανόγλωσση ιστοσελίδα-, ότι η εγκύκλιος της διπλωματικής αντιπροσωπείας προκάλεσε αναταραχή στη Βενεζουέλα. Ερμηνεύτηκε ως ένδειξη, ότι η κρίση στη Βενεζουέλα ωθεί τους αλλοδαπούς σε φυγή έξω από τη χώρα. Μετά απ΄ αυτό οι γερμανοί διπλωμάτες προσπάθησαν να περιορίσουν τη ζημιά. Ο πολιτιστικός και πολιτικός ακόλουθος Moritz Jacobshagen [Μόριτς Γιάκομπσχαγκεν] ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τη δουλειά στον Τύπο της αντιπροσωπείας, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η επιστολή ήταν μια ρουτίνα. Η Βενεζουέλα [ισχυρίστηκε] είναι μια χώρα με υψηλό σεισμικό κίνδυνο, στον οποίο μπορούν να φανούν επίσης και άλλες κρίσεις. Ένας εκπρόσωπος επίσης του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο δήλωσε, για λόγους προσοχής ότι το προσωπικό των γερμανικών Πρεσβειών έρχεται τακτικά σε σύνδεση με τους συμπατριώτες, όταν θεωρεί ιδιαίτερα [ότι πρέπει να ληφθούν] κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Σε σχέση μ΄ αυτό, το φάσμα τέτοιου είδους καταστάσεων φτάνει από φυσικές καταστροφές μέχρι και πολιτικές κρίσεις, είπε κομπάζοντας η γερμανική Πρεσβεία. Στη Βενεζουέλα τέτοιου είδους καταστροφές, όπως για παράδειγμα τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στα σοσιαλιστικά Κέντρα Υγείας, προέρχονται ως επί το πλείστον πάντα από τις ΗΠΑ.

Στη πραγματικότητα όμως η επιστολή της Γερμανικής Πρεσβείας αναφέρεται ρητά στις πολιτικές αναταραχές «όπως αυτές διαδραματίστηκαν την άνοιξη του 2014» -δηλαδή η σκηνοθετημένη αποσταθεροποίηση από τις ΗΠΑ ως επί το πλείστον μέσω της Κολομβίας με χρήματα απ΄ το Μαϊάμι. Το περιεχόμενο όμως της επιστολής δεν ακουγόταν σαν γενικά μέτρα προφύλαξης. Φαινόταν σχεδόν σαν μια έκκληση στους Γερμανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Υπολογιζόταν ότι θα υπάρξει ένας παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα;

Πηγή: Ιστοσελίδα του Γερμανικού ΚΚ, 19/02/2015

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Γαβάνας

--------------------

Ιστορικό

Βενεζουέλα: Για «επίμονο πραξικόπημα» μιλά ο Μαδούρο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο απαίτησε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου από την αντιδραστική αντιπολίτευση της χώρας να τερματίσει τη βία που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Ο Μαδούρο προειδοποίησε ότι όλοι οι «φασίστες», όπως αποκάλεσε τους ηγέτες της -υποκινούμενης από τις ΗΠΑ- αντιπολίτευσης, θα φυλακιστούν, ακολουθώντας το δρόμο του Λεοπόλδο Λόπεζ που συνελήφθη την Τρίτη.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα επίμονο πραξικόπημα που ξεκίνησε ενάντια στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Μαδούρο. «Ο επικεφαλής του φασιστικού στρατοπέδου έχει ήδη φυλακιστεί και θα κάνω το ίδιο σε όλους τους φασίστες όπου κι αν βρίσκονται. Δεν θα αποδεχθώ τις προκλήσεις κατά του λαού της Βενεζουέλας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Μαδούρο. Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για τη φονική βία σε «ένοπλους μασκοφόρους άνδρες οι οποίοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» και κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και τη βία.

Πηγή: 902.gr

Tags: Βενεζουέλαπραξικόπημα
Keywords
Τυχαία Θέματα