Βαρουφάκης, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup: Θα αντισταθούμε, με κάθε κόστος, σε λάθος συμφωνίες

«Ανεξαρτήτως των συνεπειών» η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχτεί νέα δάνεια «έως ότου να έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο» για την ανάπτυξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της «ανθρωπιστικής κρίσης», σημειώνει σε άρθρο του στους «New York Times» ο υπουργός Οικονομικών, ΄λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Με ένα εκτενές άρθρο ο Υπουργός Οικονομικών ανααφέρει πως η Ελλάδα

αποζητά την καλύτερη δυνατή λύση, παραμένοντας όμως αμετακίνητη σε κόκκινες γραμμές που έχει θέσει για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Θεωρία παιγνίων και δημιουργία κινήτρων

Σχετικά με την θεωρία των παιγνίων ο Βαρουφάκης αναφέρει πως: Το πρόβλημα με αυτή την θεωρία, όπως συνήθιζα να λέω στους φοιτητές μου, είναι ότι παίρνει ως δεδομένο το κίνητρο των παικτών. Σε ένα παιχνίδι πόκερ ή μπλακ τζακ αυτή η παραδοχή δεν παρουσιάζει προβλήματα. Αλλά στις παρούσες συνομιλίες ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους και τη νέα ελληνική κυβέρνηση, το όλο εγχείρημα είναι να διαμορφώσουμε νέα κίνητρα. Να διαμορφώσουμε μια φρέσκια νοοτροπία που διαπερνά τις εθνικές διαφορές, διαλύει τη διάκριση πιστωτή-οφειλέτη προς όφελος μια πανευρωπαϊκής προοπτικής και τοποθετεί το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον πάνω από μικροπολιτικές, δόγμα που αποδεικνύεται τοξικό αν επεκταθεί και πάνω από νοοτροπίες εμείς-εναντίον-εκείνων."

Κόκκινες γραμμές

«Με ρωτούν συχνά: Κι αν ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσετε την χρηματοδότησή σας είναι να περάσετε τις κόκκινες γραμμές και να δεχτείτε επώδυνα μέτρα; Απαντώ: Πιστός στην αρχή ότι δεν έχω δικαίωμα να μπλοφάρω τονίζω ότι οι κόκκινες γραμμές μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Και με ξαναρωτούν: Κι αν αυτό προκαλέσει στον λαό σας κι άλλο πόνο; Σίγουρα μπλοφάρετε».

Ο υπουργός Οικονομικών επιμένει οτι η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει σταθερή στις θέσεις της και ότι δεν υπάρχει περιπτωση να δεχθεί μέτρα τα οποία θα πλήξουν τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Ζητάμε χρόνο

Επιμένοντας ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα δηλώνει πως: "Η κυβέρνησή μας δεν ζητά από τους εταίρους έναν τρόπο να ξεπληρώσει το χρέος. Ζητάμε μερικούς μήνες οικονομικής σταθερότητας που θα μας επιτρέψει να πέσουμε πάνω στις μεταρρυθμίσεις που ο ελληνικός λαός μπορεί να υποστηρίξει και να αντέξει, ώστε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και να τελειώσουμε με αυτή την αδυναμία να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας."

Tags: Γιάννης ΒαρουφάκηςΓιάνης Βαρουφάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα