Βαρουφάκης: Η Ελλάδα αδυνατεί να αποπληρώσει ΔΝΤ και ΕΚΤ

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πως η Ελλάδα δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά "αντιμετωπίζει προβλήματα στην καταβολή πληρωμών χρέους προς το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

την άνοιξη και το καλοκαίρι"

Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι: "από σήμερα ξεκινάμε η διαπραγμάτευση αυτού του ζητήματος, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό εάν δεν είχαμε ήδη αυτή την 4μηνη συμφωνία που πέρασε μόλις χθες"

Όπως τονίζει το Reuters η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δάνειο περίπου 1,6 δις. ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο λήγει τον Μάρτιο.

Στη συνέχεια χρειάζεται 0,8 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων τον Απρίλιο και περίπου 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ωρίμανση ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και περισσότερες πληρωμές τόκων.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, αναφέρθηκε στις δύσκολες σχέσεις που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. “Συνεχίζω να λέω σε όλους τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, έχω τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον Wolfgang Schaeuble» δήλωσε. «Όταν μιλάει, απολαμβάνω να τον ακούσω και να διαφωνώ μαζί του».

Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για την τετράμηνη παράταση. Έκανα παράλληλα λόγο για διακοπή μνημονιακών καταστάσεων «για πρώτη φορά». Ωστόσο όπως δήλωσε αυτό είναι μόνο μία πρώτη αρχή, «καταφέραμε να καταργήσουμε το e-mail Χαρδούβελη» και «όλα τα υφεσιακά μέτρα που προσπαθούσαν να μας επιβάλουν» αλλά «δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε για αναπτυξιακά μέτρα ή να λύσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης».

Στον ρ/σ του Alpha δήλωσε πως: "Νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα του δημοσίου, αυτό που θα έχουμε πρόβλημα και είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βασικά τώρα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο"

Tags: Γιάνης Βαρουφάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα