Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, πόλεις ανορθόγραφες

Θα ήταν ένα συνηθισμένο και …αθώο ορθογραφικό λάθος αν δεν ήταν χαραγμένο σε μαρμάρινη πλάκα στο πιο κεντρικό σημείο της Βούλας, στο σιντριβάνι της πλατείας Ιμίων.

«Η πλατεία κατασκευάστηκε το 1996 επί δημαρχείας Άγγελου Αποστολάτου»

Και επειδή οι επιγραφές τέτοιου τύπου κατασκευάζονται για να αντέχουν για πάντα, είναι τουλάχιστον ασύγγνωστη η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η δημοτική αρχή το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού η πρόθεσή της ήταν να τιμήσει έναν θανόντα.

Πρόκειται για

το σύγχρονο φαινόμενο της ψηφιακής ανορθογραφίας, όπου οι συντάκτες των κειμένων βασίζονται αποκλειστικά στους αυτόματους διορθωτές των κειμενογράφων που αδυνατούν να ξεχωρίσουν τη σωστή ορθογραφία ανάμεσα σε δύο ομόηχες λέξεις ή ακόμη χειρότερα βασίζονται σε μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google, που μεγεθύνει και αναπαράγει τα λάθη.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο διορθωτής του Word δεν θα κοκκίνιζε τη λέξη «δημαρχεία», πληθυντικό της λέξης «δημαρχείο», όμως η λέξη για το αξίωμα (και όχι για το κτήριο) γράφεται «δημαρχία».

Δυστυχώς, στη Βουλιαγμένη υπάρχει σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους άλλη μία ανορθογραφία στις ταμπέλες σήμανσης της οδού Ιάσονος (και όχι Ιάσωνος).

Κατά τρόπο ειρωνικό μάλιστα, πρόκειται για τον ίδιο δρόμο όπου στεγάζονται τρία σχολεία της περιοχής, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Βουλιαγμένης.

Πριν λίγες ημέρες το BBC παρουσίασε την ιστορία ενός άνδρα από το Μπρίστολ, ο οποίος επί χρόνια τα βράδια βγαίνει κρυφά και ανώνυμα στους δρόμους της πόλης και διορθώνει λάθη στις επιγραφές. Τον ονόμασαν «φρουρό της γραμματικής».

Μήπως χρειαζόμαστε κι εδώ κάτι ανάλογο;

Πηγή: 3vita.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα