Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες για συμφωνία επί της αρχής

Με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επι της αρχής ώστε να μην αποβεί τελείως άκαρπο το Eurogroup της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου θα έχουν συνάντηση απόψε το βράδυ στη βελγική πρωτεύουσα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των θεσμών πριν το αυριανό, έκτακτο Brussels Group για την αξιολόγηση σύμφωνα με ενήμερο άτομο.

Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων σε επίπεδο Brussels

Group με την συμμετοχή των κ.κ.Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου απο ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των Θεσμών αποβλέπει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής σύγκλισης ώστε να υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία πριν το άτυπο Eurogroup της Μάλτας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι το τέταρτο θέμα στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι τo Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Επίσης, προσθέτει ότι κατά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου συμφωνήθηκε οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί να εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες τους, επικεντρωνόμενοι στα κύρια ζητήματα που παραμένουν ανοικτά με σκοπό να φθάσουν σε συμφωνία για το πακέτο πολιτικών σύντομα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από ευρωπαϊκής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ποιος θα εκπροσωπήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάντως, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δεν επιβεβαίωσε μεν τη συνάντηση, όμως σημείωσε πως «οι επαφές μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών συνεχίζονται αδιάκοπα, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό».

Οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες αναμένεται να επικεντρωθούν στο συνταξιοδοτικό όπου η ελληνική πλευρά επιθυμεί οι περικοπές στη προσωπική διαφορά να ξεκινήσουν το 2020 και όχι το 2019-εκλογική χρονιά- όπως ζητά το ΔΝΤ.

Απώτερος στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) σε δεύτερη φάση και ενός συνολικού ντιλ εντός του Απριλίου. Ομως, κοινοτικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε σε δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες ότι είναι ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα κατά τις συνομιλίες των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να συμφωνηθεί από σήμερα μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Οι συναντήσεις σε επίπεδο Brussels Group είναι αποτέλεσμα πολιτικών διεργασιών με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να έχει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαίους ξένους αξιωματούχους όπως οι κ.κ. Λαγκάρντ, Γκάμπριελ και Μοσκοβισί εκτός των άλλων. Διαρροές για τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ δεν έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθούν.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η παράταση της αξιολόγησης οφείλεται στις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι διαφορές έγιναν ορατές χθες με την τοποθέτηση της επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ που τόνισε πως δεν συμφωνεί με τον κ. Σοιμπλε για το χρέος.

Πάντως, πηγές των θεσμών, αν και αναγνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας στο θέμα του ελληνικού χρέους, δείχνουν προς την Αθήνα για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Keywords
Τυχαία Θέματα