Το ΥΠΑΙΘ μειώνει τους αναπληρωτές και ο προϊστάμενος του ΠΥΣΠΕ Πειραιά μειώνει τη λειτουργικότητα των σχολείων και τα οδηγεί σε κλείσιμο

Tweet

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Νο 15

των αιρετών Κουτσώνη Βύρωνα

και Πετρίδου Θεώνης
εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ!!!

Συνάδελφοι-ισσες,

1. Λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

στα σχολεία κι είναι σίγουρο ότι πολλά σχολεία θα έχουν τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Η σχολική χρονιά αρχίζει με 24.000 κενά (αναγνωρισμένα αρχικά και από τον υπουργό) εκπαιδευτικών στην Πρ. & Δευτ. Εκπ/ση και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχωρά, ούτε φέτος, σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών αλλά ακόμη και ως προς τις προσλήψεις των αναπληρωτών το ‘χει ρίξει στις “εκπτώσεις” και για τον αριθμό και για την ημερομηνία πρόσληψής τους. Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υ.ΠΑΙ.Θ. στις 3/9, κατά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΔΟΕ, μιλούσαν για την πρόσληψη 11.000 αναπληρωτών ΕΣΠΑ αντί των 14.500 που είχαν ανακοινωθεί. Συνολικά δηλ. (μαζί με τους 5.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό) 16.000 αναπληρωτές και άρα 8.000 κενά εκπαιδευτικών στον αέρα. Την ίδια στιγμή ανακοινώνεται ότι στις 5 του Σεπτέμβρη δεν θα προσληφθούν τελικά όλοι οι αναπληρωτές, αλλά μόνο ένας απροσδιόριστος αριθμός από τις «βασικές(;) ειδικότητες εκπαιδευτικών», όπως δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, φιλόλογοι και μαθηματικοί.

Και ο εμπαιγμός εκπαιδευτικών και κοινωνίας συνεχίζεται όταν τα επικοινωνιακά παιχνίδια του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου φτάνουν να γίνονται νόμοι του κράτους. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 3/9 στη βουλή ανοίγουν οι πίνακες προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 1/9/2012 (και όχι από 30/6/2010 που έκλεισαν με το Ν.3848, της Διαμαντοπούλου) ενώ από αυτή τη σχολική χρονιά θα προσμετρούνται διπλά τα μόρια από την υπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία.

Πέρα από το ότι όλα αυτά αποκτούν κάποιο νόημα μόνο αν γίνουν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, αποτελούν ήδη εμπαιγμό των αδιόριστων εκπαιδευτικών, τεράστια αδικία για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν ως αναπληρωτές το 2010-12. Δυο χρόνια υπηρεσίας σε πόλεις και χωριά ή απόμερα νησιά κι άγρια βουνά δεν έχουν καμιά αξία για το Υ.ΠΑΙ.Θ. και πετιούνται στα σκουπίδια.

Τελικά χθες ανακοινώθηκαν μόλις 3.000 (!!!) προσλήψεις αναπληρωτών.

Από αυτούς στον Πειραιά έρχονται:

Στην Α΄Πειραιά

σε ΠΕ 70, 3 τακτικού προϋπολογισμού και 10 μέσω ΕΣΠΑ ενώ τα κενά είναι πάνω από 30

σε ΠΕ 60, 9 τακτικού προϋπολογισμού και 10 μέσω ΕΣΠΑ ενώ τα κενά είναι πάνω από 40

Στη Β΄Πειραιά

σε ΠΕ 70, 18 τακτικού προϋπολογισμού και 6 μέσω ΕΣΠΑ ενώ τα κενά είναι πάνω από 30

σε ΠΕ 60, 6 τακτικού προϋπολογισμού και 7 μέσω ΕΣΠΑ ενώ τα κενά είναι 18

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε τα εκατοντάδες κενά σε Ειδική Αγωγή και ειδικότητες!!! Όπως φαίνεται τα σχολεία των νησιών του Αργοσαρωνικού δεν θα ανοίξουν!!!

2. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορες αλχημείες σε βάρος του χαρακτήρα του Δημόσιου σχολείου να γεμίσει τα κενά χωρίς προσλήψεις.

Τον ένα τρόπο τον βρήκε σε ότι αφορά τη λειτουργία του ολοήμερου.Έτσι μετά από δύο εγκυκλίους μέσα σε δύο μέρες, στα ολοήμερα ΕΑΕΠ που περισσεύουν αρκετές ώρες δασκάλων και ειδικοτήτων δεν θα υπάρχει υπεύθυνος ολοήμερου και το ολοήμερο θα καλύπτεται από τις ώρες των εκπαιδευτικών!!!

Αυτό βέβαια πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί πρακτικά βγάζει και λειτουργικά υπεράριθμους δασκάλους! Δημιουργείται έτσι πλήθος πλασματικών υπεραριθμιών σε διάφορες σχολικές μονάδες και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για υποχρεωτικές μετακινήσεις εντός ΠΥΣΠΕ αλλά και σε ΠΥΣΠΕ που έχουν τεράστια κενά!

Όσον αφορά τα κλασικά ολοήμερα σε όσα δεν υπάρχει υπεύθυνος δάσκαλος αυτά θα καλυφθούν από αναπληρωτές ΕΣΠΑ αν και όποτε προσληφθούν!!!

Ο άλλος τρόπος είναι να κάνει λειτουργικές υπεραριθμίες σε όποια σχολεία μπορεί αλλά και να αρνείται το χωρισμό της Α΄τάξης σε τμήματα ακόμα και αν σε αυτά φοιτούν μαθητές με διαγνώσεις!!!

Ε,λοιπόν και τους δυο τρόπους αυτούς έχει εφαρμόσει ο Προϊστάμενος του ΠΥΣΠΕ Πειραιά προκειμένου να μειωθούν τα κενά εφαρμόζοντας τις εντολές της τρόϊκας για κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα όταν με έγγραφό του που έστειλε σε 9 σχολεία της Α΄Πειραιά θέλησε να μετακινήσει αναγκαστικά μαθητές της Α΄ τάξης σε διπλανά σχολεία έτσι ώστε να χωριστούν τα τμήματα!Όμως με την άμεση κινητοποίηση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών του Πειραιά καθώς και τις Ενώσεις Γονέων της περιοχής οι μετακινήσεις μαθητών πάρθηκαν πίσω!

Μετά από λίγες μέρες αποφάσισε και εφάρμοσε μόνος του, χωρίς να ενημερώσει καν το ΠΥΣΠΕ,λειτουργικές υποβαθμίσεις σε 3 σχολεία ΕΑΕΠ όσον αφορά τον υπεύθυνο του ολοήμερου αλλά και σε ακόμα 4 σχολικές μονάδες.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 3ο ΔΣ του Ρέντη(στο κέντρο δηλ.του Πειραιά!) που από 6θέσιο το υποβαθμίζει λειτουργικά σε 4θέσιο και ταυτόχρονα επιτρέπει στους γονείς να κάνουν μαζικές μετεγγραφές!!! Ακόμη το ΔΣ στα Μέθανα από 6θ σε 4θ αλλά και στο Βαθύ της Αίγινας από 4θεσιο σε 3θεσιο!!!

Ολα αυτά οδηγούν στο σταδιακά στο κλείσιμο των συγκεκριμένων σχολείων!!!

Θεωρούμε τις πρακτικές αυτές του Προϊσταμένου του ΠΥΣΠΕ Πειραιά, οι οποίες είναι εναρμονισμένες με τις πρακτικές της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙθ, απαράδεκτες και τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά καθώς οδηγούν σε λειτουργικές υπεραριθμίες δασκάλων,ενώνουν μικρά τμήματα σε ένα πολύ μεγαλύτερο και υποβαθμίζουν την ποιότητα εκπαίδευσης στα σχολεία.

Να τονίσουμε επίσης ότι εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης των υπηρεσιακών μεταβολών για την οποία φταίει αποκλειστικά η κυβέρνηση αλλά και το αλαλούμ με το τι θα γίνει τελικά με τους υπεύθυνους των ολοήμερων,οι εκπαιδευτικοί που ανήκαν σε σχολεία με λειτουργικές υπεραριθμίες στο ΠΥΣΠΕ Πειραιά κλήθηκαν από τον Προϊστάμενο μέσα σε μία (1) !!! μόνο μέρα (στις 5/9) να δηλώσουν θετική ή αρνητική υπεραριθμία παρόλο που σαν αιρετοί επιμέναμε το χρονικό περιθώριο να είναι μεγαλύτερο.Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι να τρέχουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για να προλάβουν να δηλώσουν μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια!

Καλούμε τα ΔΣ των Συλλόγων από τη Δευτέρα 8/9 να είναι σε ετοιμότητα,να παρέμβουν και να απαιτήσουν το χωρισμό των πολυπληθών τμημάτων ειδικότερα όπου υπάρχουν διαπιστωμένες διαγνώσεις και για ό,τιδήποτε άλλο προκύψει τις επόμενες μέρες.

Παλεύουμε και διεκδικούμε με τους Συλλόγους μας:

Ενιαίο 12χρονο δημόσιο-δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά με δίχρονη προσχολική αγωγή

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση (γενική και ειδική), με βάση την προϋπηρεσία και το χρόνο λήψης του πτυχίου –

Μονιμοποίηση των αναπληρωτών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 3840/2010 – Άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 30/6/2010

Να λειτουργήσουν με την έναρξη της χρονιάς τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία με πλήρες ωράριο-εκπαιδευτικούς, με ένα δάσκαλο για τα ΕΑΕΠ και ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών για τα κλασικά ολοήμερα. Άμεση τοποθέτηση όλων των ειδικοτήτων ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία

Να λειτουργήσουν με το μόνιμο προσωπικό τα ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης και υποδοχής

Καμία σύμπτυξη τμήματος

Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού

Κουτσώνης Βύρων

αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΠΕ Πειραιά

τηλ. 6972643025 e-mail: [email protected]

Αναπληρώτρια Πετρίδου Θεώνη τηλ.6937114024

εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

Tags: Βύρων ΚουτσώνηςΠΥΣΠΕ Πειραιάαιρετός Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα