Το τελευταίο "αντίο" στην Αννίτα

Tweet

Στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης την Παρασκευή εκατοντάδες σύντροφοι και συντρόφισσες από την πολύχρονη αγωνιστική πορεία και την πλούσια σε κοινωνικότητα ζωή της αποχαιρέτησαν με πολιτική κηδεία την Αννίτα Μιχαηλίδου, η οποία πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 62 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στην Κύπρο, τέλειωσε τη Νομική Σχολή Αθήνας

και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Kings College Λονδίνου σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στο αντιστασιακό κίνημα των φοιτητών. Αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, μαζί με άλλους αντιχουντικούς αγωνιστές, από τη θέση της προέδρου στην Ένωση Δημοκρατών Κυπρίων φοιτητών, δραστηριοποιήθηκε για την αποχουντοποίηση στα πανεπιστήμια.

Εντάχθηκε από την αρχή στο ΚΚΕ Εσωτερικού, κρατώντας όμως πάντα ενεργές σχέσεις με το ΑΚΕΛ. Εργάστηκε στην κοινοβουλευτική Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς με τους Ηλία Ηλιού και Μπάμπη Δρακόπουλο.

Συμμετείχε στην οργάνωση της Νέας Σμύρνης, της οποίας για αρκετό διάστημα υπήρξε γραμματέας. Με τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά του οποίου υπήρξε και μέλος της Κ.Ε. Παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις στην Αριστερά, εργάστηκε δραστήρια για τη σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εργάστηκε στον Δήμο Καλλιθέας ως ειδική σύμβουλος για θέματα κοινωνικής πολιτικής και την εφαρμογή προγραμμάτων για άστεγα, τοξικοεξαρτημένα και μειονεκτούντα άτομα καθώς και για τη νομιμοποίηση και ένταξη των μεταναστών.

Δραστηριοποιήθηκε επίσης στον Σύλλογο για την υποστήριξη του αγώνα των Παλαιστινίων (Intifada) και είχε συμμετοχή στις ομάδες μαχητικής στήριξης του αγώνα τους στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα την οποία επισκέφθηκε και το Γενάρη του 2008 κατά τη διάρκεια της μεγάλης ισραηλινής επίθεσης.

Για την πολύπλευρη προσωπικότητα της Αννίτας μίλησαν στην κηδεία της ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Π.Γ. του κόμματος, και η Μάνια Επιθυμιάδου, με την οποία συμπορεύτηκε στην κομμουνιστική ανανέωση και τον αριστερό φεμινισμό. Την αποχαιρέτησαν επίσης συναδέλφισσά της από τον Δήμο Καλλιθέας και η Αναστασία Κότσαλη, μια μικρότερη φίλη της και φίλη της Όλγας.

Ο Νίκος Βούτσης στον αποχαιρετισμό του ανέφερε: "Πριν αισθανθούμε το βάρος της απουσίας σου από αυτόν τον σκληρό αγώνα, που γίνεται όλο και πιο σκληρός, καθώς η ριζοσπαστική Αριστερά πλησιάζει το ιστορικό ορόσημο της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, θέλουμε να σου καταθέσουμε την πίστη μας ότι θα νικήσουμε. Γιατί, Αννίτα, με τη δική σου διαχρονική συμβολή, με το έμπρακτο παράδειγμά σου σε δύσκολες εποχές και σε οριακά μειοψηφικές, πρωτοπόρες όμως δυνάμεις της Αριστεράς, σήμερα έχουμε ένα απίστευτο απόθεμα και ένα τεράστιο φυτώριο αγωνιστών, νέων και παλαιότερων".

Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε "στο κριτικό πνεύμα, τον χαρακτήρα της ανυπάκουης αιρετικής και κινηματικής μέχρι τέλους Αννίτας". Και υπενθύμισε συμβολικά τα χρώματα του πολύχρονου ταξιδιού της: Το κόκκινο του ανανεωτικού κομμουνισμού, το μωβ του φεμινισμού και το πράσινο της ριζοσπαστικής οικολογίας.

Ο Π. Λάμπρου θύμισε μια χαρακτηριστική παρέμβαση της Αννίτας για τους φυλακισμένους: "Θυμάμαι, Αννίτα, τον αγώνα που δώσαμε μαζί τον Νοέμβριο του 2008, που πήρες άδεια από τη δουλειά σου για να αφιερωθείς ολοκληρωτικά, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, στην αλληλεγγύη στον συγκλονιστικό αγώνα των χιλιάδων κρατουμένων που έκαναν απεργία πείνας, τη μεγαλύτερη κρατουμένων σε όλον τον κόσμο. Και υπήρχαν κέρδη από αυτόν τον αγώνα. Απόδειξη για αυτό, έστω μικρή, αλλά όχι ασήμαντη, η παρουσία σήμερα εδώ της Μαριάνθης, που τότε ήταν ο άνθρωπός μας στις γυναικείες φυλακές".

Η "Αυγή" συλλυπείται τον Μάκη Μπαλαούρα σύντροφο της Αννίτας και την κόρη τους Όλγα.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Tags: Αννίτα ΜιχαηλίδουΣΥΡΙΖΑΚΚΕ εσωτερικούΜάκης Μπαλαούρας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα