Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία φέρνει την καταστροφή στη Δευτεροβάθμια ΤΕΕ, του Παναγιώτη Χανιωτάκη

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα φέρει τα πάνω – κάτω αφού εξοβελίζει την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση από αυτήν.

Οι επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία θα είναι τεράστιες. Προπαντός όμως θα πλήξει τα μικρομεσαία στρώματά της΄ αυτές δηλαδή τις οικογένειες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση που ζούμε τώρα και πέντε χρόνια. Τις οικογένειες που βασικά προσβλέπουν στο κόμμα αυτό για την ανάταξή τους και έγιναν οι ψηφοφόροι που το ανέβασαν από το 4% στο 27%.

Πέρα από

όσα τεκμηριωμένα αναφέρει η ΟΛΤΕΕ στην ανακοίνωσή της μετά από την συνάντηση με τον βουλευτή κο Κουράκη Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ( την οποία επισυνάπτω ) για το θέμα έχω να προσθέσω τα εξής:

Η Ελληνική κοινωνία σήκωσε κεφάλι αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο όχι μόνο με τον μεταμπρατισμό αλλά και με τα μικρομάγαζα και τις φάμπρικες των εμπειροτεχνιτών που άλλοτε αυτοδίδακτοι ή από πατέρα σε γιο έστησαν και σιγά - σιγά ανέπτυξαν σε μικρές και μεσαίες βιοτεχνίες.

Η ανάπτυξη της δευτεροβάθμιας ΤΕΕ ιδίως μετά την δεκαετία του 1960 συνετέλεσε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας τάξης και της ελαφράς και μέσης βιομηχανίας της χώρας μας την μετέπειτα εποχή. Μέχρι την αποδόμηση της την δική μας δεκαετία 2010 μέχρι σήμερα λόγω της κρίσης.

Στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες στην εφαρμογή του υπαρκτού λεγόμενου Σοσιαλισμού η ανάπτυξη της δευτεροβάθμιας ΤΕΕ ήταν εκ των ¨ουκ άνευ¨. Σε αυτήν στηρίχθηκε η ανάπτυξη στις συγκεκριμένες χώρες. Στον «Βιομηχανικό εργάτη» και τον «κολεκτιβικό αγρότη» που προερχόταν από την δευτεροβάθμια ΤΕΕ των χωρών αυτών.

Όμως ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Τα παραπάνω τα γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλά. Όμως είναι εγκλωβισμένη η αριστερά από την προπολεμική εποχή μέχρι σήμερα τόσο ως ¨ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ¨ όσο και ως ΚΚΕ , ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ κλπ σε μια αντιφατική με τα συμφέροντα των πολιτών χαμηλών εισοδηματικών τάξεων (που έτσι και αλλιώς από αυτούς αντλούν την συντριπτική μάζα των ψηφοφόρων τους) αλλά και αποτρεπτική ανάπτυξη της χώρας θέση – άποψη. Αυτή της δωδεκάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης με γενικές σπουδές ¨ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ¨ και ¨μεταδευτεροβάθμια μη τυπική ΤΕΕ¨.

Γιατί υπάρχει αυτή η αντίφαση στα κόμματα της Αριστεράς;

Μεταξύ άλλων ερμηνειών υπάρχουν οι εξής γυμνές αλήθειες:

Α) ο Κλασικισμός. Η εμπάθεια με απωθημένα απέναντι στην ελίτ της Αστικής Τάξης της χώρας μας και στην δυνατότητα της να δίνει στα παιδιά της γενική κλασική μόρφωση.

Η βασισμένη στην αρχαιοελληνική παιδεία τάση, που οφείλεται στην κατεύθυνση που έδωσαν οι βαυαροί ανάμεσα στις βασιλείες ΟΘΩΝΑ και του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄, δεν είναι κακό ούτε λάθος.

Είναι όμως τεράστιο λάθος αυτή η γενίκευση που καταλήγει σε καταστροφή. Τα αποτελέσματά της είναι η παραπαιδεία, η αποδόμηση της όποιας προσπάθειας ανάπτυξης των πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα δραστηριοτήτων και η κακή ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα με την μεγέθυνση του φαινομένου του μεταμπρατισμού.

Σε αυτό οφείλεται η ανάποδη πυραμίδα ως προς το στελεχιακό δυναμικό της χώρας μας. Δηλαδή η μεγάλη έλλειψη μεσαίας και κατώτερης στάθμης εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού και τεράστιας προσφοράς προσωπικού ανώτερης και ανώτατης στάθμης εκπαίδευσης ( μεταπτυχιακά - διδακτορικά ) με πολυεξειδίκευση τις περισσότερες φορές περιττή και μη εφαρμόσιμη ( προπαντός στην παροχή υπηρεσιών).

Β) Η παρείσφρηση – εισδοχή στα κόμματα της αριστεράς μεγάλου αριθμού μεταξύ των εκπαιδευτικών καθηγητών γενικών μαθημάτων που σκοπό έχουν να διαμορφώνουν υπέρ των στενών συντεχνιακών τους συμφερόντων τις θέσεις των κομμάτων της Αριστεράς.

Εκμεταλλευόμενοι κεκαλυμμένα τις αρχές των κομμάτων αυτών καταφέρνουν να γιγαντώνουν την γενική εκπαίδευση πιέζοντας συνεχώς για προσλήψεις.

Μεταξύ του συνόλου των 80 και πλέον χιλιάδων καθηγητών ειδικοτήτων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι ειδικότητες φιλολόγων, φυσικομαθηματικών, θεολόγων, γυμναστών απαριθμούν περισσότερους από 70 χιλιάδες. Οι υπόλοιπες ειδικότητες που είναι περισσότερες από πενήντα απαριθμούν (μετά τον διωγμό των καθηγητών της ΤΕΕ) περίπου τις 10 χιλιάδες.

Προφανώς 70000 καθηγητές γενικών μαθημάτων όχι μόνο δεν είναι αμελητέα ποσότητα αλλά μέσω της ΟΛΜΕ είναι ο μεγαλύτερος κλαδικός οργανισμός δημοσίων υπαλλήλων αλλά και εργαζομένων στην χώρα μας. Ηγεμονεύει δε στην ΑΔΕΔΥ.

Αυτά είναι τα μεγέθη. Αυτές είναι οι γυμνές αλήθειες. Αυτές οι αιτίες των αντιφάσεων των κομμάτων της αριστεράς στην χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της Δευτεροβάθμιας ΤΕΕ.

Η συγκυρία που έφερε τον κο Κοτσιφάκη Καθηγητή τεχνολογικής ειδικότητας στην προεδρία της ΟΛΜΕ δεν δικαιολογεί τίποτα. Απλά χρησιμοποιείται ως «Δούρειος ίππος» για την εκπόρθηση της ΤΕΕ από τυπική εκπαίδευση . προφανώς αυτό δεν είναι ύβρις στο πρόσωπό του αλλά ερμηνεία πραγμάτων που εύχομαι να έχω πέσει έξω.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ πλανιέται οικτρά στην ιδεολογική του αυτή τοποθέτηση. Η ΤΕΕ μέσα από την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνει μοχλός ανάπτυξης για την χώρα. Θα συνεχίσει να λειτουργεί ως διέξοδος επιτυχίας των παιδιών της Λαϊκής τάξης και όχι ως αποτυχίας (λόγω μη επιτυχίας στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση).

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υιοθετήσει την άποψη της ΟΛΤΕΕ για το καλό της φτωχολογιάς για το καλό της χώρας μας.

ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΠΡΩΗΝ ΥΠΔΝΤΗΣ 8ΟΥ ΣΕΚ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΟΛΤΕΕ

Tags: Παναγιώτης Χανιωτάκηςτεχνική επαγγελματική εκπαίδευσηΤΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα